Què són els germinats i quins són els seus beneficis

Què són els germinats i quins són els seus beneficis

Els germinats s’han convertit  en una de les fonts nutricionals més populars i, sincerament, no n’hi ha per menys. Els beneficis són diversos i aporten molt a la salut de les persones. Sens dubte n’has sentit a parlar i avui t’explicaré tot sobre ells per tal que puguis integrar-los al teu menú diari.

Què són els germinats?

En línies generals, són llavors comestibles que són considerades com a aliments vius. La germinació és el procés natural pel qual les llavors comencen a mostrar tiges, brots i petites fulles. Com que es tracta de plantes joves, tenen un alt valor nutricional.

El procés de germinació usualment comença quan les llavors són mullades durant diverses hores. Després, són exposades a una combinació precisa de calor i humitat. Finalment, se les deixa créixer durant uns quants dies. El producte final solen ser llavors germinades que fan entre 2 i 5 centímetres de longitud.

És possible germinar gairebé qualsevol llavor per al consum humà. Aquí tens una petita llista sobre els tipus més comuns:

  • Pèsols germinats: llenties, cigrons, fesols, etc.
  • Grans germinats: arròs integral, blat, amarant, quinoa, civada, grans de soja, etc.
  • Vegetals germinats: raves, bròquil, ceba, etc.
  • Llavors germinades: ametlles, llavors d’alfals, de carbassa, de sèsam, de gira-sol, etc.

Beneficis dels germinats

  • Els germinats tenen molts avantatges que atenuen els símptomes de diverses afectacions. Per començar, es tracta d’aliments que tenen un alt contingut de fibra, per la qual cosa són freqüentment recomanats per combatre el restrenyiment.
  • Així mateix, aquestes llavors tenen un alt contingut de potassi, cosa que les fa perfectes per regular la pressió arterial. Els germinats també poden ajudar a controlar els nivells de sucre a la sang.
  • D’altra banda, són rics en fito estrògens, per la qual cosa se n’aconsella el consum en dones que travessen la menopausa.
  • Tot i ser molt baixes en calories, els germinats són una font molt rica de nutrients i compostos vegetals beneficiosos. Aquests solen proporcionar una gran varietat de vitamines, minerals, proteïna i fibra. A més, solen ser molt més fàcils de pair.
  • Si bé les vitamines i el contingut mineral poden variar d’acord amb el tipus, en general, els germinats ofereixen magnesi, fòsfor, manganès, vitamina C i K. Aquestes propietats t’ajudaran a potenciar el teu organisme i les seves defenses, evitant deficiències de vitamines i minerals . Així mateix, són també una gran font d’antioxidants.

Com consumir els germinats?

El consum de germinats és força versàtil. En general, es poden consumir crus en amanides, com a guarnició en torrades, entrepans… A més, també és possible ingerir-los lleugerament cuits i acompanyar-los d’algun guisat.

En tractar-se de vegetals, resulta força senzill incorporar-los a la dieta diària i ingerir-los amb normalitat i regularitat. Per començar, és possible incloure’ls per esmorzar, com a acompanyant d’una torrada matutina o incloure’ls a una truita.

Hi ha una gran varietat de receptes. Amb una mica de creativitat podràs crear diferents plats amb un gran sabor i valor nutricional.

Ara coneixes millor què són i quines són les propietats i beneficis dels germinats. Ja els pots incorporar  a la teva dieta, si necessites ajuda per fer-ho, contacta amb mi i et faig un pla personalitzat.