Cafè amb aroma de salut

Cafè amb aroma de salut

Cada dia, el cafè posa dempeus a milions de persones de tot el món per complir un dels rituals matiners més estesos.. .però què sabem sobre aquesta beguda tan apreciada i amb tants segles d’història?

A qualsevol hora del dia hi ha qualsevol racó del planeta sempre hi ha algú prenent cafè. Sabies que aquesta beguda és la tercera més consumida del món després de l’aigua i el te, i el segon producte més comercialitzat a nivell internacional, només darrere del petroli?

Cafè amb aroma de salut

Història i origen del cafè

Encara que no existeix una única teoria sobre com va néixer el cafè, el que sí que sembla cert i comú en totes elles és que el seu origen se situa a Etiòpia, en concret, a la província de Kaffa. Entre les moltes llegendes que relaten el descobriment del cafè, la més estesa és la que protagonitza Kaldi, un pastor que va veure, sorprès, com el ramat d’ovelles es tornava més enèrgic després d’haver mastegat cireres vermelles de cafè. Després de comprovar en ell mateix l’efecte estimulant d’aquest fruit, va decidir portar uns quants grans a un monestir perquè els monjos els tastessin, però el seu gust amarg va fer que tiressin a les brases les restes de cafè per cremar-lo. Llavors es va produir la màgia: l’aroma ric dels grans de cafè torrats sí que els va agradar i els va inspirar a preparar una infusió.

Cafè amb aroma de salut

Propietats i beneficis del cafè

Avui dia el cafè continua conquerint-nos per moltíssimes raons: pel seu gust, pel seu efecte estimulant, per la seva inconfusible aroma, per ser el perfecte amfitrió de tantíssimes converses, per oferir-nos infinitat de maneres de degustar-lo, per la seva versatilitat a la cuina… I també per les propietats que aporta a la nostra salut.

Si ets dels que necessita començar el dia amb un cafè, sabràs que aquesta és, precisament, una de les principals propietats que se li atribueixen: l’energia que ens aporta a causa del seu contingut en cafeïna, que actua com a estimulant en el nostre sistema nerviós.

No obstant això, el cafè és molt més que un despertador i així ho han demostrat nombrosos estudis científics que reconeixen que un consum moderat pot reportar importants beneficis per a la salut.

El cafè és una beguda molt rica en vitamines, com la B2, la B5 i la niacina o B3, i minerals com el magnesi i el potassi. A més, és una gran font d’antioxidants, perquè afavoreix la regeneració i la protecció cel·lular davant de possibles danys externs o radicals lliures que, en un futur, podrien ser causa de nombroses malalties.

Així també, nombrosos estudis han demostrat que prendre entre una o dues tasses de cafè al dia podria ser bo per al cor, ja que ajuda a prevenir la insuficiència cardíaca.

D’altra banda, el mateix consum es relaciona amb una millora en la salut de les persones que pateixen malalties relacionades amb el fetge, com ara la cirrosi.

Un estudi publicat a la revista científica ‘Neurology‘ demostra que la cafeïna continguda en aquesta beguda pot millorar la mobilitat d’aquelles persones que pateixen la malaltia del Parkinson.

El cafè està considerat una beguda molt beneficiosa per lluitar contra el deteriorament cognitiu, estimular l’activitat cerebral, millorar la memòria i la concentració.

Un altre dels beneficis associats a la cafeïna és que augmenta els nivells d’adrenalina mentre bloqueja els receptors de la dopamina, aquest neurotransmissor relacionat amb l’ansietat i l’estrès.

Per assegurar-nos que ens estem aprofitant al màxim de tots els seus beneficis, és important que prenguem sempre que puguem un bon cafè de cultiu orgànic, sense additius ni edulcorants i de gran aroma. Com més natural sigui un cafè, millor mantindrà les seves propietats i més ens en beneficiarem.

Cafè amb aroma de salut

Com triar un bon cafè

Existeixen diversos tipus de cafè en gra. La varietat aràbiga és la més consumida, molt més rica i té una textura més suau. Entre les opcions de l’aràbiga tens un gran ventall de sabors, aromes i matisos. Per exemple; el moka o el cafè java són molt especials.

Recorda que el tipus de gra de cafè serà el que aporti matisos a la fragància, l’acidesa i el cos. D’altra banda, hi ha les barreges i el torrefacte que no són naturals i que passen per processos als quals se’ls afegeixen sucres i perden la seva essència.

Hi ha alguns tipus de cafès que són més saludables que altres; no et decantis pel cafè torrefacte o el de mescla. El més recomanable és el cafè de torrat natural que no posseeix afegits ni productes addicionals que no li aporten res. Com més torrat s’obté, més cos i el color és més fosc, mentre que un torrat mitjà aporta un toc més àcid i una dolçor més gran.

La realitat és que les característiques del cafè romanen intactes si es compra en gra i es molen amb l’ajuda d’un molinet en el moment o es fa el cafè en una cafetera automàtica que mol el cafè en gra. Els grans de cafè han d’estar complets: aquests són els de primera qualitat. Els trencats o amb forats són els que es fan servir per preparar cafès solubles.

Efectivament el cafè en gra és més natural i fresc, encara que el cafè molt és més senzill d’utilitzar, més còmode i més barat. En qualsevol cas, si vols triar un cafè molt recorda que, perquè mantingui la frescor i tots els matisos, hauràs de consumir-lo abans de 30 dies.

Els productes orgànics són aliments que respecten el medi ambient i no utilitzen pesticides ni productes químics per al cultiu o el procés d’elaboració. Per identificar un bon cafè ecològic també et pots guiar per la denominació “orgànic” o “ecològic” (assegura’t que no són només etiquetes) i informa’t del seu procés d’elaboració, els passos per cultivar-lo i que siguin un torrat natural.

Abans de comprar cafè, sempre llegeix atentament l’etiqueta. Si s’indica que el cafè és d’alçada això implica que es cultiva en una zona superior a 900 metres i en aquests casos, sempre és una varietat aràbiga, considerada gurmet. A més, aquestes característiques de maduració fan que el gra de cafè maduri més lentament i adquireixi una particularitats complexes. La data del torrat és molt important, ja que com més temps passi, anirà perdent el sabor a poc a poc.

No esperis molt de temps després de preparar el cafè. No deixis que es refredi, perquè quan és calent s’aprecien tots els matisos molt millor.

L’acidesa té a veure amb el punt on es cultiva: com més alt s’ubiqui el lloc on es cultiva, més acidesa notaràs en beure’l. La sensació d’acidesa s’associa amb una sequedat a les vores de la llengua i la sensació de neteja al paladar.

El cos del cafè. En aquest sentit fem referència a dues coses: a la sensació que es produeix quan fas un glop i el cafè entra en contacte amb el paladar i a com es reté a les papil·les gustatives. Segons el teu gust, pots escollir entre un cos intens i fort o optar per un cafè més aviat lleuger. Ets dels que sap apreciar el gust, aroma i qualitat d’un bon cafè? Si has arribat fins a aquestes línies suposem que sí, així que digues-nos: Quin és per a tu el cafè perfecte? En quin moment del dia ho gaudeixes més?