La sadhana en el Ioga

La sadhana en el Ioga

En la tradició del ioga, els aspirants o iniciats en aquesta filosofia es diuen sadhakas, aquells que practiquen el ioga com a camí de vida a través de la seva sadhana. La sadhana es defineix com qualsevol exercici espiritual que té com a objectiu l’avenç del sādhaka cap a l’expressió última de la seva vida en aquesta realitat.

Com diu el mestre espiritual indi Sadhguru, “tot pot ser Sadhana”. Sadhana no significa cap tipus específic d’activitat. Sadhana significa tot el que estàs fent servir com a eina per al teu benestar.”

La sadhana llavors seria el compromís del iogui, la seva pràctica diària, per aconseguir el seu objectiu de millorar i desenvolupar hàbits cognitius, emocionals i d’acció positius per reduir els hàbits negatius. Per això, se sol parlar del ioga com a camí de vida: tot és sadhana, tot és ioga.

Quines qualitats positives podem desenvolupar a través del ioga?

La pràctica regular de ioga és positiva per a les nostres vides perquè ens ajuda a adquirir moltes qualitats. Aquí en comparteixo 5 que podem aprofitar per posar en pràctica.

Constància

Com hem vist, la constància és un requisit fonamental per rebre els beneficis del ioga. La pràctica esporàdica de ioga pot ser útil però quan realment s’experimenta la transformació és amb la constància, amb la pràctica regular.

No cal fer una classe completa cada dia, sinó que més aviat és tenir un compromís amb un mateix que es manté ferm amb disciplina.

La sadhana ha de ser diària, amb pràctiques per exemple de respiració o pranayama, meditació o pràctiques d’asana i relaxació. El més important és seguir, practicar amb perseverança i amb la pràctica, anant assentant la teva vida com una necessitat vital, de manera que ja no requereixi tanta disciplina com al  principi.

Dedicació

La pràctica del Ioga no té un objectiu, sinó que és un camí que no té fi; el plaer és al camí, no en el destí. Seguir practicant amb motivació de vegades no és fàcil. Requereix de la primera qualitat, la constància, i també de la disciplina, però tot plegat forma part de l’aprenentatge: a ioga passem per tots els estats anímics, així com també a la vida i dediquem temps a la nostra pràctica, gaudint de cada pas, amb desaferrament, sense enfocar-nos a aconseguir alguna cosa.

Aquest enfocament ens ajuda a canviar la nostra mirada i valorar els petits passos.

La sadhana en el Ioga

Consciència

El ioga ens ajuda a cultivar i elevar la consciència. Cada respiració, cada moviment o postura es fa amb consciència, amb la ment present i atenta.

El ioga ens ajuda a portar la nostra atenció en allò que fem, sentim, pensem, vivim sense deixar-nos enganxats o aferrats a un fi o resultat, la qual cosa no és gens senzilla, però per això hi ha la pràctica, per anar a poc a poc i cada vegada despertant una mica més la nostra consciència. A través de la meditació diària i la concentració a cada asana, desenvolupem aquesta qualitat, prenent distància i perspectiva respecte als sentits, els pensaments i sobretot les pautes de pensament, l’intel·lecte que ens hem creat amb l’experiència de la vida, l’educació o la cultura.

Si aconsegueixes entrar en un estat meditatiu a cada asana, la teva pràctica de ioga t’ajudarà a cultivar i elevar la consciència.

Gratitud

Pensar en tot allò que no tenim en aquest moment i allò que ens falta crea inestabilitat i frustració. Pel contrari, donar gràcies genera un estat mental de pau i tranquil·litat.

Practicar l’agraïment ens ajuda molt a sentir-nos més connectats amb les nostres emocions, ens fa més conscients. Ser agraïts per coses petites o detalls de la vida quotidiana ens connecta amb l’essència de la vida, enlloc de queixar-nos per temes superficials.

Per això t’animo a que en despertar o en ficar-te al llit, dediquis un temps a pensar en un esdeveniment, una persona, una cosa que et fa sentir bé i donar les gràcies per tenir-lo/la o per haver-ho experimentat, sentit o viscut. Un exemple d’això seria tenir casa, família, salut, vida, amics, un moment de rialles, un bon sopar, sentir-se estimat, estimar, rebre l’abraçada dels teus fills, etc.

Humilitat

Com a practicant de ioga, em sembla important fomentar la humilitat. Una gran lliçó del ioga és que tots som iguals, fins i tot en la relació mestre-alumne es reflecteix com ens necessitem i ens nodrim els uns als altres. Els éssers humans som éssers interdependents.

La sadhana en el Ioga

El ioga ens pot ajudar per dins i per fora

Amb la crisi de la COVID-19, ens hem adonat que depenem de la natura, dels altres, que hem d’aprendre i adaptar-nos a una situació que ens pot superar.

La humilitat és clau per a la pràctica de ioga: no pretenem ser millors, no es tracta d’arribar enlloc, sinó de cultivar totes aquestes virtuts en nosaltres, amb el compromís de millorar-nos i millorar tot allò que ens envolta, amb equanimitat i desaferrament.

Vols iniciar-te en Ioga o millorar la teva pràctica? Contacta amb mi. T’ajudaré a connectar amb el teu interior.