Els beneficis del menjar asiàtic
El menjar asiàtic està de moda, d’això no n’hi ha cap dubte. Hi ha veritable fervor cap a la cuina tradicional procedent d’aquest continent, però les modes, més tard o més d’hora, passen. Així que val més fixar-nos en elements molt menys superficials d’aquesta gastronomia i que, per descomptat, siguin més duradors per als nostres paladars. Per exemple, podem dir que és considerada com una de les cuines més antigues i saludables.
La longevitat de la majoria de la població tant a l’Àsia com la Xina, el Japó, l’Índia, i Malàisia és coneguda per tots. També sabem que no són precisament persones amb un problema generalitzat d’excés de pes. També tenen menys problemes cardiovasculars que a occident. I totes aquestes dades o realitats apunten, directament cap al menjar asiàtic com una font de salut i benestar inesgotable.
Característiques del menjar asiàtic
La seva gastronomia es diferencia per l’ús abundant i variat de peix, així com llegums com la soja, l’arròs, moltes verdures i varietat d’espècies. No cal ser un expert coneixedor de la seva gastronomia per saber que això és ben cert. Qui no coneix l’arròs xinès o el sushi japonès? Dos elements distintius del menjar asiàtic i ben acceptats i assaborits a la nostra cultura occidental.
La sopa és un altre element omnipresent al menjar asiàtic i a totes i cadascuna de les seves variacions. Solen prendre-la com a primer plat, sobretot al sud-est asiàtic, i és saludable perquè el brou s’elabora a partir de mariscs, algues, peixos i se li afegeixen, després, diversos tipus de fideus. Les sopes aporten líquids, minerals, proteïnes… i frenen la gana abans de l’arribada del segon plat: un aspecte, sens dubte, també molt recomanable per evitar excessos.
D´altra banda, els cereals, sobretot l´arròs, són l´estrella d´aquesta gastronomia. Hi ha poblacions de la Xina on aquest aliment aporta el 80% del total de calories que consumeixen al dia.
Elements nutricionals del menjar asiàtic
El peix, procedeix majoritàriament de l’Índic i del Pacífic, entra a dojo a les taules asiàtiques, tot aportant una gran quantitat d’omega 3 molt beneficiós per al cor.
Les verdures i les fruites són una altra de les bases de la cuina asiàtica, i es solen menjar crues o poc processades.
No solen consumir carn de boví ni de porc i, segons la zona i religió, la tenen prohibida. El pollastre, però, sí que és molt habitual. Els insectes també formen part de la seva gastronomia a algunes zones concretes d’Àsia. Aquest costum es coneix com a entomofàgia i consisteix en la ingesta d’insectes i aràcnids a la dieta habitual. És molt comú en algunes parts de la Xina, Vietnam i Tailàndia.
D’altra banda, en el menjar asiàtic no hi destaca el consum de greixos ni sucres, perjudicials per a l’organisme.
La dieta asiàtica és molt saludable i equilibrada
Amb milers d’anys d’història, el menjar asiàtic és ric en fibra i nutrients i molt equilibrat, tot al contrari que a bona part de la gastronomia occidental, on cada dia augmenten els problemes relacionats amb la hipertensió, la diabetis i altres malalties.
El menjar asiàtic utilitza en general ingredients sans i frescos i prioritza la cocció al vapor o saltejats al wok, fet que manté moltes de les seves propietats. Això contribueix a una aportació més gran de nutrients, vitamines i proteïnes per l’organisme.
Com a condiment utilitza molt les espècies i posen poca sal. També el picant és característic del menjar asiàtic. Utilitzen “ají”, bitxos, cúrcuma, coriandre, canyella, nou moscada, comí, pebre i all. Entre les herbes més utilitzades, hi ha la marialluïssa, molt aromàtica i amb grans propietats antiinflamatoris i antisèptiques.
La fruita també forma part de la seva dieta i és consumida en abundància i de múltiples formes (al natural, sucs, batuts). A més, compten amb algunes fruites no gaire conegudes a occident amb alt contingut en fibra i baixes en sucres.
Per altra banda, gairebé no hi ha consum d’embotits. I hi ha una total absència de mantega, nata o formatges i només prenen pa de manera esporàdica.
D’altra banda, els fruits secs són consumits de manera habitual, especialment, anacards i cacauets, encara que també prenen castanyes i ametlles.
Generalment, a la gastronomia d’Àsia no sol ser habitual el consum de llet, que per contra busca l’aportació de calci amb alguns vegetals. D’altra banda, combaten l’osteoporosi amb un consum molt elevat de soja, present a molts plats de la seva dieta.
Àsia, el continent de menjar sa i relaxat
D’altra banda, l’ús dels “palets” en comptes de coberts, contribueix a ingerir els aliments d’una manera més tranquil·la i pausada, mastegar millor i pair millor els àpats. Mentre que destaca el te verd, un altre dels seus productes estrella, amb poder digestiu i antioxidant.
En definitiva, la gastronomia asiàtica conté una gran varietat de vitamines, minerals, antioxidants i greixos bons, nutrients que el cos necessita per mantenir-se sa.
Cuinar receptes asiàtiques a casa ja no és un problema. Els ingredients els podem trobar de forma fàcil a molts supermercats o substituir-los per d’altres de semblants. Si vols que publiqui al bloc alguna recepta comenta-ho!