Nous propòsits per setembre

Nous propòsits per setembre

Sembla que va ser ahir quan tornàvem de les vacances d’estiu carregats de mandra, cap gana de tornar a la feina i a la rutina, però tot i així, plens de bons propòsits per al nou curs: deixar de fumar, menjar millor, fer exercici, perdre pes, llegir més, dedicar més atenció a la nostra parella o en el seu defecte, al nostre ficus. Sabem que no és fàcil: canviar d’hàbits requereix constància i força de voluntat.

Us proposo, doncs, uns trucs i consells per intentar que aquests bons propòsits us durin, almenys, de setembre fins a finals d’any. Mes a mes, partit a partit.

Paciència

Pot ser que l’1 de setembre et proposessis perdre cinc quilos, deixar de beure alcohol, sortir a córrer diàriament, etc. Abans de començar, qualsevol cosa pot semblar molt fàcil, però un cop hi ets a dins, les coses canvien.

No es perden cinc quilos en una setmana: passar de dues cervesetes al dia a zero és un gran canvi i córrer cada dia significa cinc dies de cursa a la setmana. Tingues paciència i no desesperis si no ho has aconseguit en un mes.

Revaluar

Ara que has vist les orelles al llop (la veritable dimensió del teu propòsit) és un bon moment per revaluar la situació: era un propòsit realista o potser vas pecar d’optimista? Hi ha altres fites intermitges que et puguis posar abans d’assolir el gran objectiu?

Planifica per etapes

Directament relacionat amb això, treu un calendari i fixa’t metes realistes en el temps.

Vols perdre cinc quilos i t’està costant? Posa’t fites intermèdies d’aquí al Nadal: dos quilos a l’octubre, dos al novembre i l’últim al desembre. I si en comptes de deixar l’alcohol de cop comences deixant-lo en dies alterns durant els primers quinze dies, després dos dies seguits, després tres, etc.? Sortir a córrer diàriament és massa? Comença sortint dos dies a la setmana, després tres… I així, aplicable a tota la resta de propòsits.

Reforça la teva motivació

Reforça-la per mantenir-la amb tu tot el que puguis. En això, cadascú té els seus trucs, però pots, per exemple, escriure’t una carta a tu mateix per quan flaquegis, recordant-te els motius pels quals vas decidir fer aquest canvi. Posa’t en un lloc a la vista una foto d’algú a qui admiris en relació amb allò que vols canviar. Segueix comptes de motivació a Instagram. Fes-te una playlist de cançons que et posin les piles. El que sigui.

No confiïs només en la motivació

Com diem, la motivació ve i va, i si és l’única cosa que tens, quan et falli, cauràs amb tot l’equip. Practica la força de voluntat. De vegades, no és gens fàcil, però és l’única manera de complir amb un mateix quan la motivació flaqueja i tens el sofà massa a prop.

Nous propòsits per setembre

Cerca companyia

Potser no ho has de fer tot tu sola. Busca’t una companya de propòsit: una amiga, una germana, una companya de feina o del gimnàs. Podeu fer-ho juntes o, si ho preferiu, simplement anar posant-vos al dia dels vostres avenços i èxits. Tenir algú que et festegi els èxits sempre els fa més agradables.

Ajuda’t tu mateixa

Si prefereixes anar a la teva bola i gestionar-te tu sola, també pots trobar ajuda en aplicacions que t’ajuden a gestionar el teu temps, que t’avisen que és l’hora d’entrenar, que mantenen un control dels teus hàbits alimentaris… Busca la teva, segur que n’hi ha.

Posa’t les coses fàcils

Tu saps millor que ningú quin és el teu propòsit i per què et suposa un desafiament, així que posa’t les coses fàcils. Per exemple, si vols perdre pes, intenta omplir casa teva de menjar saludable i no comprar aliments rics en sucres i greixos que afavoreixin el sobrepès. Si el que vols és deixar la cervesa, no la tinguis a casa. Sortir a córrer? Deixa la roba a punt i no facis plans a la teva hora habitual de l’entrenament.

Res d’això ho farà màgicament fàcil, però et resultarà menys difícil saltar-te els teus propis plans.

Recompensa’t

Celebra els teus èxits mimant-te amb alguna cosa que t’agradi, reserva uns quants diners per donar-te un petit caprici quan arribis a una meta: un sopar en un lloc especial, un llibre que vulguis llegir, alguna cosa per casa que t’agradi, una escapada a un lloc bonic. Això sí, intenta que la recompensa no contradigui el teu objectiu: si vols deixar de beure cervesa, no ho celebris amb una cervesa; si vols perdre pes, no ho celebris amb un banquet i de poca qualitat.

Tracta’t bé, no et castiguis

És habitual desviar-se d’un propòsit ferm i fer-se a un mateixa passar una mala estona a base de culpa i autodecepció. No et facis això. Pensa que els canvis no s’aconsegueixen d’un dia per l’altre, que una relliscada la comet qualsevol i que tot canvi cap a bé és això, un canvi cap a bé, encara que no sigui el canvi radical que tu buscaves. De nou, sigues pacient, dóna’t temps.

No t’enganyis a tu mateixa

Un propòsit és un compromís que fas amb tu mateixa, i a tu mateixa no t’hauries de fer trampes ni enganyar-te. De tu depèn posar els mitjans necessaris per complir-lo, incloent-hi aquesta part més desagradable, que és renunciar a menjar coses que et vinguin de gust, fer l’esforç de sortir del llit per anar a entrenar o el que sigui.

Amb tot plegat, tens força elements per arribar a final d’any amb algun dels teus propòsits assolits! I si necessites un cop de ma per organitzar-te o més consells ja saps on em pots trobar! Bona tornada!