Beneficis del vinagre de poma

Beneficis del vinagre de poma

La versatilitat del vinagre és coneguda per tots. Es pot fer servir per cuinar, per netejar, per alleujar les picades d’insectes o per donar lluentor al cabell, a més de diversos usos medicinals coneguts des de fa segles. Anem a veure els beneficis del vinagre de poma a la nostra salut.

El vinagre de sidra de poma s’obté de la fermentació dels sucres del suc de poma, que genera àcid acètic i àcid màlic principalment. És ric en enzims, en antioxidants i en minerals, encara que les versions més refinades sempre són de menys qualitat.

Elaboració del vinagre de poma

La selecció i el rentat de les pomes és una fase clau en l’elaboració del vinagre de poma, ja que hauran d’estar en perfecte estat, lliures de contaminacions estranyes i sense picats.

Beneficis del vinagre de poma

Durant el procés, tots els elements que entrin en contacte amb la fruita han estar lliures de ferro i coure, que són fàcilment atacats per l’àcid màlic present a les pomes. Un cop rentada la fruita es procedeix a la seva mòlta, macerat i premsat per obtenir el suc de poma.

El vinagre de poma s’elabora a partir dels sucres de la poma després d’una fermentació alcohòlica seguida d’una fermentació acètica.

Tot seguit s’inicia la primera fermentació, l’alcohòlica, que transformarà totalment o parcialment els sucres del suc de poma en alcohol etílic mitjançant l’acció de llevats. Un cop s’han esgotat els sucres, se sotmet el producte a repòs i filtració. En aquest punt tenim sidra de poma.

Durant la segona fermentació, l’acètica, l’alcohol etílic es transforma en àcid acètic per acció de bacteris aeròbics del grup acetobacter. Com que la sidra de poma és un pas intermedi en l’elaboració d’aquest vinagre, molta gent en diu vinagre de sidra de poma. En realitat, són el mateix producte.

Finalment, ens queda el vinagre de poma, després d’un altre període de repòs de diversos mesos, la filtració final i la pasteurització, encara que aquest pas és optatiu, i és embotellat.

Al mercat hi ha vinagre de poma orgànic i sense filtrar ni pasteuritzar que conté el que s’anomena «la mare», un petit sediment bru que conté bacteris i subproductes proteics amb efecte probiòtic.

Beneficis del vinagre de poma

Els beneficis del vinagre de poma deriven principalment del contingut en àcid acètic, també present en altres vinagres com el de vi. Per això, aquests vinagres també ofereixen molts d’aquests beneficis, encara que el seu grau d’acidesa més gran els fa menys tolerables.

A més d’àcid acètic, el vinagre de poma també conté àcid cítric, àcid làctic i àcid màlic a més d’altres substàncies com àcid cafeic, àcid clorogènic, epicatequines i àcid gàl·lic, tots amb gran poder antioxidant.

Disminueix la glucèmia

Estudis recents suggereixen que el vinagre de poma té propietats antiglucèmiques, la qual cosa podria jugar un gran paper en el control dietètic de la diabetis tipus II. El vinagre de poma imitaria la ruta bioquímica de la metformina utilitzada per aquest tipus de pacients diabètics.

l vinagre de poma podria ser de gran ajuda a l’hora de controlar els pics de glucosa després de la ingesta d’aliments amb elevat índex glucèmic, millorant així la resistència a la insulina.

El vinagre de sidra de poma redueix la resposta glucèmica dels aliments, disminuint el pic de glucèmia després dels àpats.

Aquest efecte sobre la glucèmia postprandial és exercit per l’àcid acètic, que estimula l’absorció de glucosa per part del múscul, reduint el pic de glucosa en sang fins a un 30%.

Ajuda a controlar la pressió arterial

A través d’una reducció dels triglicèrids i el colesterol LDL i un augment del colesterol HDL, el vinagre de poma millora la pressió arterial, a més de comptar amb un important efecte antioxidant sobre els vasos sanguinis.

Afavoreix la pèrdua de pes

Són diversos els factors causants en aquells individus que prenen diàriament almenys d’1 a 2 cullerades de vinagre que aconsegueixin baixar de pes.

D’una banda destacaria, com hem vist abans, la seva activitat antiglucèmica, en reduir els nivells de sucre a la sang, i de l’altra generant una sensació de sacietat.

A més, el vinagre de poma ajuda en la metabolització del greix de reserva, reduint el percentatge de greix corporal i ajudant en el tractament dietètic del sobrepès i l’obesitat.

Millora les digestions

Afegit als menjars en cru, el vinagre de poma facilita la digestió en premetabolitzar els menjars.

Aquest efecte és especialment important en la digestió de la carn, que requereix una gran quantitat d’àcid estomacal. D’aquesta manera, el vinagre aconsegueix reduir el malestar abdominal, la inflor, la pesadesa i els gasos. A més, és un bon protector hepàtic.

Estimula el sistema immune

Els polifenols presents al vinagre de poma protegeixen de l’estrès oxidatiu i dels danys provocats pels radicals lliures. Aquesta millora de la resposta immune també es podria derivar de les propietats antivirals de l’àcid acètic.

Efectes antimicrobians

L’àcid acètic del vinagre de poma té efecte antimicrobià. A nivell tòpic s’ha fet servir des de l’antiguitat per netejar ferides. Pot actuar fins i tot sobre el Mycobacterium tuberculosi, responsable de la malaltia tuberculosi i resistent a la majoria dels desinfectants coneguts. També s’ha utilitzat en forma de glopejada bucal per al tractament del mal alè.

Beneficis del vinagre de poma

Com prendre vinagre de poma

  • Als àpats: És la forma més senzilla i habitual de consumir vinagre de poma. Es pot afegir en cru a amanides o marinats o bé a sopes i estofats. Amb això, realçarem el sabor dels aliments i afavorirem el procés digestiu, és a dir, que ens senti millor el menjar. Aquest efecte és especialment útil en menjars que continguin molta fibra, proteïna i greixos.

    Es pot incloure també com a aliment, en forma d’aperitiu, prenent 15 minuts abans del menjar principal una petita amanida o unes verdures cuites a les quals posem una cullerada de vinagre i oli o una petita ració d’adobats macerats en vinagre de poma, com olives, cogombres, cebes tendres… El vinagre de poma afavorirà tot el procés digestiu, la secreció de sucs gàstrics i la funció de la vesícula biliar.
  • Begut: També es pot prendre vinagre de poma afegint una o dues cullerades en un got d’aigua, per beure’l, idealment, al matí en aixecar-nos. Amb això tindrem un millor control de la glucèmia, especialment interessant per a les persones amb diabetis mellitus tipus 2; ajudarem a cuidar la salut intestinal i la funció de depuració (per l’efecte que té a nivell del ronyó); contribuirem a l’equilibri de la microbiota (la nostra flora intestinal) i a l’equilibri del Ph intern i afavorirem també la regulació del sistema immunològic.

    Beure el vinagre així, diluït en aigua, ens donarà un efecte energetitzant.

Contraindicacions del vinagre de poma

Consumit amb moderació, el vinagre de poma es considera segur. A més de la seva comercialització com a líquid, existeixen al mercat suplements de vinagre de poma. És important consultar amb el teu metge abans de prendre cap tipus de suplementació, fins i tot una cosa tan natural com el vinagre de poma.

Prendre un excés de vinagre de poma pot portar al desenvolupament duna sèrie d’efectes secundaris:

  • Caiguda de la glucèmia o nivells de sucre a la sang en pacients amb medicació per a diabetis.
  • Danys a l’esmalt dental per l’elevada acidesa.
  • Hipokalèmia, que podria ser perillosa en pacients amb pressió sanguínia elevada.
  • Interaccions amb medicacions.

Per la seva versatilitat, els seus beneficis sobre la salut i fins i tot pel seu sabor, el vinagre de poma és un element molt interessant a incloure al nostre dia a dia.

Si voleu que us passo receptes amb aquest magnífic ingredient, deixeu el vostre comentari!