Aliments NO recomanables per la menopausa

Aliments NO recomanables per la menopausa

Durant la menopausa, els aliments prohibits o desaconsellats són aquells que poden empitjorar alguns dels símptomes més molestos, com les sufocacions, l’insomni, l’augment de pes, la retenció de líquids o el colesterol alt. A més, alguns poden interferir amb l’acció dels fito estrògens o tenir un efecte negatiu sobre la salut òssia o cardiovascular.

Entre els aliments prohibits o desaconsellats per a la menopausa es troben:

  • Aliments picants: poden provocar una major sudoració i vasodilatació, cosa que pot augmentar la sensació de calor i les sufocacions. Es recomana evitar o limitar el consum d’aliments picants, com ara el Xile, el pebre, el curri o el wasabi.
  • Aliments rics en sucres simples: poden provocar un augment ràpid de la glucosa a la sang i una major secreció d’insulina, cosa que pot afavorir l’emmagatzematge de greix i l’augment de pes. A més, poden alterar l’equilibri hormonal i augmentar les sufocacions. Es recomana evitar o limitar el consum d’aliments rics en sucres simples, com ara els dolços, els pastissos, les galetes, els refrescos o els sucs industrials.
  • Aliments rics en greixos saturats i trans: poden provocar un augment del colesterol dolent (LDL) i un descens del colesterol bo (HDL), cosa que pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars. A més a més, poden afavorir l’augment de pes i la inflamació. Es recomana evitar o limitar el consum d’aliments rics en greixos saturats i trans, com les carns vermelles, els embotits, els formatges curats, la mantega, la nata, la brioixeria industrial o els fregits.
  • Aliments rics en sal: poden provocar una major retenció de líquids i un augment de la pressió arterial, cosa que pot augmentar el risc de malalties cardiovasculars. A més, poden afavorir la pèrdua de calci i afectar la salut òssia. Es recomana evitar o limitar el consum d’aliments rics en sal, com els embotits, els formatges curats, els enllaunats, les salses comercials, els snacks salats o els menjars precuinats.
  • Tots aquells productes que posen “light”, “dieta”, etc. La gran majoria d’aquests productes treuen calories a través de treure greixos, i eliminar els sucres naturalment presents en els aliments i afegeixen edulcorants. Els edulcorants sintètics són una amalgama de moltes substàncies gens saludables.
  • Olis que no siguin “oliva verge extra”: Fugir de qualsevol que no posi verge extra, tampoc no es recomanable el de nabina, soja etc… són molt inflamatoris. Com d’altres opcions pots fer servir l’oli de coco i el d’alvocat.
  • Begudes alcohòliques: augmenten els nostres neurotransmissors de l’estrès, augmenta la inflamació i genera molts problemes al nostre organisme. Poden provocar una major vasodilatació i sudoració, cosa que pot augmentar les sufocacions. A més, poden alterar la son, afavorir l’augment de pes i augmentar el risc de malalties cardiovasculars. Es recomana evitar o limitar el consum de begudes alcohòliques, com ara el vi, la cervesa o els licors.
  • Begudes amb excés de cafeïna: poden provocar una major excitació nerviosa i alterar el son, cosa que pot afectar l’estat d’ànim i el rendiment físic i intel·lectual. A més, poden augmentar les sufocacions i afavorir la pèrdua de calci. Es recomana evitar o limitar el consum de begudes amb cafeïna, com ara el cafè o les begudes energètiques.

Seguir una dieta equilibrada durant la menopausa pot ajudar-te a alleujar símptomes freqüents durant aquesta etapa.

Si necessites un cop de mà per organitzar els teus menús setmanals, et deixo aquí un enllaç perquè puguem parlar i així veure com et puc ajudar.