Com detectar la perimenopausa

Com detectar la perimenopausa

Es considera que una dona està en menopausa si ha estat un any sense la menstruació, la perimenopausa és l’etapa anterior a la menopausa que pot arribar a ser de 10 anys de la nostra vida i és quan comencen a passar canvis hormonals, sol començar cap als 40/45 anys, però pot ser abans o després.

La perimenopausa està marcada per alteracions menstruals, juntament amb altres símptomes físics i emocionals. Durant aquest temps, al cos li passa el següent:

 • Allibera òvuls amb menor regularitat.
 • Produeix menys estrogen i altres hormones.
 • Es torna menys fèrtil.
 • Té períodes menstruals més curts i més irregulars.

Quines són les causes de la perimenopausa?

La perimenopausa és un procés natural que passa quan els ovaris deixen gradualment de funcionar. L’ovulació es pot tornar erràtica i després aturar-se. El cicle menstrual es prolonga i el flux menstrual pot ser irregular abans del darrer període.

Els símptomes tenen la causa en els nivells canviants de les hormones del cos. Quan el nivell d’estrogen és més alt, pots tenir símptomes semblants als de la síndrome premenstrual. Quan és baix, potser notis sufocacions o suors nocturns. Aquestes alteracions hormonals poden estar combinades amb cicles normals.

Quins són els símptomes de la perimenopausa?

No hi ha dues dones que hagin passat per la perimenopausa de la mateixa manera. Els símptomes més freqüents són els següents:

 • Canvis de l’estat d’ànim
 • Canvis al desig sexual
 • Dificultat per concentrar-se o problemes de memòria
 • Mals de cap
 • Suors nocturns
 • Sufocacions
 • Problemes per dormir/insomni
 • Dolors musculars i articulars
 • Suor abundant
 • Micció freqüent
 • Augment del colesterol.
 • Símptomes similars als de la síndrome premenstrual
 • Dolor articular, que et fa sentir molta rigidesa a les articulacions.
 • Canvi a les mucoses, sequedat de pell, de mucoses íntimes, més infeccions d’orina, etc.
 • Canvis en la distribució del greix corporal, potser abans s’acumulava més greix al maluc i ara tenim més greix abdominal.

Símptomes i signes primerencs de la perimenopausa

Aquests apareixeran tot i que el cicle es manté , però comença la variabilitat en les concentracions hormonals. Per això a l’inici els símptomes potser que no es donin de forma constant, alternant-se cicles amb símptomes i altres sense. D’aquets  símptomes podem esmentar els més coneguts: Els símptomes vasomotors en què, per alteracions en el control central de la temperatura, apareix envermelliment de galtes i sufocacions. Canvis psíquics, com a resultat de la reducció dels estrògens, com labilitat emocional, nerviosisme, irritabilitat, etc… Alteracions en les relacions sexuals, aquestes degudes als efectes que té sobre el to, secreció i lubrificació de la mucosa vaginal, a més dels efectes sobre la libido.

Símptomes i signes a mitjà termini de la perimenopausa

A mesura que avança el dèficit d’estrògens per la depleció hormonal secundària al deteriorament de la funció ovàrica, els símptomes i els signes adquireixen més força. Els canvis genitourinaris secundaris  poden afectar significativament a les relacions sexuals incrementant el risc de coitorràgia. A més tot això té efectes sobre la psique de la dona en veure que el seu període de fertilitat i la seva capacitat per a la seva mare es veu compromesa. D’altra banda, els efectes protectors dels estrògens desapareixen incrementant-se els riscos cardiovasculars, entre els quals hi ha modificacions a l’alça de la tensió arterial. També ens trobem amb un increment de la retenció de líquids, pèrdua de massa muscular i del to, que condueix a més debilitat i apatia física. L’atròfia de les mames amb increment en el dipòsit de teixit gras també es pot manifestar amb glàndules mamàries amb un volum més gran però amb menys turgència.

Símptomes i signes a llarg termini

A llarg termini, els efectes pel dèficit d’estrògens es donaran, ja no per la perimenopausa, sinó més aviat per la menopausa un cop instaurada. Part dels símptomes inicials es normalitzen en la majoria de les situacions, sobretot les sufocacions i els aspectes de caràcter psíquic.

Un dels signes més importants és l’osteoporosi, a causa de l’increment de la probabilitat de fractura. No es dóna en tots els casos, però cal valorar la densitat òssia per prevenir-se.

Es produeix alteració del perfil lipídic, per la qual cosa és important controlar els nivells de colesterol i triglicèrids. En incrementar-se el risc d’ateromatosi i, per tant, de malaltia cardiovascular.

També es pot incrementar el risc de patir un càncer de mama o endometri, entre d’altres.

Hi ha altres símptomes i signes, però aquests són els més freqüents i significatius, si et sents identificada amb aquests símptomes és que ja estàs dins de la perimenopausa, si vols que t’acompanyi en aquest procés i t’ajudi a viure’l millor apunta’t amb el programa “Equilibra la teva menopausa”.