Beneficis de la vitamina C en la menopausa

Beneficis de la vitamina C en la menopausa

Quina relació té la menopausa amb la vitamina C? 

La menopausa és una etapa en què, per afrontar alguns dels possibles símptomes, és important tenir a mà algunes vitamines o aliments que les continguin. Una vitamina adequada és, per exemple, la vitamina C. Aquesta protegeix el sistema immune i produeix molts més estrògens. Aquests a la menopausa baixen dràsticament i per això la vitamina C pot ser una gran aliada per a tu en aquesta etapa. La caiguda d’estrògens, a més, provocarà insomni, fatiga, sequedat vaginal, canvis d’humor, etc. Per sort, la vitamina C en produir més estrògens podria aconseguir que la freqüència d’aquests símptomes sigui molt menor. 

Però, per què és tan important la vitamina C? 

Són moltes les vitamines que t’ajuden a la menopausa, però com que durant la menopausa un dels símptomes més habituals i potser més escoltats és aquesta caiguda del nivell d’estrògens, cosa que a més provoca diferents símptomes i molt molestos, la vitamina C es converteix en una de les millors vitamines per prendre en aquesta etapa perquè, a més de regular la producció d’estrògens, enforteix també el sistema immune, i millora l’aparença de la pell ajudant a combatre el cansament. També pot alleujar algunes molèsties lligades a la menopausa com la fatiga, la sequedat vaginal, els canvis d’humor o les sufocacions. 

S’ha demostrat en diversos estudis que l’aportació suplementària d’antioxidants no només podria millorar la qualitat de vida de les dones en edat menopàusica exposades a estrès oxidatiu alt, sinó també l’estrès oxidatiu a causa d’altres factors relacionats amb l’estil vida com el tabaquisme, el consum excessiu d’alcohol i els hàbits alimentaris poc saludables. Cal destacar també que, entre els molts antioxidants avaluats, s’ha trobat que la vitamina C i la vitamina E presenten els beneficis més alts per a les dones a les fases peri i postmenopàusiques.  Aquestes les dues vitamines poden ser utilitzades per impedir l’inici de diversos desordres associats a la disminució d’estrògens associada a l’edat. 

La adequada ingesta de vitamina C ha estat associada amb un efecte protector de la salut òssia, que a més s’evidencia en la seva acció inhibitòria de l’activitat osteoblàstica i osteoclàstica i que impedeix alhora l’accelerat recanvi ossi i l’eventual pèrdua de massa òssia.

Beneficis de la vitamina C en la menopausa: 

  • Ajuda a la formació de col·lagen: és el nutrient més important per a la formació de col·lagen i ja sabem com és d’important en aquesta etapa per millorar l’estat de la nostra pell i mucoses, la salut òssia i muscular o fins i tot la nostra salut bucal. 
  • Regula la producció de cortisol: ens ajuda a regular el cortisol, l’hormona de l’estrès. Quan tenim nivells elevats de cortisol ens sentim més irascibles, tenim energia a ratxes i el nostre metabolisme funciona molt pitjor. A més, està directament relacionat amb l’aparició de sufocacions. 
  • Millora el nostre humor augmentant la serotonina: ajuda a la conversió de triptòfan a serotonina, el neurotransmissor de la felicitat i el benestar, que baixa quan baixen els estrògens a partir de la perimenopausa. 
  • Actua com a antioxidant: protegint-nos de l’envelliment accelerat i ajudant a protegir òrgans més exposats a l’oxidació com la pell. 
  • Augmenta els nostres nivells d’energia: per les seves funcions relacionades amb les glàndules suprarenals, la millora que provoca en l’absorció del ferro entre altres, fa que sigui una vitamina que augmenta els nostres nivells d’energia i vitalitat. 

La vitamina C la trobem en cítrics, com ara la taronja, la mandarina, el kiwi, l’aranja o llimona. També està en el pebrot vermell, les cols o els fruits vermells. És important prendre aquests aliments de forma regular i quan necessitis la pots reforçar amb un bon suplement, elegint-la sempre liposomada per millorar-ne l’absorció.  

Si necessites ajuda per incorporar la vitamina C a la teva rutina i millorar els símptomes de la menopausa apunta’t al programa Equilibra la teva menopausa.