Necessitem carbohidrats a la menopausa?

Necessitem carbohidrats a la menopausa?

Personalment considero que el nostre patró alimentari actual té moltíssims carbohidrats, però no estic a favor de dietes sense carbohidrats tot i que un excés dels mateixos no és favorable en la nostra alimentació i menys a la menopausa.

Actualment, per exemple a Espanya, prenem massa carbohidrats i no deixem espai per a altres nutrients essencials com són les proteïnes i els greixos.

A la menopausa el metabolisme es fa més lent, el cos emmagatzema energia en forma de greix i la baixada d’estrògens augmenta la gana. Aquests canvis comencen abans amb l’estrès glucèmic i l’excés d’insulina.

Si menges carbohidrats refinats, s’eleva el nivell de sucre a la sang, cosa que causa la inflamació dels vasos sanguinis del cos i dels músculs esquelètics. El sucre es converteix en triglicèrids que van al fetge.

El sucre a la sang produeix elevació d’insulina. Les cèl·lules tenen receptors per a la insulina que són la clau perquè la glucosa entri a la cèl·lula, i el que no es consumeix, s’emmagatzema en forma de greix.

Un nivell constant d’insulina produeix resistència a la insulina, és a dir, es fa ineficaç. Això afavoreix la transformació del sucre en greix.

L’estrès glucèmic i hiperinsulinèmia produeixen greix abdominal, insomni, inflor, i ansietat per menjar sucre, que mantingut en el temps ens poden portar a patir diabetis i/o malaltia cardíaca.

Què és important a l’hora de menjar carbohidrats:

  1. Triar molt bé els carbohidrats que menges: no té res a veure menjar pasta blanca amb menjar un moniato. Els cereals que escullis han de ser integrals. Molt millor evitar el blat i substituir-lo per fajol, quinoa o tubercles.
  2. Eliminar tots el carbohidrats refinats i tots els productes ultraprocessats.
  3. Triar bé quan els mengem: no és el mateix consumir-los a la nit que al matí. A la nit el nostre cos està menys dissenyat per obtenir energia i la guardarà perquè hem de dormir.
  4. No prendre’ls sols: no és el mateix menjar un plàtan a mig matí que prendre’l juntament amb l’esmorzar o acompanyat de greixos saludables (grapat de fruits secs).
  5. La quantitat: no és el mateix menjar un plat sencer de carbohidrats que menjar un quart del plat i acompanyar-los de vegetals, proteïnes i greixos saludables.
  6. Un truc que m’encanta i que afavoreix la teva microbiota i baixa l’índex glucèmic és consumir la patata, el moniato i l’arròs integral, refrigerats 24 hores abans de consumir.

Si vols que t’acompanyi en aquest procés i t’expliqui més trucs com aquest, demana hora per l’entrevista inicial i t’ajudaré a millorar la teva qualitat de vida.