La màgia de les Air fyer

La màgia de les Air fyer

Les fregidores d’aire o air fryer són els electrodomèstics de moda dels últims temps perquè permeten, a grans trets, fregir sense oli i, per tant, aconseguir uns fregits molt més saludables i menys calòrics que els que es fan en una fregidora convencional o a la paella.

Funcionen amb aire calent, simulant un forn de convecció, de manera que l’aire circula a gran velocitat per la cistella de la fregidora, que després distribueix la calor de manera uniforme per tot l’aparell.
Els aliments fregits a l’aire són molt més saludables que els fregits convencionals, perquè s’afegeixen significativament menys calories addicionals (o fins i tot zero calories) en fregir-los. Fregir a l’aire cuina els aliments ràpidament i no requereix gaire oli agregat, en cas que n’hi hagués.

La rapidesa és, doncs, un altre dels avantatges d’aquests aparells i coincideix que, a diferència del forn, presenten un temps de preescalfat força ràpid.

Convé recordar que fregir amb oli a altes temperatures té nombroses conseqüències negatives per a la salut. Així ho recorda un estudi publicat a BMJ Journals, que assegura que el consum de fregits es relaciona amb un risc més alt de patir malalties cardíaques greus i també de patir un ictus.
Una altra investigació, en aquesta ocasió realitzada per la Universitat de Shenzen (Xina) publicada a la revista Heart conclou que les persones amb un alt consum d’aliments fregits tenen fins a un 28% més de risc de patir un episodi cardiovascular greu i que el risc respecte a la malaltia coronària i insuficiència cardíaca s’incrementa un 22% i 37% respectivament.

La màgia de les Air fyer

Avantatges de l’Air fyer

La forma òptima de consumir els aliments és al forn, al vapor, cuits o crus, i en la mesura del possible, l’oli s’ha de consumir cru per mantenir totes les seves propietats antioxidants.
Això significa que les fregidores d’aire, que actuen en realitat com un forn, són una bona manera de cuinar els aliments de manera saludable mantenint una textura atractiva per a tots els paladars.

Entre els avantatges d’aquests petits electrodomèstics que són aptes per a rentaplats i fàcils de netejar perquè tenen parts extraïbles, trobem que  la majoria són de mida petita, de manera que no ocupen molt espai a la cuina. La fregidora d’aire permet també deixar enrere tots aquells inconvenients que presenta el fregit convencional, com les esquitxades o que els aliments no es fregeixen de forma homogènia, ja que o bé no els donem la volta alhora o no encertem amb el punt de fregit.

El fregit a l’aire fregeix els aliments de forma uniforme, per la qual cosa no cal girar-los a la meitat del procés de fregit, encara que fer-ho ajuda a la uniformitat.

Per acabar, entre els avantatges de les fregidores d’aire cal destacar que la majoria són realment fàcils d’utilizar, ja que simplement hem de configurar la temperatura i el temps de cocció, col·locar el menjar a la cistella i esperar que es cuini.

Tot i que hi ha nombrosos usuaris que asseguren que ja no podrien viure sense la seva fregidora d’aire, el cert és que els resultats presenten algunes diferències davant dels de les fregidores tradicionals amb oli i fins i tot els fregits a la paella. És important, però, tenir en compte que els fregits en fregidora d’aire són molt més saludables, de manera que el seu ús és molt aconsellable per a totes aquelles persones que vulguin cuidar la seva salut i no els importi renunciar a algunes característiques com el típic cruixent que aporten els fregits tradicionals ben fets. Els aliments fregits a l’aire en general no són tan cruixents en comparació amb els altres, tot i això, és un preu que convé pagar, ja que aquest tipus de cocció aporta nombrosos beneficis. En relació a l’oli que usarem tant en el cas dels fregits convencionals com si volem afegir un rajolí a la fregidora d’aire, sempre emprarem oli d’oliva verge extra. El que es comercialitza com a oli d’oliva (sense ser verge) és una barreja entre oli d’oliva verge extra i altres olis refinats. No és que els olis refinats siguin dolents en si mateixos, sinó que el refinament fa que es minvin els antioxidants i l’oli perdi les seves propietats.
El millor si volem mantenir un bon estat de salut és fer servir molt poca quantitat d’oli i que aquest sigui sempre verge extra.

La màgia de les Air fyer

Inconvenients de l’Air fyer

Per altra banda, és més difícil fregir a l’aire un plat gran sencer o fins i tot un pollastre sencer petit, per la qual cosa pot requerir diverses sessions de fregir a l’aire. A més, no es podran cuinar plats grans, de manera que no serà gaire pràctica si som molts a menjar. Un altre handicap de les fregidores d’aire és que no van bé per a tots els aliments. Entre els que no s’haurien de cuinar a la fregidora d’aire trobem els arrebossats a l’estil peix fregit, aletes, etc., ja que requereixen un xoc de temperatura que la fregidora d’aire no aporta. Es poden cuinar les patates i carns fines com el pollastre o fins i tot un bistec, així com bròquil (que quedarà cruixent), galetes i altres postres.

Finalment, un altre inconvenient d’aquest electrodomèstic és que és una mica més car que les fregidores normals, i que el fregit és més lent que el tradicional, fins i tot quan cuinem quantitats més petites de menjar.

Alguns aliments tenen millor gust que d’altres, per la qual cosa cada persona ha d’intentar cuinar allò que li funcioni per a cada cas particular perquè alguns sortiran més secs quan es fregeixen a l’aire en ser tot el procés de cocció és diferent.

Ja veus que aquest electrodomèstic té les seves coses bones i les seves coses dolentes. Aquí la qüestió és validar si és una avantatge per la nostra alimentació i el nostre ritme de vida tenir-ne una. Que n’opines? Digues la teva als comentaris!