Què és la kombutxa?

Què és la kombutxa?

Fa prop de dos mil anys, una nova beguda aterrava a la Xina. Allà per l’any 220 a.C., un metge atenia l’emperador Inkyo i el guaria amb kombucha, un te fermentat. Arran d’aquesta fita, la kombucha va començar a ser reconeguda mundialment per les seves propietats desintoxicants i energitzants  i va passar a denominar-se  “ l’elixir de la vida i l’eterna joventut”.

Durant molts anys, aquest te es va fabricar de forma casolana a pràcticament tot el món. De la Xina es va estendre a Rússia, Alemanya, França i a les colònies del nord d’Àfrica. També va arribar a Espanya.

De fet, la kombucha mai s’ha deixat d’elaborar de forma casolana. En alguns països ha experimentat un ressorgiment important els últims anys. Als Estats Units, a Nova Zelanda, a Austràlia i en alguns països d’Europa, la kombuchamania és una autèntica realitat. Metges i terapeutes aposten per recomanar-la als seus pacients. Les celebrities també han aconseguit posar-la de moda pregonant als quatre vents els beneficis del seu consum, ja que també és un potent antiaging i detox.

La kombucha no és només una beguda de moda. És una beguda psicobiótica, si es té en compte que influeix directament en el sistema digestiu, base de la bona salut mental,  que trepitja fort i ha arribat per quedar-se.

Aquesta beguda mil·lenària és molt útil per millorar la composició de la microbiota intestinal ja que aporta milers de bactèries sanes. Els fermentats i, en concret, la kombucha són molt beneficiosos en cas de depressió, per millorar la sensibilitat a la insulina, en cas de tenir la bilirubina elevada (síndrome de Gilbert) i també per al trastorn disfòric del síndrome premenstrual. En canvi, no s’aconsella en cas d’excés d’estrògens.

Què és la kombutxa?

Els beneficis de la kombutxa

Aquesta beguda que sembla un te però no ho és, té el seu secret en la fermentació que reporta múltiples beneficis:

  • Facilita la digestió i equilibra la microbiota intestinal.
  • Incrementa l’energia.
  • Enforteix el sistema immune.
  • Activa la funció de fetge (efecte detox).
  • Disminueix el colesterol i redueix la pressió arterial.
  • Alleuja l’artritis, reuma, i símptomes de gota.
  • Millora les al·lèrgies.
  • Redueix els trastorns menstruals i els fogots de la menopausa.
  • Redueix l’estrès, els trastorns nerviosos i l’insomni.
  • Té un efecte antienvelliment.
Què és la kombutxa?

Com escollir una bona kombutxa

A poc a poc van apareixent marques per arribar al creixent mercat. Però, què hem de tenir en compte a l’hora d’escollir una kombucha? Potser el més important és comprovar que el procés d’elaboració hagi estat sotmès a estrictes controls ja que, per conservar propietats, ha de ser una beguda raw, sense pasteuritzar. Només així els seus probiòtics es mantindran actius. Així mateix, és molt important buscar una kombucha amb una quantitat de sucre realment ajustada. Aquest substitut saludable als refrescs ha de contenir el mínim de sucre possible.

Kombutxa una moda sana o les coses sanes es posen de moda…

Moltes de les les coses que ara menjem bebem, o fem és perquè estan de moda i les fa tothom, però son aliments o hàbits que ja venen de lluny.

És genial que no es perdin les tradicions i certs aliments però no ho facis perquè està de moda, fes-ho pensant en la teva salut i en el teu equilibri. Al cap i a la fi els bons hàbits haurien de ser com el bon rock i no morir mai ;). Si vols conèixer més curiositats o coses que ja feien els nostres avis visita la resta d’articles del blog!