Iniciar-se a córrer

Iniciar-se a córrer

Estàs pensant en iniciar-te al running? Has pres la decisió de provar l’experiència i comprovar si t’agrada o estàs pensant a córrer com a estil de vida? Perquè, compte, abans de començar (encara que ja t’ho hauran explicat), t’hi pots enganxar per sempre!
No és que sigui dolent, només t’ho advertim perquè vagis avisant els teus amics i familiars.

El primer que necessites per començar a córrer

Abans que facis el primer pas necessites una cosa molt important. Les sabatilles? No, això no és. Roba esportiva? Que va. Un rellotge darrer model per controlar els meus quilòmetres, pulsacions, etc.? Tampoc.

El primer i el més important que necessites per començar a córrer és una raó per fer-ho. Si comences a córrer només perquè està de moda o perquè vols demostrar al teu cunyat que això del que presumeix no és per tant, corres el risc de no trobar una motivació real i acabis perdent l’interès molt aviat i ho deixis.

Si comences a córrer, has de tenir molt clar quin és el teu motiu per fer-ho. Pensa en aquest motiu i converteix-lo en un objectiu al qual puguis posar “nom i cognoms”. Per exemple, algunes raons motivadores poden ser posar-te en forma, participar en una cursa a la teva empresa o per una causa que et preocupi, o fins i tot trobar una activitat que et permeti socialitzar i conèixer gent nova.

Sigui quina sigui la teva raó, tingues-la sempre present perquè et caldrà, ja que hi haurà dies que no et vindrà de gust sortir a córrer.

Per descomptat, les raons per les quals corres s’aniran modificant amb el temps, a mesura que vagis avançant.

Qui sap, d’aquí a uns anys potser estiguis pensant en baixar la teva marca de 10K.

Iniciar-se a córrer

Què faig el meu primer dia?

El millor és que el primer dia no t’ho pensis gaire. Identifica una zona per on puguis córrer (a prop de casa) sense sentir massa pressió per l’entorn (per exemple, no vagis el primer dia a un circuit que saps que estarà ple de runners perquè potser et posaràs a comparar-te amb ells i et pots desmotivar), posa’t les sabatilles, la roba escollida i… baixa al carrer. Això és tot.

És igual que el primer dia només corris uns minuts o que alternis caminar amb córrer, de fet això és el més adequat: CACO, combinar caminar amb córrer.

Les primeres setmanes és més important anar construint un hàbit que el fet d’aguantar un cert temps corrent.

Un cop comencis a córrer, intenta no pensar en ritmes, temps o distàncies. Només avança. Ja tindràs temps per preocupar-te de tot això. Centra’t en les sensacions que et produeix córrer, com el teu cos es va adaptant a l’exercici. Quan t’ofegues o sentis que no pots més, no tinguis por de parar-te.

Cada runner és un món, potser en poques setmanes ets capaç de córrer mitja hora o potser tardes més a fer-ho. Tan se val!

Recorda que és una cosa que fas per a tu, no t’has de comparar amb ningú.

Iniciar-se a córrer

Em poso unes sabatilles velles i una dessuadora per sortir a córrer?

No és el més recomanable, però tampoc no li has de donar més importància. Per descomptat, unes bones vambes esportives són molt importants per no fer-nos mal als peus. Sentiràs moltes coses sobre això: que si t’has de fer un estudi de petjada, que si aquesta o aquella marca són les millors per començar…

I què dir de l’equipació! Està clar que la roba tècnica de running us facilitarà la transpiració i és molt còmode, però ja hi haurà temps de canviar l’equip a poc a poc. El més  important es que sigui roba esportiva còmoda, però per començar uns pantalons o malles esportives de qualsevol tipus ja et valdran.

Iniciar-se a córrer

Què faig si em fan mal les cames?

Que tinguis cruiximents els primers dies o fins i tot alguna petita molèstia pot arribar a ser normal. Que et faci mal alguna cosa mentre corres no ho hauria de ser. Al primer símptoma de molèsties que vegis que t’impedeixi córrer, atura’t.

Quan comences a córrer, el teu cos s’ha d’anar adaptant a moviments que no hi està acostumat, però tu també has d’anar coneixent el teu cos per saber reconèixer quan un dolor és passatger o quan és senyal de que alguna cosa no va bé.

Davant el més mínim dubte, acudeix a una fisioterapeuta perquè et tracti i busca una professional esportiva per continuar corrent.

Escalfar abans no és negociable! Fes una rutina de mobilitat de tot el cos abans de córrer, és bàsic per preparar el cos i per evitar lesions.

I de sobte arribarà un dia que no em faci mandra sortir a córrer?

No t’enganyarem: això és molt difícil que passi. Fins i tot persones que fa desenes d’anys que corren tenen els seus dies en què no tenen gens de  ganes de sortir a córrer.

Amb el temps, el que passa és que aprens que les sensacions que tindràs en acabar són tan positives que poden amb tota la resta. Per això és important que mantinguis una regularitat ja des d’un principi.

Iniciar-se a córrer

Quan em puc apuntar a la meva primera cursa?

És una pregunta senzilla i normal, però té una resposta molt difícil. Dependrà de cada persona i cada cas.

Però no tinguis pressa, pensa que estàs construint una afició que t’ha de durar molts anys, no vulguis cremar etapes tan ràpid.

L’ideal un cop has començat a córrer i veus que t’agrada i t’enganxa es posar-se en mans d’una professional que t’ajudarà a millorar i progressar tant en la teva tècnica de carrera com en els teus resultats.

Si estàs pensant a fer-ho, aquí estic per ajudar-te!
Córrer és la meva gran afició.