Els beneficis de practicar la comunicació assertiva

Els beneficis de practicar la comunicació assertiva

Per parlar d’assertivitat he convidat a escriure a la Laura Martin Almeida, formadora, coach, entrenadora emocional i experta en PNL, col·laboradora habitual d’aquest apartat del web.

Se’n parla molt de la comunicació assertiva, però sabeu en què consisteix, com la podeu posar en pràctica i quins són els beneficis de practicar-la? Us en faré cinc cèntims:

L’assertivitat és una habilitat social de molt valor, associada a la intel·ligència emocional i que es caracteritza per ser una comunicació saludable amb nosaltres mateixes i amb els altres.

I què vol dir això? És un tipus de comunicació que permet expressar la nostra opinió, necessitats i sentiments des del respecte per l’interlocutor i el respecte a nosaltres mateixes, mantenint el difícil equilibri entre no dir el que penso per por a la reacció dels altres, o dir-ho de manera agressiva ofenent a qui ho rep. Es tracta de ser ferm amb el fet, però suau amb la forma: dic el que sento i defenso el que penso.

Els beneficis de practicar la comunicació assertiva

La formula Nemo de l’assertivitat

Qualsevol àmbit de la nostra vida és bo per poder en posar en pràctica aquest estil de comunicació: només cal que hi hagi una discrepància o una diferència d’opinió respecte a la nostra. Fàcil, oi?
Com podem fer-ho? Us donaré una fórmula molt simple per iniciar-vos d’una manera molt senzilla i efectiva. La fórmula es diu NEMO i segurament us resultarà molt fàcil recordar-la.

N: (nom) Podem dir el nom de la persona directament per connectar i descriure la situació que s’ha donat de la manera més objectiva possible.
Exemple: Maria, quan dius…

E: (emoció) Des del “jo”, diem com ens sentim quan passa aquesta situació, el que ens fa sentir. Exemple: Em sento trista/enfadada…

M: (motiu) Expressem el que ens genera aquesta situació.
Exemple: Penso que no t’importo…

O: (objectiu) Què vull aconseguir d’aquesta conversa? Quin és el meu objectiu?
Exemple: M’agradaria que la pròxima vegada…

Maria, quan m’interromps a les reunions davant de tot l’equip, em sento que valores poc la meva feina. Per això, m’agradaria que a la pròxima reunió em deixis parlar fins que acabi de defensar el meu projecte.

Posar en pràctica aquesta fórmula, potser al principi pot resultar una mica forçat, però us animo a que ho proveu cada vegada que tingueu l’oportunitat, per tal d’automatitzar i interioritzar-ho, fins que assoliu aquest hàbit.


Què us aportarà la comunicació assertiva?

  • Guanyar confiança en vosaltres mateixes i millorar la vostra autoestima.
  • Tenir el respecte dels altres.
  • Millorar la vostra gestió emocional.
  • Evitar que els problemes es magnifiquin.
  • Millorar les vostres relacions i la vostra comunicació.
  • Millor gestió de l’estrès.

Ara que ja sabeu la importància que pot tenir aquesta habilitat social a la vostra vida, us convido a reflexionar i reforçar-la si creieu que podeu millorar en aquest aspecte a les vostres relacions.