Els beneficis de les espècies

Els beneficis de les espècies

Les espècies es coneixen des de l’antiguitat com a condiment de molts menjars. A moltes cultures es fan servir com a medicina perquè se’ls atribueixen propietats curatives. Moltes espècies tenen fitonutrients en la seva composició i tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants. Per això, el seu consum pot contribuir a promoure la salut.

Per què serveixen les especies?

Les espècies són ingredients naturals que, per la seva composició, contribueixen a una dieta saludable. Moltes són característiques de la cuina oriental i s’han anat introduint de manera gradual a la gastronomia occidental.

I és que, a més de ser capaços de millorar les qualitats organolèptiques de les preparacions culinàries, contenen fitonutrients essencials per al funcionament correcte de l’organisme. Fins i tot, algunes ajuden a prevenir malalties perquè tenen potencial per lluitar contra l’estrès oxidatiu.

Aquestes propietats fan que siguin ingredients claus a l’hora de reduir les mutacions de l’ADN, capaces de desencadenar el desenvolupament de certes patologies complexes.

Els beneficis de les espècies

Les espècies i la seva capacitat antiinflamatòria

Hi ha espècies, com la cúrcuma, la capacitat antiinflamatòria de la qual ha estat evidenciada en la literatura científica.

La seva inclusió freqüent a la dieta també es relaciona amb una reducció del risc de desenvolupar malalties de tipus tumoral. A més, pot millorar el funcionament d’alguns òrgans. Tots aquests beneficis resideixen en el compost actiu, la curcumina, substància amb un marcat poder antiinflamatori i antioxidant.

Redueixen el risc d’obesitat

Una altra capacitat de les espècies, sobretot d’aquelles que contenen picant, és reduir el risc de desenvolupar obesitat o sobrepès. D’acord amb un article publicat a la revista mBio, això és degut a la presència de capsaïcina, una substància que interacciona de manera positiva amb la microbiota i promou la reducció del pes corporal.

Per si no n’hi hagués prou, aquesta substància, característica dels xilis picants, és capaç d’ajudar a lluitar contra la inflamació de baix grau. Fins i tot, es fa servir en determinades cremes esportives d’ús tòpic per induir una activació muscular i ajudar a modular el dolor.

Capacitat antioxidant

A més de la capacitat antiinflamatòria, moltes espècies tenen un potencial antioxidant que pot resultar beneficiós per a la salut. Un exemple d’això és la canyella, segons un article publicat a la revista Lipids in Health and Disease.

Aquesta espècie ajuda a reduir els marcadors associats a la salut metabòlica, com ara la resistència a la insulina. D’altra banda, és capaç de modular la taxa d’oxidació de la lipoproteïna LDL, la concentració de la qual en excés es relaciona amb el risc de malaltia cardiovascular.

Els beneficis de les espècies

Cuinar amb espècies

Les espècies aconsegueixen millorar les qualitats organolèptiques dels nostres plats alhora que aporten beneficis per a la salut. Per aquests motius, s’aconsella introduir-les de manera freqüent a l’alimentació.

Una de les millors opcions és combinar diversos tipus d’aquests ingredients. D’aquesta manera, s’obté una concentració més gran de fito nutrients i se’n milloren els efectes.

Inclou espècies a la dieta habitual

A l’hora de confeccionar un menú adequat per a la teva salut, les espècies no hi poden faltar. Les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries contribueixen a reduir el risc de desenvolupar malalties a mitjà i llarg termini.

No obstant això, aquesta mena d’ingredients no presenten propietats màgiques. Per notar els seus beneficis és necessari gaudir de bons hàbits a nivell alimentari.

Cal destacar la versatilitat de les especies. Com he dit abans, es poden utilitzar per millorar les qualitats organolèptiques de les preparacions, però també és possible introduir-loe en sucs i batuts per potenciar-ne la capacitat antioxidant. Consulta l’apartat de receptes del blog per treure idees per poder cuinar amb elles.