Dieta alcalina, què és i com funciona
Les dietes són com les modes, vam tenir l’època de les dietes de proteïnes, la keto, la mediterrània… Fer una dieta per aprimar-se, guanyar múscul o qualsevol altre objectiu és perillós si no es fa sota prescripció mèdica. Cada cos és un món i el que beneficia a una persona pot ser molt perjudicial per a un altre.
Avui us explicaré coses sobre la dieta alcalina, donat que últimament m’esteu preguntant sobre el tema.
Què és la dieta alcalina?
La dieta alcalina es basa en la teoria que les malalties es desenvolupen en un medi àcid (és a dir, amb un pH baix) i que, per tant, per prevenir-les convé “alcalinitzar” el nostre organisme, és a dir, augmentar el seu pH.
Els nutricionistes afirmen que aquest tipus de dieta no té una base científica, ja que el pH no és igual en tot l’organisme, sinó que varia molt entre els diferents òrgans i fluids de el cos, de manera puguin complir la seva funció.
Quatre punts importants de la dieta alcalina
- Cada menjar ha d’estar constituït per aliments alcalins en major proporció que els aliments àcids.
- Cal adaptar les proporcions a les circumstàncies i les capacitats metabòliques de cada persona, és a dir, consumir els aliments àcids quan l’organisme està preparat per això.
- Hem d’escollir el millor moment per fer front a una aportació extra d’àcids, per exemple després d’un tiberi o els excessos nadalencs, perquè siguin reconstituïdes les reserves de bases que neutralitzen els àcids.
- Ha d’incloure aliments frescos en forma d’amanides i fruita fresca a consumir cada dia, ja que en la cocció dels aliments augmenta el seu potencial acidificant.
Possibles beneficis d’una dieta alcalina
L’alimentació i l’estil de vida influeixen molt al nostre cos. Hi ha estudis que mostren que una dieta adequada pot afavorir l’equilibri entre acidesa i alcalinitat. Hi ha molt escrit sobre el tema però els beneficis principals són:
- Prevé l’osteoporosi. Si l’organisme s’acidifica (puja els nivells d’acidesa), recorre a les reserves de calci dels ossos. D’aquesta manera perden densitat i pot desenvolupar-se una osteoporosi. L’excés de proteïna a la dieta a segons quines edats i quins estat de salut pot produir fragilitat òssia.
- Ajuda a equilibrar el sistema hormonal. Consumir més aliments que augmenten l’alcalinitat en l’orina millora la secreció de l’hormona de creixement, el que redueix el risc cardiovascular i potencia la memòria i la cognició. També influeix en la secreció d’hormones a través de l’acció del magnesi.
- Redueix el risc de diabetis. La dieta alcalinitzant prevé l’acidosi crònica metabòlica que pot portar primer a la resistència insulínica i a la síndrome metabòlica i després a la diabetis de tipus 2 (la que s’adquireix amb l’edat).
- Ajuda a tractar tipus de càncer. Molts tractaments de quimioteràpia són més eficaços i menys tòxics en un medi alcalí afavorit per la dieta a força de vegetals.
- Ajuda a regular la tensió arterial. El potassi de les fruites i les verdures compensa l’efecte del sodi, un mineral que incrementa l’acidosi i que es relaciona amb la hipertensió arterial.
- Menys infeccions. Es poden evitar les infeccions associades a l’acidificació de l’orina, com les urinàries. El tractament amb plantes com el nabiu vermell també resulta més eficaç si l’orina és més alcalina.
Què és menja en una dieta alcalina?
La dieta alcalina porta moltes verdures y fruita. Et deixo una llista dels més comuns perquè et facis una idea:
- Verdures: Raves, naps, espinacs, espirulina, brots de soja, patates, tomàquets, pastanaga, coliflor, api, cogombre, albergínia, all, mongetes verdes, alfals, ordi, remolatxa, bròquil, cabdell, pèsols, enciam, bolets, cebes, pèsols, carbassa i berro.
- Fruita: Coco, passes, raïm, pomelo, meló, llimona, llima, meló, poma, albercoc, alvocat, plàtan, baies, mores, cireres, nectarina, taronja, préssec, pera, pinya, passes, gerds, maduixes, mandarina, tomàquet, fruites tropicals i síndria.
- Proteïnes alcalines: Ametlles, castanyes, mill, tofu (fermentat) i sèrum de proteïna.
- Espècies permeses: Ají picant, canyella, curry, gingebre, herbes (totes), mostassa i sal marina.
- Altres aliments permesos: Vinagre de sidra de poma, pol·len, lecitina, aigua mineral, melassa, cultius probiòtics i productes derivats de llet agra.
Qui pot fer una dieta alcalina?
Com has vist abans la gent amb tendència a infeccions d’orina o similar, amb tractament oncològics o dones en fase de menopausa, podrien fer una dieta alcalina, però torno a insistir que les dietes han d’estar supervisades per professionals ja que cada cos reacciona de manera diferent als aliments, sobre tot si tens algun tipus de patologia. Si tens dubtes sobre que podries menjar i que no o vols començar a millorar els teus hàbits contacta amb mi i t’ajudaré a prendre la millor decisió .