Com triar la roba idònia per fer exercici?

Com triar la roba idònia per fer exercici?

Una de les grans preocupacions de moltes persones és què es posen per anar al gym, a ioga o a córrer amb els altres. Hem de tenir en compte el tipus d’exercici que practicarem per poder triar una roba adequada per realitzar els moviments específics de cada modalitat.

A més del calçat, que és molt important per a l’entrenament, també cal triar la roba correcta per fer exercici. No es tracta de modes sinó de comoditat, i sobretot, de disposar de peces d’acord amb la disciplina i l’època de l’any.

Com triar la roba idònia per fer exercici?

Un equipament per a cada tipus d’esport

Cada rutina requereix la seva tècnica… i també la seva roba. És veritat que podem combinar diverses disciplines sense necessitat de tenir un armari ple de peces de roba específiques.

No obstant això, està clar que no és el mateix córrer a l’aire lliure que fer ioga a casa o fer crossfit. Bàsicament, hauríem de recordar tres paraules en el moment de comprar roba per fer exercici: funcionalitat, comoditat i durabilitat. A continuació, aniria el factor aparença i, per descomptat, no cal deixar de banda el preu i la qualitat.

Abans de comprar, és fonamental tenir clar l’exercici que es realitzarà. Per exemple, uns pantalons amples no serveixen per anar en bicicleta. Una peça massa ajustada no permet la flexibilitat i llibertat de moviments que es necessiten per fer una classe de Ioga o de Zumba.

Quan ja tenim això al cap, el següent pas seria determinar la mesura que millor s’adapta al nostre cos. Hi ha roba que potser és de talla més petita però s’estira prou per complir la seva funció.

Actualment, hi ha una gran varietat de models i teles amb les quals es confecciona la roba esportiva que resulten molt lleugeres i permeten una correcta transpiració. Tanmateix, també aquest ventall de possibilitats ens pot fer perdre una mica de vista l’objectiu. Per això es recomana no confondre comoditat amb moda. És cert que l’aparença és molt important i necessària per a la motivació, però, no estarem entrenant  bé amb una roba que s’ajusti massa o que quedi molt ample per amagar la nostra figura.

Roba d'esport

No et converteixis en una fashion victim del xandall

Avui en dia la indústria de la moda esportiva està trepitjant  fort. S’ofereixen opcions pensades pels atletes professionals així com també pels amateurs.

Per això, en el moment de comprar roba per fer exercici, moltes vegades no sabem què triar.

Hi ha disciplines que requereixen una alta transpiració. No és el mateix si practiquem exercici a l’aire lliure o dins d’un gimnàs, ni tampoc que sigui hivern o estiu. En qualsevol cas, és molt important que el cos tingui prou ventilació i es mantingui el més sec possible.

Es recomana evitar les peces de cotó per a activitats d’alt rendiment perquè no permeten transpirar gaire. A més, es mullen amb la suor i es fan més molestes i pesades. Això no passa amb els materials sintètics com el polièster i el niló, els quals expulsen l’aigua.

També pots triar samarretes amb noves tecnologies de fabricació per controlar la temperatura corporal. Aposta per una roba que, a més d’eixugar-se ràpid, sigui antibacteriana. Busqueu paraules com transpirable, Dri-fit, Coolmax, o Supplex.

És preferible que els mitjons siguin de teixit  d’assecat ràpid que absorbeixen la suor. Ajuden a  mantenir-te fresc i sec, i a evitar butllofes. Trieu mitjons fets de compostos de polièster o altres fibres especials. Si us agrada córrer millor utilitzar mitjons que sobrepassin els turmells per evitar lesions al tendó d’Aquil·les.

Un consell que va molt bé abans d’escollir la roba per fer exercici és fer servir el sistema de “capes”. Sobretot a l’hivern o bé si fem esport al matí o a la nit. Feu servir una jaqueta i uns pantalons llargs que després es puguin transformar en roba de màniga curta o bé dur a sota uns shorts.

No podem oblidar que diverses persones, en acabar la rutina, tornen a casa sense canviar-se de roba. Això no és del tot recomanable però, llavors, haurien de dur una jaqueta impermeable per evitar refredar-se.

Quan pensem en algú fent exercici ens la imaginem lluint certes peces com ara malles i top esportiu. No obstant això, no cal que tu també et vesteixis d’aquesta manera si no et sents còmode o si la disciplina no ho requereix.

Els leggings o malles són els més adequats per a la majoria de les disciplines, perquè permeten més mobilitat, flexibilitat i comoditat.

Per descomptat, hi ha algunes peces de roba més adequades per a certs exercicis:

  • Els culots, són excel·lents per fer ciclisme o spinning .
  • Si fas crossfit, boxa o alguna activitat d’alta intensitat, pots optar pels shorts o leggings curts.
  • I per fer Ioga i Pilates, tens l’opció de les malles llargues i flexibles.
Com triar la roba idònia per fer exercici?

Vambes: acabem pels peus

Finalment, és fonamental comptar amb un calçat esportiu d’acord amb l’activitat.

Si vas a córrer, compra vambes per córrer. Són lleugeres, flexibles. Assegura’t de que tinguin bon suport per a l’arc del peu i bona amortiguació per a l’impacte. Hi ha botigues que et fan l’estudi de la teva petjada i et recomanen el millor calçat depenent de si la teva petjada és més pronadora, supinadora o neutra. Per caminar, són millor les vambes més dures amb bon suport i sola gruixuda. Per entrenaments de força o CrossFit, trieu vambes d’entrenament amb bon suport i soles que no siguin massa voluminoses

En roba d’esport inverteix en qualitat i en comoditat

Ja has vist que el món de la roba esportiva és bastant gran i que si no tenim coneixements o algú que ens pugui assessorar, podem gastar diners excessius en coses poc pràctiques.

Per resumir, podem dir que és important:

  • Estigues còmoda amb la roba amb la que faràs esport
  • Tria roba que no et provoqui molèsties ni lesions
  • Tria roba que sigui l’adequada pel tipus d’esport que fas

Si tens dubtes, contacta amb mi i t’ajudaré a crear el teu fons d’armari esportiu!