Al·lèrgies i alimentació

Al·lèrgies i alimentació

Ha arribat el bon temps i amb el sol i la calor comença la temporada d’al·lèrgies. En aquesta època, augmenten els nivells de pol·len i la situació per a les persones amb al·lèrgia es fa encara més difícil a les grans ciutats. Les al·lèrgies són estats d’hiperimmunitat; és a dir, el sistema immunològic està “excitat” i respon més del compte a les agressions dels al·lergògens.

Amb freqüència, les reaccions al·lèrgiques comencen per processos de permeabilitat intestinal. Per això, s’ha de netejar i estimular el sistema digestiu a nivell hepatobiliar i repoblar la microbiota (flora intestinal). La microbiota regula el  sistema immunitari.

El desenvolupament de les al·lèrgies només es pot prevenir mitjançant vacunes, però hi ha certs aliments que ajuden a alleujar els símptomes acompanyant-los d’antihistamínics. Els teus millors aliats són els aliments que tenen vitamines i àcid fòlic, que tenen propietats antiinflamatòries que ajuden a alleujar les reaccions al·lèrgiques.

Al·lèrgies i alimentació

Aliments que ens poden ajudar a alleujar els efectes de les al·lèrgies

  • Fruites riques en vitamina C: Redueixen la histamina fruites com les taronges, maduixes, síndria o pomes, evitant la inflamació.
  • Aliments amb vitamina E: Les verdures i hortalisses de color verd són les que tenen més quantitat d’aquesta vitamina, com ara l’enciam, els espàrrecs, els pèsols.
  • La vitamina B5 o àcid pantotènic és molt antiinflamatòria i antihistamínica. L’alimentació recomanada en al·lèrgies o rinitis inclou el fetge, pipes de gira-sol, bolets, xampinyons, llegums, salmó, ou i arròs integral.
  • El magnesi. Augmenta també el consum de formatge fresc, algues, fruita seca, pipes, llavors, segó de blat i vegetals de temporada per assegurar l’aportació de magnesi que relaxa el sistema nerviós i també el múscul llis dels bronquis, minimitzant els efectes en cas de asma.
  • El sofre també és molt antiinflamatori i antihistamínic, assegura la seva aportació menjant més all i ceba, tant cuinats com en cru.
  • Peixos: Els peixos blaus com la tonyina, el salmó, les sardines o el verat són rics en àcids grassos omega-3 que redueixen els símptomes d’al·lèrgia i asma.
  • Aliments rics en antocianines: Les antocianines destaquen per les seves propietats antiinflamatòries, que són capaces de neutralitzar els efectes inflamatoris que les histamines exerceixen a l’organisme. Abunden en nabius, gerds, cireres, prunes i raïms. Aliments a evitar
Al·lèrgies i alimentació

Aliments que poden agreujar les nostres al·lèrgies

Compte amb certs aliments que poden accelerar o agreujar els símptomes de les al·lèrgies o rinitis com la xocolata, mostassa, aliments fermentats, que contenen amines precursores de la histamina, que se sumen a la ja existent.

Les proteïnes de la llet i del blat són de les més problemàtiques. Pots fer la prova retirant aquests aliments de la teva dieta per a dermatitis, però el nostre consell és que et facis la prova d’histaminosi alimentària.

Al·lèrgies i alimentació

La prevenció és la millor eina contra les al·lèrgies

A més d’adaptar la nostra alimentació per poder mitigar les al·lèrgies, prevenir certes situacions i prendre certes mesures mai està de més:

  • Evita els detonants coneguts. Per exemple, si ets al·lèrgic al pol·len, durant les èpoques de major pol·linització, quedat a l’interior dels llocs, amb les portes i les finestres tancades. Si ets al·lèrgic als àcars de la pols, usa una aspiradora i renta els llençols sovint.
  • Escriu un diari. Quan intentes identificar quina causa empitjora els teus símptomes al·lèrgics, registra les teves activitats: el que menges, quan ocorren els símptomes i què sembla ajudar. Això et pot ajudar a tu i al teu metge a identificar els detonants.
  • Utilitza un braçalet d’ alerta mèdica. Si has patit una reacció al·lèrgica greu, una polsera o una xapa d’alerta mèdica serveix per advertir als altres que pateixes al·lèrgia greu, en el cas que tinguis una reacció que t’impedeixi comunicar-te.

Si tens dubtes sobre que hauries de menjar i que hauries d’evitar, posa’t en contacte amb mi i estudiarem el cas juntes.