Com cuidar el nostre sistema immunològic
Una de les coses que es necessiten per vèncer qualsevol malaltia en general és tenir un bon sistema immune. Sabem fer una bona selecció dels aliments que necessitem per mantenir uns rangs òptims de vitamines i minerals, indispensables per a una bona salut del sistema immunològic?
El més important és seguir una dieta equilibrada que potenciï el consum de fruites i verdures variades, així com fonts de proteïnes i greixos saludables. Per aconseguir-ho, hem d’incloure aliments que concentrin grans quantitats de nutrients beneficiosos.
On viuen les nostres defenses i com les podem ajudar?
Entre el 70 i 80% de les defenses estan a l’intestí, per tant, cal mantenir la microbiòtica sana. Seguir una dieta rica en prebiòtics i probiòtics permet tenir un sistema immune òptim.
Ens hem d’assegurar que prenem prou fibra, que podem obtenir a partir de fruites, verdures, llegums i cereals integrals; tots aliments prebiòtics que serveixen per alimentar els bacteris bons. També cal tenir presents els aliments probiòtics com el iogurt, el quefir, el te kombucha , que ens ajudaran a equilibrar la macrobiòtica intestinal.
Les vitamines: unes bones aliades
La vitamina C és la vitamina que relacionem més directament amb les defenses i la millora de la immunitat. És indispensable per formar anticossos, les proteïnes que serveixen al sistema immune per lluitar contra els virus i bacteris.
La trobem en quantitats significatives en el julivert, els pebrots vermell i verd i en tota la família de crucíferes (cols de Brussel·les, col arrissada, bròquil, col, coliflor…). Al mateix temps, és una de les vitamines més inestables. Per assegurar-nos que l’absorbim bé hem de prendre els aliments crus o coure’ls molt poc a baixa temperatura; sempre és millor fer-los a al vapor que bullits.
Dins de les fruites les millors fonts de vitamina C són el kiwi, la papaia, les maduixes i les taronges.
La vitamina A protegeix i augmenta la resistència de les mucoses enfront de les infeccions, el que millora la immunitat innata del cos i evita que entrin agents infecciosos.
La trobem en productes animals com la llet, l’ou i la carn. Altres fonts són els carotenoides, que en l’organisme es transformen en vitamina A i que estan en fruites i verdures de color taronja, així com en les fulles verdes (fulles tendres, espinacs…).
La vitamina E, a més d’estimular la formació d’anticossos, és necessària perquè els glòbuls blancs funcionin correctament.
La trobem en les llavors de gira-sol, els pinyons, les llavors de carbassa i el sèsam, així com en els fruits secs (avellanes, ametlles i nous).
La font principal de vitamina D és el sol, ja que la sintetitzem a partir dels raigs solars. És imprescindible per a la immunitat, perquè promou la immunitat innata de el cos i la modulació del sistema immune. Intenteu prendre 15- 20 minuts de sol a el dia. Algunes fonts de vitamina D a partir de l’alimentació són el peix blau, els xampinyons, els ous i els làctics.
Els antioxidants són substàncies que redueixen la presència de toxines que poden afectar negativament el sistema immune. Els fruits del bosc -com els nabius, els gerds, les maduixes o les mores- són rics en antocianines, uns grans antioxidants.
Hi ha aliments amb una gran acció antibiòtica; uns dels més destacats són l’all i la ceba.
L’exercici també ajuda
Fer exercici de manera moderada ajuda a reforçar el nostre sistema immunitari. Podem enfortir els nostres músculs, mantenir uns bons nivells de colesterol i descansar millor. A més, quan practiquem esport nostre cervell segrega endorfines, comunament conegudes com les hormones de la felicitat, les quals ens transmeten una sensació de benestar única.
En resum, tenir una dieta equilibrada, uns bons hàbits i practicar exercici habitualment, ens ajudarà a tenir el nostre sistema inmunològic en forma per poder afrontar qualsevol malaltia.