Receptes amb tomàquets
Trobarem milions de receptes a internet, l’únic que hem de pensar quines son aquelles que poden ser més beneficioses per la nostra salut i de tant en tant donar-nos un capritxet.
En aquest article trobaràs una petita selecció de receptes fàcils i barates de fer.
Tomàquets farcits
Ingredients per a quatre persones:
- 4 tomàquets
- 100 g de tomàquet cherry variat
- 120 g de pebrot vermell
- 120 g de pebrot groc
- 100 g de carbassó
- 25 g de pinyons
- 100 g de xampinyons
- 45 ml d’oli d’oliva verge extra
- Sal
- Herbes provençals
- Pebre negre mòlt al gust
Elaboració:
Començarem tallant la part superior dels tomàquets. Reservem. Amb una cullereta anem buidant el seu interior. Tallem a quarts els tomàquets cherry. Seguidament piquem en trossos els pebrots de dos colors així com el carbassó. Netegem i partim els xampinyons, i els tallem a quarts. Posteriorment escalfem el forn a 185 graus. Disposem els tomàquets buits en una font untada amb una cullerada d’oli d’oliva verge extra. Per al farcit, barregem en un bol els tomàquets cherry, els trossos de pebrot, els xampinyons picats i els daus de carbassó. Afegim també els pinyons, li afegim a la barreja l’oli d’oliva i salpebrem. Omplim amb aquesta barreja els tomàquets. Disposem també a la safata les tapes dels tomàquets que teníem reservades, afegim dues cullerades d’oli d’oliva per sobre i posem al forn durant mitja hora.
Carpaccio de tomàquet
Ingredients per a quatre persones:
- 2 tomàquets grans i ferms,
- 1 llauna d’anxoves
- 6 cogombrets en vinagre
- mitja ceba petita
- oli d’oliva verge extra
- pebre negre mòlt
- farigola seca
Elaboració:
Comencem rentant els tomàquets i els tallem a rodanxes molt fines (podem utilitzar una mandolina i assegurar-nos que queden tots iguals sense esforç). Escorrem les anxoves de l’oli i tallem els filets en diagonal per obtenir petits rombes. Escorrem els cogombres i els tallem a rodanxes fines. Piquem molt menuda la ceba. Repartim les rodanxes de tomàquet sobre una safata, cobrint tota la superfície. Distribuïm per sobre les anxoves, el cogombre i el vinagre, empolvorem amb la farigola i amanim amb l’oli i el pebre negre.
Tomàquets confinats
Ingredients per a quatre persones:
- 4 tomàquets
- 50 ml d’oli de verge extra
- Escates de sal al gust
- Pebre rosa mòlt a gust
- Farigola seca al gust
- Orenga sec al gust
Elaboració:
Començarem preescalfant el forn a 120 graus amb calor amunt i avall. Rentarem els tomàquets i els tallem a la meitat o en tres rodanxes gruixudes. Agafem una safata refractària i la untem d’oli i col·loquem les rodanxes de tomàquets. Reguem amb l’oli d’oliva verge extra per sobre. Afegim a sobre de cada rodanxa unes escates de sal maldon i empolvorem amb l’orenga i la farigola. Posem al forn a baixa temperatura durant dues hores.
Amanida de tomàquets de colors
Ingredients per a 4 persones:
- 400 g de tomàquets cherry de colors
- 4 cogombres baby
- 3 prunes morades petites
- 100 g de ruca
- 60 g de formatge de rulo de cabra o feta
- 10 ml de suc de llimona
- 30 ml d’oli d’oliva verge extra
- Orenga
- Farigola
- sal i pebre
Elaboració:
Rentar i assecar els tomàquets, els cogombres i les prunes. Tallar els cherrys per la meitat longitudinal, tallant al seu torn les meitats en dues parts en el cas de les varietats més grans. Disposar en una font. Tallar a rodanxes fines, una mica al gust segons les vulguem més cruixents, els cogombres, i afegir a la font. Tallar les prunes per la meitat, retirar l’os i tallar a grills d’un mos. Barrejar amb les hortalisses. Salpebrar i regar amb la llimona i l’oli. Afegir orenga i farigola al gust, i barrejar tot. Servir amb la ruca a part o combinar en la mateixa font si es va a servir immediatament. Afegir el formatge esmicolat i un rajolí extra d’oli d’oliva.
El tomàquet, un bàsic i un clàssic a la nostra cuina
El tomàquet és un ingredient indispensable per a tot tipus de plats i com jo molta gent no pot viure sense ell tot l’any. Aprofitem que ara estan en plena temporada i podem gaudir plenament de totes les seves qualitats, naturals o en una d’aquestes receptes. Consell intenta no posar-los a la nevera, ja sé que és difícil amb aquesta calor… Deixa’ns la teva recepta preferida per aprofitar un bon tomàquet al comentaris!