Fisioteràpia, l’essència del moviment
El passat 8 de setembre, va ser el Dia Mundial de la Fisioteràpia i que millor que aquest dia per explicar-te una mica sobre la meva professió i les seves múltiples beneficis.
Per això avui escriu per a nosaltres en Daniel Gonfaus a Instagram @danifisiotrainer
El meu nom és Dani i sóc fisioterapeuta. Porto més de 15 anys en el món de la salut on el meu principal objectiu és ajudar els meus pacients a millorar la seva qualitat de vida.
Els meus tractaments es basen majoritàriament en realitzar exercicis de mobilitat funcional, treball de força, tenir un bon control postural i executar correctament els exercicis terapèutics específics.
Si presentes alguna lesió o molèstia i necessites assessorament pots contactar amb mi mitjançant el meu compte d’IG.
Coses sobre la fisioteràpia
Sabies que la paraula fisioteràpia ve de Grècia? Concretament prové de la unió de dues paraules gregues:
-Physis (natura) -Therapeia (tractament)
Així que podríem definir-la com “Tractament a través de la natura”.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) la defineix en 1958 com: “L’art i la ciència del tractament per mitjà de l’exercici terapèutic, calor, fred, llum, aigua, massatge i electricitat”.
Per al Consell General de Col·legis de Fisioterapeutes (CGCF) un dels objectius de la Fisioteràpia és promoure, mantenir, restablir i augmentar el nivell de salut dels ciutadans per tal de millorar la qualitat de vida de la persona i facilitar la seva reinserció social plena .
Però per a mi FISIOTERÀPIA és, sobretot, PREVENCIÓ.
En l’actualitat, el nostre estil de vida no és molt actiu que diguem. Sedentarisme, obesitat, manca de moviment, llargs períodes asseguts a l’oficina, la manca d’exercici … són factors a tenir en compte quan et ve un pacient per tractar-se una alteració o dolor.
La teva primera visita al fisio
Una de les coses més importants d’un fisioterapeuta quan ve un pacient per primera vegada a consulta és fer-li una bona VALORACIÓ. Tenir un bon historial clínic, saber com és la seva postura, com es mouen les seves articulacions, com és la seva flexibilitat i quanta força tenen els seus músculs, són dades molt importants per al tractament d’una lesió i sobretot, per evitar que es produeixin altres en un futur.
Anar al fisio et pot aportar múltiples beneficis, entre ells:
- T’ajuda a disminuir els símptomes de la teva patologia i / o lesió.
- T’aconsella perquè portis una vida activa i sense dolor.
- Enforteix l’organisme.
- T’ajuda a frenar els efectes de malalties degeneratives mitjançant exercicis terapèutics.
- T’ajuda a prevenir més lesions i a millorar la teva qualitat de vida.
Així que si pateixes una lesió o presentes dolor que no et deixa tenir una vida activa, el fisioterapeuta és el professional més adequat per a tu. Però també és el professional, juntament amb el Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, per ajudar-te a que no torni a aparèixer aquesta lesió i / o dolor.
Com? ¡Ensenyant-te a moure’t!
La millor manera per no patir lesions és moure’t (caminar, pujar escales, anar en bici …) i fer exercici (treballar la mobilitat, la flexibilitat, la força …).
Més educació que tractament
Els fisioterapeutes tenim el deure d’educar els nostres pacients, de fer-los entendre que han de tenir un estil de vida saludable (bona alimentació i exercici físic) i que no poden dependre del fisio i anar un cop al mes a fer-se un massatge per tractar-se el dolor d’esquena, mentre es passen el dia asseguts i sense fer res d’exercici.
Així que com a pacient tens dues opcions. Començar a canviar de mentalitat, agafar les regnes de la teva vida i prioritzar l’activitat física i els hàbits saludables com a part del teu dia a dia. O seguir portant una vida més sedentària i esperar que els fisios solucionem els teus dolències i seguir depenent dels nostres tractaments més sovint.
Quin tipus de pacient vols ser?