Fruita i verdura de primavera

Fruita i verdura de primavera

La primavera és l’època de l’any en què fauna i flora es reactiven després de la letargia hivernal. Acceleren els processos vitals, el metabolisme i  augmenten les funcions de desintoxicació i neteja de l’organisme. El cos s’activa per adaptar-se als canvis de temperatura, bioritmes i estil de vida i, per tant, s’afavoreixen els processos de depuració i eliminació dels excessos acumulats durant l’hivern. Durant el procés d’adaptació podem tenir sensació de fatiga i debilitat generalitzada que se  sol diagnosticar com astènia primaveral. Si la patim, a més de nodrir-nos millor, és important sortir a l’aire lliure, practicar exercici físic i establir contacte social.

Fruita i verdura de primavera

Verdures de final d’hivern i principi de primavera

La naturalesa és sàvia i ens ofereix, durant aquesta temporada, verdures i hortalisses riques en antioxidants, vitamines i estimulants de les funcions hepaticobiliars, que faciliten el procés de posada en marxa. A més, si volem iniciar-nos en el món de l’horticultura, aquesta és la millor època per fer-ho, ja que podem obtenir fruits a principis d’estiu.

Al principi d’aquesta estació encara pot fer una mica de fred; si és així, podrem gaudir d’algunes de les verdures més típiques de l’hivern com els últims bròquils, cols, remolatxes, coliflors, carxofes, bledes, porros i espinacs, que aniran desapareixent a mesura que arribi el bon temps.

Cap a la fi de l’hivern, trobarem les primeres faves i pèsols, que són llegums frescos, molt riques en fibra, que ajuden a iniciar el procés de reactivació i depuració de l’organisme. També comença la temporada de calçots, motiu de celebració i reunió amb amics, que se solapa durant un temps amb la temporada dels primers espàrrecs silvestres; anar a buscar espàrrecs en companyia és l’excusa perfecta per sortir a gaudir de la natura i de la pujada de les temperatures. A més, els espàrrecs prenen el relleu a les carxofes pel que fa a les propietats estimulants del fetge i al seu efecte prebiòtic i diürètic.

Cap a final de primavera apareixen, gràcies a l’augment de radiació solar i hores de llum, les primeres albergínies, carbassons, pebrots, tomàquets i patates.

Fruita i verdura de primavera

Les fruites a la primavera

Depenent del cicle reproductiu d’alguns fruiters o del lloc en el qual es conreen, hi ha fruites que trobem durant tot l’any com el kiwi, el plàtan, la pinya, la poma i l’alvocat. Està bé continuar aprofitant aquesta disponibilitat, però, com la primavera és l’estació de les fruites delicades que duren poques setmanes, cal esprémer al màxim!

Poc a poc, ens anirem acomiadant de cítrics d’hivern (taronges, mandarines, llimones i aranges), alhora que arriben les maduixes, riques també en vitamina C i antioxidants gràcies als seus pigments. Les podrem començar a degustar a finals d’hivern i durant gairebé tota la primavera. És molt important que aquest fruit sigui de cultiu ecològic, de temporada i proximitat.

Els nespres, que podrem gaudir d’abril a juny, són un bon regulador intestinal i són rics en potassi i provitamina A (molt interessant per a la salut ocular i dèrmica).

Al maig, apareixeran també els albercocs i les primeres nectarines, que trobarem de maig a juny, amb molt potassi i vitamina A. Quan acabi la seva temporada, començarà la dels préssecs.

Entre maig i juny, arriben les apreciades cireres, que ens acompanyaran poc temps. Destaquem especialment el seu contingut en antioxidants, sobretot d’antocianines, que contribueixen a prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment de l’organisme.

A finals de primavera també arriba la temporada dels nabius, una fruita delicada i rica en antioxidants i que ajuda a prevenir infeccions urinàries.

Recordem també que, a la fi de l’estació, podrem trobar un avançament de les fruites típiques de l’estiu, com la síndria, el meló, figues i prunes, que encara no estaran en el seu millor moment.

Fruita i verdura de primavera

No ens oblidem de les fruites i de les verdures de tot l’any!

Encara que hi ha cebes i pastanagues tot l’any, ara és la seva temporada;  posem-les fresques a les amanides amb les últimes escaroles, endívies, fonoll i fulles d’api de la temporada; alhora que comencen els nous tipus d’enciams i raves. No hem d’oblidar que les amanides aporten moltes vitamines, minerals i enzims. Si necessites ajuda per organitzar els teus àpats de manera saludable et puc donar un cop de ma contacta amb mi!