Els beneficis de les castanyes

Els beneficis de les castanyes

Dins dels aliments estacionals, no podem deixar d’incloure a la nostra dieta durant aquesta tardor a les castanyes, de les quals avui et mostrem les seves propietats, beneficis i com fer-les servir a la cuina per treure’n el màxim profit.

Els beneficis de les castanyes

Propietats de les castanyes

Les castanyes són un fruit sec que té la particularitat de no ser ric en greixos, sinó que, entre els seus nutrients, predominen els hidrats de carboni, amb un mínim de sucres naturals i aminoàcids essencials.

Així mateix, les castanyes són un fruit sec lleuger en comparació amb altres exemplars, ja que no arriben a les 200 Kcal per cada 100 grams i tenen una elevada proporció de fibra en la seva composició, així com també de minerals d’utilitat per a l’organisme, com ara el potassi, magnesi, fòsfor i calci d’origen vegetal.

D’altra banda, ofereixen vitamines del complex B, vitamina C i E a l’organisme, com també compostos fenòlics amb propietats antioxidants.

Beneficis de la castanya

Si busquem una font concentrada de minerals per a l’organisme però sense gaires calories, la castanya és un aliment molt útil. A més, per la seva riquesa en hidrats de carboni i el seu elevat contingut aquós, proper al 50%, les castanyes també són de molta ajuda en la dieta d’esportistes, ja que a més, ofereixen minerals que contribueixen al bon funcionament del sistema neuromuscular, com ara el potassi, magnesi i calci .

D’altra banda, al ser font de polifenols antioxidants, les castanyes poden protegir cada cèl·lula del cos de l’efecte negatiu de l’estrès i els radicals lliures de l’oxigen, podent, entre altres coses, endarrerir o controlar malalties intervingudes amb processos inflamatoris, com ara l’obesitat, la diabetis, el càncer i d’altres, com les malalties cardiovasculars, segons assenyala una investigació publicada a la revista científica Nutrients.

Així mateix, les castanyes poden ajudar a prevenir mancances nutricionals i saciar-nos amb bons nutrients si estem fent una dieta  d’aprimament.

Per tots els seus bons nutrients i propietats, incloure castanyes a la dieta i més encara ara, en aquesta temporada en què la trobem en la seva millor època de consum, pot enriquir  molt la nostra alimentació en benefici de l’organisme.

Els beneficis de les castanyes

Com fer servir castanyes a la cuina

Les castanyes tenen una pell prima que hem de retirar previ al seu consum. Per a això, podem submergir-les en aigua a punt d’ebullició uns 10 a 15 minuts i després, retirar la seva pell amb més facilitat.

Un cop sense pell, podem consumir les castanyes torrades o rostides, procés durant el qual el seu pes es redueix entre un 20 a un 30% i els seus nutrients es concentren. També, podem utilitzar les  castanyes en diferents receptes dolces com pot ser un pastís de castanya, un pa de pessic o  “el marró glacé” què és el dolç típic fet  a base de castanyes. També podem elaborar plats salats, com ara una salsa per a carns, un arròs al forn o un saltejat.

Hi ha moltes maneres de fer servir castanyes en aquesta temporada i aprofitar al màxim les seves propietats per beneficiar la nostra salut amb el seu consum. Si vols saber-ne més pots fer el tafaner a l’apartat Receptes del blog