Hivern: fruites i verdures de temporada

Hivern: fruites i verdures de temporada

Menjar fruites i verdures és una cosa que tothom sap què és sa. Però és encara millor fer-ho en temporada. I és que, a més de ser una pràctica molt més sostenible i econòmica, menjar les fruites i verdures de temporada et permet gaudir-les d’una manera suprema. Mai trobaràs millor fruita i verdura que en l’època de l’any que li correspon de manera natural, en el seu millor moment i amb el seu sabor i propietats en plena forma.

Quines són les fruites d’hivern més comuns?

A l’hivern, encara que no sembli l’estació més propícia pel fred, hi ha fruites que són molt riques i que et poden donar molt de joc a casa i en el teu pla d’alimentació.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Caquis

Els caquis són de les primeres fruites que es poden menjar a l’hivern. De fet, ja estan disponibles i en el seu punt òptim de maduració a finals de la tardor, però desembre és el mes en què més pots gaudir de les bondats d’aquesta fruita, rica en vitamines i minerals, sobretot en manganès.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Alvocat

Una fruita que cada vegada gaudeix de major popularitat i que és súper versàtil en les receptes, tant per esmorzar, com per a amanides, aperitius, entrepans, etc. Cal dir que és una fruita molt rica en potassi i àcid fòlic. I està boníssima!

Hivern: fruites i verdures de temporada

Taronges

Pot ser és una de les fruites d’hivern més clàssiques de la nostra alimentació, que en realitat està present a les nostres taules tot l’any, però que és ara quan podem trobar-la en la seva màxima esplendor. En quant a les seves propietats nutricionals, destacar enormement el seu contingut en vitamina C, està boníssima tant crua com en suc i, també, perfecte per aplicar en receptes de postres o també en amanides o fins i tot en plats cuinats.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Kiwi

El kiwi és una altra de les fruites d’hivern que no pot faltar a la nostra cistella de la compra. Tot i que no és la més tradicional de les fruites a les nostres terres, ara es cultiven, i de molt alta qualitat, en gran part de les regions del nord. Ens dona una altíssima aportació en vitamina C i en fibra i fan que cada vegada més gent caigui rendida al seu gust dolç tan característic. Com a postres, o en receptes una mica més llamineres, perfecte. I també per esmorzar, com refrigeri a mig matí, etc.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Aranja

Menys habitual que les taronges, però amb unes propietats nutritives similars o fins i tot superiors, les aranges són fruites d’hivern que mereixen una mica més de reconeixement. És molt baixa en calories i, a l’hora de consumir, tant en suc com en macedònies, combina a la perfecció amb altres fruites, ja que aporta un contrast amarg ideal.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Quines verdures d’hivern són les més recomanables?

Canviant de tema, però sense sortir-nos dels aliments més saludables i de temporada, anem a per les verdures. Aquí, la veritat, hi ha major varietat pel que fa a les fruites d’hivern. Et comentem quines són les verdures d’hivern més destacades:

Hivern: fruites i verdures de temporada

Bledes

Les bledes són unes verdures boníssimes en vitamines (A, B (B1, B3, B5, B6, B9), C, E I K) i en minerals com calci, ferro, potassi o fòsfor.

Card

Hivern: fruites i verdures de temporada

El card és una verdura d’hivern que, tot i que també es pot aconseguir en altres èpoques de l’any, sobretot en conserva, brilla amb molta força en aquests mesos, sobretot a l’inici de l’hivern. El seu alt contingut en calci, en fibra i en vitamina C la converteixen en una verdura molt saludable.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Coliflor

Verdura d’hivern com poques, la coliflor és també un autèntic tresor per als cuinetes que volen provar noves receptes o, directament, fer versions més saludables de receptes clàssiques. La seva versatilitat en els fogons és meravellosa, però també ho és la seva alta aportació de vitamina K, d’àcid fòlic i de diferents minerals.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Espinacs

Encara que no tenen tant ferro com es pensava fa uns anys, sí que tenen una gran aportació nutricional. Tant crues en amanides com cuinades per participar en diferents receptes, els espinacs són tot un clàssic, i cada vegada més, en la nostra cistella de la compra de verdures d’hivern. Les sol haver tot l’any envasades, però si les trobes fresques, no te les perdis.

Hivern: fruites i verdures de temporada

Col

Encara que es pot trobar sense dificultat durant tot l’any, la millor època d’aquesta verdura és l’hivern. Clàssica indiscutible en moltíssimes receptes de tota Europa, també està present en algunes de les més tradicionals de les nostres contrades. Quant a la seva aportació nutricional, destaca l’enorme quantitat de vitamina C i de calci que té.

L’hivern a la cuina

Hem de tenir en compte que les estacions produeixen canvis al nostre cos i que nosaltres ens adaptem en costums i alimentació al fred i a la calor. A l’hivern cercarem aliments que ens escalfin i ens aportin energia per suportar millor les baixes temperatures. És per això que tendim a menjar plats calents com sopes o guisats i de prevenir malalties com els refredats consumint vitamina C. Al bloc podràs trobar idees de receptes d’hivern com cremes, i consells per una alimentació saludable i cada mes us deixarem alguna idea per ampliar els vostres menús .