El retorn dels somriures

El retorn dels somriures

Somriure és com tenir un súperpoder! Així de clar ho tinc jo i us vull compartir el perquè d’aquest pensament… a veure què en penseu vosaltres!

És un poder que sovint no som conscients que el posseïm. Hem passat quasi dos anys desarmats per l’ús de les mascaretes i hem hagut d’aprendre a desxifrar-lo mitjançant l’expressió dels ulls.

El somriure és un signe facial que expressa generalment benestar o felicitat. És universal. Afavoreix la comunicació entre les persones i en conseqüència fomenta la sociabilitat.

El retorn dels somriures

Els  somriures són la millor medicina

Existeixen estudis científics que han provat que somriure allibera una sèrie d’analgèsics naturals, com la serotonina i les endorfines, i no només això, també redueix els nivells d’altres hormones responsables de l’estrès, com és el cortisol, la dopamina o l’adrenalina.

De totes maneres, el que em sembla més increïble és que el somriure, encara que sigui fingit, tingui aquest poder perquè, en forçar els músculs de la cara encarregats de somriure, el nostre cervell ho entén com a real i allibera les substàncies de les quals parlàvem anteriorment, de manera que automàticament, ens farà sentir millor. I tant és així, que quan somriem de manera regular, milloren les nostres relacions socials, el nostre benestar i com no, la nostra salut.

Quan somriem ens resulta més fàcil relacionar-nos i transmetem més amabilitat i proximitat mitjançant la nostra comunicació no verbal. Fins i tot, el somriure mostra honestedat i obertura cap als altres. Generalment, tendim a confiar més en algú que somriu que no pas en algú que té sempre un rictus seriós.

El somriure millora el nostre sistema immunitari perquè estimula la producció d’endorfines que són les encarregades de les defenses del nostre organisme, a més de relaxar el sistema muscular i alliberar les tensions.

El retorn dels somriures

Els somriures i les neurones

I si tot això no fos suficient per pensar que el somriure és un súperpoder, a més, és fàcilment encomanadís, perquè existeixen un tipus de neurones al nostre cervell, anomenades “neurones mirall“, que el reconeixen i ens fan reproduir-lo.

En definitiva, el somriure actua com a “cola d’enganxar” social, com a pont per a la comunicació que, a més, pot transformar les emocions. El nostre somriure influeix en les actituds dels altres, i tot i que no ens paga l’hipoteca, és ben cert, que ens ajuda a obrir-nos portes, a superar la desesperança i a millorar el nostre benestar físic i emocional. I és gratis!


Què, t’uneixes al retorn dels somriures?
” De vegades, la teva alegria és la font del teu somriure, però de vegades, el teu somriure pot ser la font de la teva alegria”.

      Thich Nhat Hanh

Laura Martín i Almeida
Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.
Col·legiada núm. 52.011
Màster en Intel·ligència Emocional i Coaching a les Organitzacions.
Formadora i coach. Entrenadora emocional i PNL.