La importància de dormir

La importància de dormir

Dormir bé és sinònim de vida. La qualitat i la quantitat d’hores de son que dormim a les nits resulta la base d’una bona salut física i mental en general, però tot això no és nou ni  és cap secret. Se sap que l’edat o l’estil de vida de les persones són alguns dels factors que influeixen a l’hora de dormir millor o pitjor, però.. i en el cas del pes? En quina mesura la son repercuteix a l’hora de mantenir un pes saludable?

La relació de la son reparadora amb la pèrdua de pes se centra en l’acció hormonal. Hi ha dues hormones que regulen la sensació de gana i la de sacietat, que s’anomenen grelina i leptina. La segregació d’aquestes hormones es veu afectada per la falta de son.

Què passa quan dormim malament?

La manca de son fa que els nivells d’aquestes dues hormones no funcionin correctament. Si no descansem bé, s’alteren aquests nivells i no hi ha un equilibri hormonal correcte, el que comporta un augment de la gana, mengem més i generalment triem opcions menys saludables. No descansar bé també pot implicar un augment de l’estrès perquè no podem conciliar la son i això fa que augmentin els nivells de cortisol.

Dormir poc o dormir malament també provoca altres problemes com ara la falta d’atenció, concentració i de memòria, i incrementa la probabilitat de patir sobrepès, perquè generalment no tenim ganes de moure’ns si no hem descansat bé.

Per contra, quan tenim un descans adequat amb una mitjana d’entre 7 i 8 hores diàries, els nivells de grelina i leptina es mantenen en equilibri. Les conseqüències són afavoridores en la reducció de pes, perquè incrementen el consum d’energia i redueixen la sensació de gana, tot augmentant així el consum energètic.

L’estudi Increased Hunger, Food Cravings, Food Reward, i Portion Size Selection a Sleep Curtailment in Women Without Obesity, publicat a “Nutrients” assegura que la reducció del son en un 33%, produeix canvis negatius en el comportament i en la selecció d’aliments amb una inclinació visible cap als menys saludables i els que suposen més aportació calòrica.

The Guardian explica que una investigació recent ha conclòs que les persones que habitualment dormen menys de sis hores i mitja al dia, ingereixen fins a 270 calories més que les que descansen 72 minuts més.

Aquesta investigació exposa que si l’increment de la son de 72 minuts es prolonga durant tres anys, tan sols aquest hàbit podria comportar una pèrdua de pes d’uns 12 quilos aproximadament sense canviar la dieta. El resultat de la investigació va acreditar la reducció del consum de calories en 500 diàries en alguns participants.

Beneficis de dormir bé

La sensació de descans propicia el fer rutines d’exercicis i esport que acostumen a anar acompanyades d’hàbits alimentaris saludables. No comencem amb la mateixa energia després d’un somni reparador que després d’hores d’insomni intentant descansar sense aconseguir-ho.

La importància de dormir

Com ja he comentat anteriorment en l’article “Dormir és qualitat de vida”, per aconseguir un somni de quantitat i qualitat, l’ideal és realitzar un període de relaxació abans de ficar-nos al llit i fer-ho a hores prudents, evitar sopars copiosos i molt tardans, no ficar-se al llit amb gana, evitar els excitants com l’alcohol o el cafè, cuidar la llum, el soroll i la temperatura del dormitori, apagar els dispositius electrònics abans de ficar-se al llit i mantenir un horari de son regular. En definitiva, la manca de son afecta el nostre metabolisme i obstaculitza els processos de pèrdua de pes. Un cos que descansa suficient es troba en les millors condicions per desfer-se del greix que li sobra. Et convido a que pensis com i quan dorms i que avaluïs si pot ser un factor que afecti a la teva salut o a la teva pèrdua de pes. I ja saps, si ho vols compartir, deixa-ho als comentaris!