Com l’alimentació et pot ajudar a protegir-te del sol i tenir un bon bronzejat

Com l'alimentació et pot ajudar a protegir-te del sol i tenir un bon bronzejat

Una alimentació adequada ens pot ajudar no només a protegir-nos del sol, sinó també a aconseguir un to bronzejat saludable i progressiu.

El sol pot ser tant aliat com enemic de la nostra salut, ja que pot ser beneficiós per a l’organisme si es pren amb moderació i tremendament perjudicial si n’abusem. A través del sol obtenim la major part de la vitamina D, fonamental per a nombroses funcions de l’organisme.

La radiació solar pot tenir conseqüències tant a curt com a mitjà i llarg termini. Les conseqüències a curt termini són de sobres conegudes: cremor, vermellor o butllofes, que apareixen entre 12 i 24 hores després de l’exposició i poden durar entre 3 i 4 dies. A mitjà i llarg termini poden aparèixer arrugues, taques, queratosi seborreica o càncer de pell.

Això significa que ens hauríem de prendre el sol més seriosament del que de vegades ho fem, i aprendre a aprofitar els seus beneficis protegint escrupolosament la salut en tot moment.

Us proposem una sèrie de recomanacions:

  • No prendre el sol en horari de màxima exposició, de 12h a 17h.
  • Utilitzar sempre protector solar, fins i tot quan no ens exposem directament o quan estigui ennuvolat, sempre amb un factor mínim de 30 ideal 50 i repetir l’aplicació cada dues hores o fins i tot quan ens mullem, independentment que fem servir un protector que es comercialitzi com a resistent a l’aigua.

A més de tots aquests hàbits, que és important seguir rigorosament cada vegada que ens exposem al sol, una alimentació adequada pot ajudar-nos no només a protegir-nos del sol, sinó també a aconseguir un to bronzejat saludable i progressiu (exposar-nos de mica en mica, menys temps al principi i anar ampliant el temps d’exposició successivament).

Aliments que ens ajudaran a protegir-nos del sol i aconseguir un bon bronzejat:

  • Pastanaga: segons una investigació publicada a la revista Plos One, el to de pell pot canviar en només sis setmanes després d’un augment en el consum de fruites i verdures. Els investigadors van descobrir que els aliments amb grans concentracions de dos pigments naturals particulars – el betacarotè, que dóna a les pastanagues el seu to taronja particular, i el licopè, que fa que els tomàquets siguin d’un vermell vibrant– eren més propensos a produir un canvi pronunciat al to de pell. Això significa que, efectivament, consumir tomàquets i pastanagues amb regularitat pot influir en el to de pell, però també que aquest consum s’ha de donar durant un període continuat, i que no servirà de res prendre una pastanaga de manera aïllada, o portar-nos a la platja una amanida de tomàquets, per notar-ne els efectes immediats sobre la pell.
Com l'alimentació et pot ajudar a protegir-te del sol i tenir un bon bronzejat
  • Tant el bròquil com els espinacs, l’alvocat o el préssec són aliments rics en betacarotens, precursors de la vitamina A que estimulen la producció de melanina i d’antioxidants, de manera que protegeixen la pell alhora que potencien el bronzejat. La melanina és un pigment natural i fotoprotector natural, una cosa així com un para-sol de les nostres cèl·lules de la pell, que protegeix l’ADN perquè no absorbeixi la radiació.
Com l'alimentació et pot ajudar a protegir-te del sol i tenir un bon bronzejat
  • Les nous són riques en vitamina E, igual que altres aliments com l’alvocat, l’ou, els cacauets, les llavors de xia i les verdures de fulla verda. La vitamina E és un poderós antioxidant que pot ajudar a reduir el dany dels radicals lliures i endarrerir el procés d’envelliment de les cèl·lules.
  • El meló és ideal per menjar abans de l’exposició al sol, igual que altres fruites com la síndria o el préssec. A causa de les altes temperatures, els aliments que contenen una bona quantitat d’aigua són perfectes en aquesta època. Fins i tot podem congelar prèviament fruites ja tallades com el meló, la síndria i el préssec i portar-les en un pícnic a la platja.
  • L’ou conté, entre altres nutrients, una bona dosi de col·lagen, la proteïna més abundant del cos, que podem trobar en músculs, ossos, tendons, lligaments, òrgans, vasos sanguinis, pell, revestiments intestinals i altres teixits connectius. És convenient assegurar una ingesta correcta d’aquesta proteïna en èpoques d’exposició al sol per pal·liar els efectes dels radicals lliures. Altres aliments amb col·lagen són les carns vermelles, el pollastre, el peix, les fruites i verdures, l’all i la ceba.
  • El pebrot vermell és un dels aliments més rics en vitamina C, amb 139 mg cada 100 g, molt més que la taronja (que en té 51 mg), i a més a l’estiu es troba en plena temporada. La vitamina C és un potent antioxidant que protegeix dels radicals lliures i activa les defenses. Altres aliments que contenen altes dosis de vitamina C són els kiwis, les maduixes, el julivert i els fruits vermells.
Com l'alimentació et pot ajudar a protegir-te del sol i tenir un bon bronzejat
  • L’aigua: és fonamental estar ben hidratats durant tot l’any, però és especialment important quan ens exposarem al sol, ja que l’aigua ajuda amb les funcions crítiques com mantenir la temperatura corporal, esmorteir o protegir els òrgans vitals i ajudar en la digestió. En dies calorosos, el cos demana aigua a causa de l’augment de la sudoració i no beure suficient pot interferir amb les funcions necessàries del cos, la manca d’aigua  pot conduir a la deshidratació i, si no es tracta, pot donar lloc a una insolació o esgotament per calor. Amb l’edat es va perdent la sensació de set, de manera que com més anys complim més èmfasi hem de fer per mantenir-nos hidratats.

Ara ja tens tota la informació per estar preparada per prendre el sol aquest estiu, però recorda amb prudència!