Troba la postura indicada per meditar correctament

Troba la postura indicada per meditar correctament

Fa unes setmanes parlàvem de com iniciar-nos en la meditació, per fer-ho de la millor manera és important col·locar-nos en una posició còmode.

Troba la postura indicada per meditar correctament

Un aspecte crucial que has de cuidar és mantenir una postura còmoda al moment de meditar, ja que si et sents tranquil durant la sessió, podràs concentrar-te més fàcilment. Hi ha moltes variacions que pots posar en pràctica, si no et sents a gust amb la posició de cames creuades, lotus o mig lotus no et preocupis! Intenta-ho amb les opcions següents:

1. Asseguda

Col·loca’t en una cadira que sigui còmoda, pots col·locar un coixí o tela perquè sigui més suau, intenta que les cames formin un angle de 90°, sent els teus peus en contacte amb el terra descalços o utilitza només mitjons, col·loca l’esquena recta, obre el pit i relaxa molt bé les espatlles, les mans i tota l’expressió de la cara.

Troba la postura indicada per meditar correctament

2. Dempeus

Atura’t amb la columna recta i els peus separats a l’amplada del maluc, mou una mica els teus peus perquè els talons girin cap a dins i els dits dels teus peus apuntin lleugerament en diagonal cap a fora, després doblega una mica els genolls, obre el pit , relaxa les mans i l’expressió de la cara, permet que l’energia flueixi amb cada respiració.

Troba la postura indicada per meditar correctament

3. Agenollada

Col·loca una tela o mat de ioga al pis, posteriorment posa un coixí o blocs de ioga entre els teus talons i asseu-te sobre ells amb les cames doblegades, cuida que la teva columna estigui recta, el pit obert i les teves espatlles i braços totalment solts i relaxats , aquesta postura té la qualitat de ser molt còmoda i permetre’t asseure’t a terra.

Troba la postura indicada per meditar correctament

Com meditar correctament? Claus per a principiants

En la meditació per a principiants, si bé hi ha moltes maneres diferents de meditar, practicar-les totes et permetrà decidir la que millor s’acomoda a la teva rutina, alguns consells per meditar correctament, independentment de la tècnica que triïs, són:

  • Tria un lloc tranquil que estigui lliure de distraccions. Si vols fer-ho amb música, recorda seleccionar música tranquil·la.
  • Estableix un mínim de temps per meditar. Si ets principiant inicia amb 5 o 10 minuts;
  • Medita en un lloc i posició còmoda, presta atenció al teu cos i com es comporta les primeres vegades, això t’ajudarà a trobar la millor manera de meditar, assegut, ficat al llit o caminant.
  • Concentra’t en la teva respiració i sent com el teu pit i ventre pugen i baixen al ritme de la teva inhalació i exhalació.
  • Observa els teus pensaments i mai jutgis si en tens molts o no et pots concentrar, si és així, deixa’ls fluir. El propòsit de la meditació no és aclarir la teva ment, ja que aquesta inevitablement divagarà, per tant, per “no pensar-hi” enfoca la teva atenció en un objecte, en el teu cos o en la teva respiració.

Aprèn a meditar amb el poder dels mantres

Els mantres són exercicis de repetició de paraules o sons que donen suport a la nostra meditació, en el budisme s’utilitzen per augmentar el nostre enfocament i concentració, la paraula “mantra” en sànscrit significa:

Man – Ment

Tra – transport o vehicle

És per això que es pot dir que els mantres són un “vehicle de la ment” perquè hi viatja la nostra atenció, es creu que compten amb poders psicològics i espirituals, ja que són un poderós instrument que ens permet assolir un estat profund de meditació .

Per què s’aconsella fer servir mantres quan estàs aprenent a meditar?

Un dels principals propòsits dels mantres és poder tancar els ulls cap al món exterior, per la qual cosa ens serveixen per deixar anar els pensaments que saturen la nostra ment durant el dia. En concentrar-nos en les paraules o frases que estem repetint, tots els altres pensaments desapareixen.

Com vèncer els obstacles quan estàs aprenent a meditar

Hem vist que la meditació és una pràctica que recolza el teu benestar emocional i qualitat de vida. Aquesta tècnica mil·lenària és pròpia de la naturalesa humana i com a tal pot ser desenvolupada per qualsevol que així ho desitgi.

Alguna vegada has mirat les estrelles, el capvespre o el foc amb total presència? Observant tots els detalls, et sorprendria saber que durant aquests moments el teu cervell es troba en un estat molt similar al de la meditació, completament absort en el moment present.

Has d’anar a poc a poc, si et costa meditar, permet que la teva pràctica s’integri progressivament de forma natural. Comença amb sessions de 5 a 10 minuts i vés augmentant conforme et sentis preparada, segueix aquests consells si es presenta algun dels problemes següents:

1. Et resulta difícil concentrar-te

És un problema molt comú en meditar, no ho forcis, recorda que una part del cervell està feta per pensar i trobar solucions, fins i tot és normal que tinguis dies més mentals i altres de més tranquils. Un mètode senzill per calmar la teva ment és comptar les vegades que respires.

2. T’entra la son en meditar

Generalment la meditació es realitza en espais molt còmodes i això podria donar-te son, per evitar-ho, mantingues la teva esquena recta, aixeca una mica la teva barbeta, contreu els músculs de l’abdomen i incorpora’t novament. Això t’ajudarà a injectar una mica d’energia a la teva meditació.

Si t’estàs recolzant d’un mantra, eleva la teva veu i augmenta la velocitat amb què pronuncies, també pots contrarestar aquest obstacle obrint els ulls durant la meditació i centrant-los en un punt fix.

3. No trobes el temps per practicar

És recomanable destinar un temps en iniciar o acabar el teu dia, procura tenir com a mínim un espai de 5 a 15 minuts. Si tries fer-ho en començar el dia, podràs enfocar la teva energia en sensacions positives i fer millor les teves tasques; per contra, si optes per meditar a la nit, les emocions i sensacions del dia s’aclariran abans de descansar, cosa que t’ajudarà a tenir més benestar i alliberar-te dels pensaments.

Regala’t aquell moment, són només 5 o 15 minuts per començar.

4. Se’t dificulta relaxar-te

De vegades pot semblar difícil meditar en un dia agitat, no et jutgis o t’obliguis per no aconseguir-ho fàcilment, pren un moment per fer d’aquesta sensació el teu objecte de meditació. Com et sents? què estàs experimentant?, i posa tota atenció en tot allò que sorgeixi, enfoca’t en la teva respiració.

Espero que aquesta guia et sigui de molta ajuda per aprendre a meditar, recorda que la forma correcta la determines tu mateixa, així que prova diferents coses i nota quines et funcionen més i per quin motiu, l’important és que et trobis còmode amb la teva pràctica. I si necessites acompanyament, pots contactar amb mi.