Els beneficis de les espècies
![Els beneficis de les espècies](https://equilibrat.cat/wp-content/uploads/2023/07/Laura-Feliu-Equilibrat-Beneficis-Especies.jpg)
Les espècies es coneixen des de l’antiguitat com a condiment de molts menjars. A moltes cultures es fan servir com a medicina perquè se’ls atribueixen propietats curatives. Moltes espècies tenen fitonutrients en la seva composició i tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants. Per això, el seu consum pot contribuir a promoure la salut.
Per què serveixen les especies?
Les espècies són ingredients naturals que, per la seva composició, contribueixen a una dieta saludable. Moltes són característiques de la cuina oriental i s’han anat introduint de manera gradual a la gastronomia occidental.
I és que, a més de ser capaços de millorar les qualitats organolèptiques de les preparacions culinàries, contenen fitonutrients essencials per al funcionament correcte de l’organisme. Fins i tot, algunes ajuden a prevenir malalties perquè tenen potencial per lluitar contra l’estrès oxidatiu.
Aquestes propietats fan que siguin ingredients claus a l’hora de reduir les mutacions de l’ADN, capaces de desencadenar el desenvolupament de certes patologies complexes.
![Els beneficis de les espècies](https://www.equilibrat.cat/wp-content/uploads/2022/01/Laura-Feliu-Equilibrat-Especies-1024x683.jpg)
Les espècies i la seva capacitat antiinflamatòria
Hi ha espècies, com la cúrcuma, la capacitat antiinflamatòria de la qual ha estat evidenciada en la literatura científica.
La seva inclusió freqüent a la dieta també es relaciona amb una reducció del risc de desenvolupar malalties de tipus tumoral. A més, pot millorar el funcionament d’alguns òrgans. Tots aquests beneficis resideixen en el compost actiu, la curcumina, substància amb un marcat poder antiinflamatori i antioxidant.
Redueixen el risc d’obesitat
Una altra capacitat de les espècies, sobretot d’aquelles que contenen picant, és reduir el risc de desenvolupar obesitat o sobrepès. D’acord amb un article publicat a la revista mBio, això és degut a la presència de capsaïcina, una substància que interacciona de manera positiva amb la microbiota i promou la reducció del pes corporal.
Per si no n’hi hagués prou, aquesta substància, característica dels xilis picants, és capaç d’ajudar a lluitar contra la inflamació de baix grau. Fins i tot, es fa servir en determinades cremes esportives d’ús tòpic per induir una activació muscular i ajudar a modular el dolor.
Capacitat antioxidant
A més de la capacitat antiinflamatòria, moltes espècies tenen un potencial antioxidant que pot resultar beneficiós per a la salut. Un exemple d’això és la canyella, segons un article publicat a la revista Lipids in Health and Disease.
Aquesta espècie ajuda a reduir els marcadors associats a la salut metabòlica, com ara la resistència a la insulina. D’altra banda, és capaç de modular la taxa d’oxidació de la lipoproteïna LDL, la concentració de la qual en excés es relaciona amb el risc de malaltia cardiovascular.
![Els beneficis de les espècies](https://www.equilibrat.cat/wp-content/uploads/2022/01/Laura-Feliu-Equilibrat-Especies-en-comida-1024x683.jpg)
Cuinar amb espècies
Les espècies aconsegueixen millorar les qualitats organolèptiques dels nostres plats alhora que aporten beneficis per a la salut. Per aquests motius, s’aconsella introduir-les de manera freqüent a l’alimentació.
Una de les millors opcions és combinar diversos tipus d’aquests ingredients. D’aquesta manera, s’obté una concentració més gran de fito nutrients i se’n milloren els efectes.
Inclou espècies a la dieta habitual
A l’hora de confeccionar un menú adequat per a la teva salut, les espècies no hi poden faltar. Les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries contribueixen a reduir el risc de desenvolupar malalties a mitjà i llarg termini.
No obstant això, aquesta mena d’ingredients no presenten propietats màgiques. Per notar els seus beneficis és necessari gaudir de bons hàbits a nivell alimentari.
Cal destacar la versatilitat de les especies. Com he dit abans, es poden utilitzar per millorar les qualitats organolèptiques de les preparacions, però també és possible introduir-loe en sucs i batuts per potenciar-ne la capacitat antioxidant. Consulta l’apartat de receptes del blog per treure idees per poder cuinar amb elles.