Què és i quins són els beneficis de la mobilitat articular

Què és i quins són els beneficis de la mobilitat articular

En general, no es dóna gaire importància a la cura ni a la promoció de la mobilitat articular. Es general es pensa que els exercicis musculars són més importants, però s’oblida el fet que articulacions i músculs són interdependents.

La mobilitat articular és un tema del qual no se’n parla tant, però que resulta fonamental per a la salut. Recordem que les articulacions són components que actuen com a engranatges.

Al moment de fer activitat física, no només s’exerciten els músculs, sinó que també es posen en joc les articulacions. Tenir en compte això ajuda a promoure la mobilitat articular, sense que es generin lesions.

Què és i quins són els beneficis de la mobilitat articular

Què és la mobilitat articular?

La mobilitat articular es pot definir com la capacitat de moviment que té cada articulació. Aquest rang es mesura en graus. El límit són els propis ossos, els cartílags, la fàscia o la massa corporal.

El rendiment físic durant l’exercici està determinat per la mobilitat articular, la força, la resistència i la velocitat. Quan aquesta mobilitat és adequada, permet al cos suportar moviments repetitius i grans càrregues de força sense que es produeixin lesions.

Més enllà de prevenir lesions, la mobilitat articular és per si mateixa un suport mecànic i permet assolir més potència física. Tot i la seva importància, moltes vegades es passa per alt. El més indicat és fer treball de mobilitat en la fase de preparació o escalfament, és a dir, abans de començar a fer exercici.

Per què és tan important?

La mobilitat articular incideix en els moviments habituals del dia a dia i també durant l’exercici físic. Quan una articulació no s’exercita gaire temps, el rang de mobilitat es va perdent.

Una mobilitat adequada de les articulacions redueix de manera significativa el risc de lesió. D’aquí  la importància d’exercitar la mobilitat articular en els infants i en la gent gran.

D’altra banda, una bona mobilitat articular incideix en altres funcions del cos, com ara les següents:

  • Afavoreix una bona circulació i incrementa l’oxigen que arriba als teixits.
  • Ajuda a redistribuir correctament el flux sanguini.
  • Afavoreix el desenvolupament adequat dels processos neuromusculars.
  • Ajuda a prevenir dolors musculars i esquelètics.

Cal tenir present que la majoria de les lesions es produeixen per moviments bruscos que comprometen les articulacions. Amb una bona mobilitat articular és menys probable que això passi.

Hi ha diversos factors que poden afectar la mobilitat articular. Els següents són alguns dels elements que provoquen un impacte negatiu.

Factors que afecten la mobilitat articular

  • Edat: la reducció de l’àcid hialurònic i del col·lagen que evoluciona amb l’edat influeix de manera negativa a la mobilitat articular.
  • Afeccions articulars: malalties com l’osteoporosi, l’artrosi i l’artritis alteren la condició normal de les articulacions, originant dolor i rigidesa.
  • Lesions: les dislocacions, les fractures o altres traumatismes també afecten el moviment.

Com millorar la mobilitat articular?

El millor és combinar l’exercici amb un estil de vida saludable.

– Alimentació correcta

És molt recomanable mantenir una dieta sana que inclogui una quantitat important d’elements com l’àcid hialurònic, el col·lagen, el zinc, el magnesi i la vitamina C.

– Descans adequat

Dormir el nombre d’hores estipulat és un factor que ajuda a cuidar i regenerar les articulacions. El descans també comprèn les pauses actives. Mantenir-se en una mateixa posició durant moltes hores afecta a llarg termini el rang de moviment.

– Exercicis de mobilitat articular

L’ideal és fer exercicis de mobilitat articular cada dia. Només uns 10 minuts dedicats a aquesta activitat són suficients per aconseguir efectes visibles.

Què és i quins són els beneficis de la mobilitat articular

En resum, unes millors articulacions ens aportaran una millor qualitat de vida.

Fer exercicis de mobilitat articular abans de qualsevol rutina d’entrenament, no només prevé lesions, sinó que també en potencien el rendiment i milloren el nostre dia a dia.

Si necessites ajuda per millorar la teva mobilitat, no dubtis en contactar amb mi!