Com depurar el nostre organisme després de les Festes Nadalenques
Les festes nadalenques comporten un excés de calories i aliments que no consumim habitualment, normalment acompanyada d’una disminució de l’activitat física. Aquesta alteració d’hàbits ens pot comportar problemes com digestions pesades, acidesa i intoleràncies alimentàries.
Però, un cop passats aquests dies, què podem fer per recuperar el benestar i l’equilibri físic i intestinal?
Primer pas: marcar objectius!
Primer de tot ens podem marcar els objectius que volem assolir: com disminuir volum corporal, disminució del pes, pèrdua de greix corporal; millorar les digestions i la funció hepàtica; eliminar toxines acumulades a sang i pell, millorar el trànsit intestinal; disminuir l’ansietat de dolç; tornar a recuperar l’hàbit de fer exercici físic…
És important beure molt de líquid per depurar l’organisme i sobretot els òrgans digestius, així tornem a equilibrar les funcions vitals i enfortim el sistema immunitari.
Quins aliments recomanem per desintoxicar l’organisme?
La voluntat de cadascú és la base per iniciar el procés depuratiu post nadalenc. Evitar aliments greixosos, salses, plats preparats, sucres refinats, entre d’altres, és un bon inici. Les dietes ràpides o miracle no són les més aconsellables, ja que fan perdre aigua i massa muscular ràpidament i no greixosa. El més indicat és fer àpats que aportin tots els nutrients essencials i necessaris per a l’organisme.
Els aliments a consumir preferiblement han de ser baixos en calories, sobretot fruites i verdures, que ens aporten aigua, fibra, són saciants i, per tant, ens ajuden a depurar l’organisme i sobretot el fetge. Menjar cru, coure els aliments al vapor o beure brous depuratius serien alguns exemples de maneres de cuinar aquests productes.
Les millors fruites per desintoxicar el cos
Algunes de les fruites aconsellables serien la poma, la pera i el kiwi, el raïm, per exemple, ja que aporten un tipus de fibra que ajuda a eliminar toxines i a netejar els intestins, i regulen el restrenyiment. L’aranja és una altra fruita amb gran poder diürètic; permet eliminar moltes toxines i líquid per via urinària. Els nabius també estan recomanats perquè són molt desintoxicants, ja que disminueixen els efectes de les inflamacions cròniques alhora que actuen com a antibiòtics reforçant les vies urinàries per evitar possibles infeccions.
Les verdures més indicades per desintoxicar el cos
Si parlem de verdures, tenim la remolatxa, el rave negre, la carxofa, la col, l’api. Totes tenen funcions diürètiques, protectores del fetge i de la vesícula biliar. Purifiquen la sang i tenen un poder antioxidant que permet captar les toxines i eliminar-les de l’organisme. També és aconsellable el carbassó, que conté molta aigua, ja sigui cuinat en forma de crema amb una mica de patata i ceba, a la planxa, al vapor o bullit. El seu poder diürètic ens permet eliminar líquids i toxines per via urinària.
La dieta, per tant, ha de ser rica en verdures de fulla verda, proteïnes vegetals –si es vol consumir proteïna animal, millor que sigui de peix blanc–, cereals integrals i sucres no refinats. Les infusions que es presenten combinades amb diferents extractes amb funcions diürètiques i depuratives del fetge –com, per exemple, de carxofa, card marià, boldo…– ens poden ajudar a eliminar líquids.
D’altra banda, cal remarcar la importància de fer exercici físic, sobretot treball de força. És aconsellable fer activitat física mínim unes tres vegades a la setmana. Suar és una manera molt saludable d’eliminar toxines a través de la pell. La sensació de benestar físic, mental i plaer corporal després de la dutxa no té preu. Això ens ajudarà a estar més actius i a sentir-nos millor amb nosaltres mateixes.
Recomanacions per recuperar l’equilibri i el benestar intestinal
- Per poder recuperar l’equilibri i el benestar intestinal després de les festes nadalenques és important recuperar uns bons hàbits alimentaris. Vigilarem la dieta intentant menjar fruites que ens aportin fibra per recuperar la funció digestiva, verdures amb poder diürètic, hepatoprotector i depuratiu de les toxines presents a l’organisme ja sigui per la pell o l’orina.
- Fer àpats complerts amb cereal integral amb verdura i proteïna vegetal o peix.
- Hem de beure molt de líquid, sobretot aigua, infusions i brous vegetals.
- Cal acompanyar aquest hàbits de vida nous amb la pràctica d’exercici físic, combinant el treball de força amb exercici cardiovascular.
- És important que durant tot el procés de depuració i desintoxicació, vigilem la pèrdua d’electròlits ja sigui per orina o pell (suor). Si fem una activitat física de llarga durada, per recuperar-nos més ràpidament i evitar una gran pèrdua de sals minerals, és aconsellable algun complement que ens aporti electròlits i sals minerals.
Perquè tot el procés de depuració sigui més efectiu, podem aportar complements alimentaris que ens ajudin a assolir els objectius que ens hem proposat, com per exemple:
- La Chlorella: é una alga d’aigua dolça que té moltes proteïnes, vitamines i minerals. Conté molta clorofil·la, cosa que vol dir que aporta oxigen a la cèl·lula, té molta capacitat per captar metalls pesants i toxines, regula les funcions intestinals, estimula el sistema immunitari…
- El rave negre: afavoreix el drenatge del fetge i de la vesícula biliar, i per tant ajuda a eliminar residus i toxines. Té propietat colerètiques, augment de la producció de bilis, i colagogues, facilitat per evacuar la bilis, i alleuja problemes hepàtics i biliars.
- La dent de lleó: té un gran poder diürètic; és de les que es fa servir més per aquest motiu. Depura la sang de toxines i protegeix el fetge.
- El boldo: té una funció digestiva important, ja que augmenta les secrecions biliars i això facilita aquests mateixos processos. També té funció hepatoprotectora i propietats carminatives, afavoreix l’eliminació de gasos.
- Els polifenols del te verd: estimulen la mobilització i l’eliminació de greixos i permeten obtenir-ne energia; és a dir, actuen com a cremador de greix corporal.
- El card marià: serveix per tractar trastorns hepàtics, té una important acció antiinflamatòria del fetge, té un gran poder antioxidant de les cèl·lules hepàtiques i ens ajuda a eliminar toxines de l’organisme.
- L’aloe: és una planta que ajuda a depurar la sang, regula el trànsit intestinal, estimula les cèl·lules hepàtiques i pancreàtiques i ajuda a fer que les digestions siguin menys pesades.
- La cua de cavall: s’utilitza als programes de depuració perquè és molt diürètica i elimina toxines. També és antiinflamatòria i reforça les vies urinàries i digestives.
- La vitamina C: és un complement bàsic gràcies a les moltes propietats que té, com el fet que és un antioxidant molt potent. A més, la vitamina C permet assimilar millor tots els nutrients que ingerim ja sigui mitjançant la dieta o amb complements nutricionals.
L’inici d’un any nou és segurament el moment més indicat per fixar-nos nous objectius i plantejar hàbits d’estil de vida saludables que ens permetin assolir un benestar mental i físic per millorar la qualitat de vida, et puc acompanyar en aquest procés, comencem?