Menjar carbohidrats per la nit engreixa?

Menjar carbohidrats per la nit engreixa?

Quan parlem de menjar carbohidrats a la nit el primer que se’ns ve al cap és que ens engreixarem. La majoria de la gent pensa que com a la nit no fem exercici i, normalment, després de sopar ens fiquem al llit, tots els carbohidrats que mengem de nit s’emmagatzemaran com a greix.

Per tant, abans de res hem d’analitzar si és veritat que durant la nit no cremem calories i després veurem realment què diuen els estudis sobre els carbohidrats a la nit. Anem punt per punt.

Es cremen calories mentre dorms?

Això ho podem calcular molt fàcilment utilitzant la fórmula del metabolisme basal.

Aquesta fórmula bàsicament ens donarà el nombre de calories totals que cremem per estar vius, és a dir, si estiguéssim tot el dia estirats al llit, quina seria la quantitat mínima de calories que gastaríem? o si estiguéssim tot el dia dormint, quantes calories cremaríem?

Farem aquest càlcul amb un exemple concret una persona que té 27 anys, fa 1,83 cm i pesa uns 82 quilos per tant, el meu metabolisme basal és de 1945 quilocalories diàries. Aquesta és la quantitat d’energia que necessito per seguir viu un dia, 24 hores.

Ara la divisió és senzilla ja que el nostre metabolisme basal pràcticament no varia gaire de quan estem desperts o dormint. Suposant que es dormin unes vuit hores diàries  es cremarien 648 kcal durant la nit que no és poc i, per tant, el mite que després de sopar no cremem res queda desmentit.

Menjar carbohidrats per la nit engreixa?

I què diuen els estudis sobre els carbohidrats?

En quan els estudis tenim aquest d’abril del 2011  que és fonamental ingerir calories a la nit per desmentir aquest mite d’una vegada per totes. L’estudi és molt senzill i alhora molt aclaridor.

Es va dividir un grup d’homes i dones sans d’entre 22 i 55 anys en dos grups: un consumia tots els carbohidrats durant el dia i l’altre a l’hora de sopar, però tots dos consumien les mateixes calories i macronutrients. Tots dos grups rondaven entre les 1.300 i 1.500 quilocalories diàries amb un repartiment de 20% proteïna, 30-35% greixos i la resta de carbohidrats.

Després de sis mesos amb la mateixa dieta, el grup que va consumir els carbohidrats a la nit va perdre un 2% més de pes i greix que el grup que els va consumir al dia. Com a conclusió podríem dir, tot i que no és segur que menjar carbohidrats a la nit sigui millor, però si es cert que no és pitjor ni ens engreixa.

 Al final, el més important són les calories i els macronutrients i no l’hora en què els consumim.

Menjar carbohidrats per la nit engreixa?
Bowls with different of sugar on table

Aleshores, els carbohidrats es converteixen en greix?

Sí i no. Els carbohidrats, com qualsevol altre macronutrient (fins i tot les proteïnes), poden convertir-se en greix, però no és una qüestió de quina hora els consumeixes, és qüestió de la quantitat i dels teus nivells de glucogen.

Perquè et facis una idea, de manera molt resumida, el teu cos té dues maneres d’emmagatzemar l’energia: el glucogen i el greix. El glucogen es pot emmagatzemar de forma limitada i una vegada que aquests dipòsits estiguin plens el teu cos passarà a emmagatzemar la resta d’energia com a greix. El mateix passa amb altres macronutrients. Així que, per resumir, sempre que mengis les mateixes calories al final del dia no has de preocupar-te de si els carbohidrats els menges a la nit o no. SI et preocupa el que menges contacta amb mi i revisarem les teves rutines per que aconsegueixis hàbits saludables que equilibrin la teva alimentació