Tips pels excessos de les festes de Nadal

Tips pels excessos de les festes de Nadal

De vegades llencem la casa per la finestra, nutricionalment parlant. No passa res, i de tant en tant també està bé fer algun excés.

Hi ha algunes estratègies que podem seguir per minimitzar danys i recuperar-nos d’aquests àpats sense fre…

Evita certes combinacions d’aliments

El més important és no barrejar carn amb peix i no barrejar midons amb proteïna animal, com ara patates amb carn o pollastre amb arròs.

Si combinem aquests aliments, immediatament notarem pesadesa d’estómac, inflor, gasos i a llarg termini un augment de pes. Per això és important aprendre com combinar els aliments.

És especialment important minimitzar la ingesta de pa en aquests menjars tan densos.

Una altra combinació que cal evitar és la dels lactis, com el formatge o la nata, amb la proteïna animal, com la carn.

Aquestes combinacions s’han d’evitar perquè són aliments la digestió dels quals és incompatible, per condicions de pH i d’enzims digestius.

Evita alcohols amb alt índex glucèmic

És freqüent que en reunions familiars o tota mena de celebracions es begui alcohol.

El nostre consell és que, per als àpats, trieu l’alcohol amb menor contingut de sucre possible, per exemple el vi negre, el blanc sec o el cava brut nature. I, sempre que puguem, que siguin de producció ecològica.

És millor evitar els vins dolços, com el Lambrusco o el Moscat i, durant la sobretaula, les combinacions de refresc més alcohol.

Dejuni

Un truc molt útil per aplicar aquests dies és el dejuni intermitent, que si normalment té efectes beneficiosos, en aquelles situacions en què fem excessos i males combinacions amb els menjars i begudes, els seus efectes beneficiosos són més grans.

Si tenim un dinar abundant al migdia podeu optar per no menjar res més la resta del dia i esperar fins a l’esmorzar de l’endemà.

Però si hem tingut un sopar copiós, és important fer un dejuni de mínim 12 hores i per esmorzar prendre fruita o un esmorzar més lleuger del normal.

Mou-te

Moure’s tot el possible, sortir a caminar o passejar després de dinar ens ajudarà a alleugerir la digestió i a més ens ajudarà a controlar la corba de la glucosa si ens hem excedit.

Per a les persones que fan exercici amb regularitat, segons diversos estudis, el més recomanable abans d’un menjar abundant és un entrenament tipus Hiit, intervals curts però molt intens d’exercici, accelera el metabolisme i és la millor opció.

I si es possible, anar a caminar a la muntanya, acostar-se a la platja o la costa i impregnar-se de la natura té gran efecte en el nostre organisme.

Tips pels excessos de les festes de Nadal

Depura’t

Com que en aquestes ocasions o situacions especials de les que estem parlant mengem molt i malament, encara ens queda una opció, encara podem fer alguna cosa molt important, que és ajudar el nostre organisme a netejar les toxines i a depurar tots aquests excessos. Per això és aconsellable beure molta aigua, preferiblement en dejú.

Els que facin esport, aquests dies fer una feina més intensa que forci més la sudoració per depurar, o als que els agradi la sauna, fer doble sessió, però sempre hidratant-se molt, atesos els grans beneficis de la sauna.

En definitiva, per mantenir-nos en un cos sa i amb un sistema immunològic fort, en aquelles èpoques de l’any en què hi ha un munt de menjars, un munt de reunions, un munt de festejos al voltant del menjar, us recomanem aquests 5 consells:

  • Primer: compte amb la combinació d’aliments, sobretot no barrejar carn amb peix i carn amb midons.
  • Segon: triar vins amb baix contingut de sucre, evitant vins dolços.
  • Tercer: moure’s, passejar, o fer entrenaments tipus Hiit, bé l’endemà o el dia abans de la ingesta abundant d’aliments, o si és possible, tots dos dies.
  • Quart: dejunar un mínim de 12 hores, saltant-nos el sopar si ha estat una celebració al migdia o reduint l’esmorzar del dia següent si ha estat un sopar.
  • Cinquè: per últim, depuració bevent molts líquids, sobretot aigua, i forçar la sudoració.

T’animes a posar-los en pràctica? Espero el teu comentari!