Perquè entrenar quan practiques ioga? El practicant de ioga ha d’entrenar?

Perquè entrenar quan practiques ioga? El practicant de ioga ha d'entrenar?
Perquè entrenar quan practiques ioga? El practicant de ioga ha d'entrenar?

Aquesta setmana col·labora al nostre blog, l’Anna De Toni, Directora de YogapremSchool.

Parlant amb els meus alumnes un dia, vaig haver de explicar-los el perquè confio en un entrenador personal perquè m’ajudi a millorar la meva pràctica personal de ioga. Efectivament el ioga és una antiga disciplina espiritual i no física que s’ha anat transformant amb el pas dels segles. A occident ha arribat a convertir-se en un altre tipus de pràctica de fitness, és a dir amb objectius que no van més enllà d’un pla físic, com saber realitzar algun tipus de “postureta” o aprimar movent-se en ambients a temperatura elevada… sempre limitant-se a un tracte “físic”, gràcies a la seva introducció en els gimnasos o centres d’entrenament físic de diversos tipus.

El ioga i l’esport

Realment ioga i esport tenen molt pocs punts en comú, sobretot quan analitzem el treball corporal. Per exemple, el ioga és una disciplina que no contempla per a res el sentit de competició o l’afany d’arribar a un objectiu. Tot el contrari. Aquesta disciplina posa el seu èmfasi en el procés, és a dir el que implica l’”arribar” a mantenir la postura correcta més que la postura en si mateixa. El component de treball físic es diu “Asana” que significa postura que equilibra a nivell energètic i que ha de ser còmoda i plaent. Els moviments han de ser suaus i controlats, coordinats amb la respiració. Es busca treballar la flexibilitat, la força, l’equilibri emocional i la concentració mental. Cada un ha de conèixer les seves pròpies limitacions i les del seu cos, respectar-les i no buscar superar-se. A nivell filosòfic, Asana, o treball corporal, representa una vuitena part del procés del ioga.

Perquè entrenar quan practiques ioga? El practicant de ioga ha d'entrenar?

L’entrenament ajuda a millorar la pràctica del ioga

Llavors, quan ioga i esport poden coincidir servint l’un a l’altre? El ioga a l’Índia, ha anat evolucionant i també s’ha desenvolupat a nivell de treball físic. Mestres importants de l’Índia han començat a explorar aquests components físics que han portat a una transformació d’aquesta disciplina. Ara, en el moment de traslladar aquest  èmfasi del pla físic als “cossos occidentals”, amb l’estil de vida típic sedentari i estressat que portem, l’haver de practicar  ioga amb aquesta nova intensitat física implica la necessitat de tenir cura del cos, desenvolupant la seva fortalesa.

La flexibilitat es guanya amb la repetició i la pràctica, però la força cal construir-la. I aquí és on l’esport entra com a complement a la pràctica. Naturalment és important tenir un bon entrenador personal, que entengui que els objectius d’un “iogui” són diferents i que sàpiga adaptar-se a aquesta forma diferent de treballar amb el cos físic. Avui en dia cada vegada més persones d’edat “madura” s’acosten al ioga i això implica una major possibilitat de lesions. Per això l’ajuda que els entrenadors personals poden aportar és cada vegada més important.

Perquè entrenar quan practiques ioga? El practicant de ioga ha d'entrenar?

Entrenant amb Laura d’Equilibra’t

La Laura té un bon coneixement del treball físic que es desenvolupa amb la pràctica del ioga sent ella mateixa una professora de ioga. Em dissenya sessions aptes a les meves possibilitats i respectuoses amb les meves necessitats. M’estimula i m’ajuda a enfortir aquelles parts del meu cos que sap que necessito enfortir perquè la meva pràctica sigui saludable i sense lesions. Gràcies a la seva ajuda em sento més segura sobretot més forta. Gràcies Laura per la teva feina que em regala una mica més de confiança en mi mateixa.

Si voleu més informació sobre com integrar el ioga a la vostra vida o fer una classe de prova us podeu adreçar a  www.yogaprem.euinfo@yogaprem.eu