Alimentació en el jet lag

Alimentació en el jet lag

En plena època viatgera segur que moltes persones han decidit emprendre el vol a distàncies on la diferència horària és important. Potser durant l’anada, l’entusiasme inicial gairebé no permet acusar el desfasament horari. Tot i això, a la tornada, amb el cansament acumulat pel tràfec propi dels turistes, és possible ensorrar-se i costa tornar a la rutina horària. No obstant això, l’alimentació ens pot ajudar en aquesta missió esbojarrada. La veritat és que no hem de subestimar els efectes del jet lag, perquè poden arruïnar unes estupendes vacances.

Un grup d’investigadors de la Universitat de Harvard aconsella “reprogramar l’estómac” o, en altres paraules, controlar l’alimentació, evitant determinades ingestes i sincronitzant, tant com sigui possible, els àpats als horaris de destinació.

Quins tipus d’aliments ajuden a portar millor el jet lag?

Els aliments saludables resulten, per regla general, els més adients per reduir els efectes del jet lag. Entre ells hi trobem fruites i verdures fresques, hidrats de carboni o infusions relaxants, entre altres productes, a més, per descomptat, de l’aigua, un element fonamental per combatre la deshidratació provocada per les condicions de l’aire de la cabina de l’avió. Beure-la en abundància durant el trajecte i posteriorment, és fonamental, al contrari que les begudes alcohòliques i estimulants, el consum de les quals s’ha d’evitar.

El Kiwi, ric en serotonina, una hormona que es converteix en melatonina, que entre altres funcions controla el cicle del son, és un aliment ideal, igual que la cirera, que ja és en si mateixa una de les poques fonts naturals de melatonina. També el plàtan, ric en triptòfan, ajuda a augmentar la serotonina, cosa que contribueix a eliminar el desfasament horari, o les baies de Goji, que faciliten la conciliació del son.

La llimona, per la seva banda, resulta molt efectiva per rehidratar el cos. Xuclar unes rodanxes, prendre una tassa d’aigua calenta amb aquest cítric o beure un suc poden ajudar a reduir el jet lag, igual que la síndria o les verdures de fulla verda riques en aigua com l’enciam, l’api o els espinacs.

Per contra, la sal és un element poc convenient, ja que provoca retenció de líquids i, amb ella, es mantenen inflamades les extremitats. Per aquest motiu, és convenient reduir-ne el consum des de dies abans d’enlairar-se.

Altres dels símptomes del jet lag, el mal cos o les nàusees, tenen solució amb el gingebre. I és que aquesta planta, a més d’un ingredient d’ús culinari important sobretot en cuines com l’asiàtica, és molt efectiu a l’hora de combatre el mareig.

Igual que el plàtan, els carbohidrats com l’arròs o les patates, les aus de corral o el peix són aliments rics en triptòfan, cosa que facilita la conciliació del son, i que converteix la seva ingesta nocturna en una bona decisió.

Alimentació en el jet lag

No caiguis en la temptació del menjar ràpìd!

Encara que després d’un llarg viatge estiguis temptat a obsequiar-te amb un menú fast food, et recomanem que t’abstinguis de fer-ho. El menjar processat pot reduir els nivells de serotonina, cosa que dificulta poder dormir. Quan aterres o quan tornes d’un viatge llarg fer una paradeta tècnica a qualsevol dels restaurants de l’aeroport és temptador, però no aconsellable. Si malgrat l’advertiment no t’hi pots resistir, acompanya’l d’un te de camamilla amb un toc de llimona o alguna altra infusió relaxant. Descobriràs que va de meravella.

Alimentació en el jet lag

Gaudeix del viatge sense castigar el teu estómac

Una altre temptació de tot viatger que vol tenir una experiència plena és el menjar típic del país visitat. Molt enriquidor culturalment però que pots ser un drama pel teu jet lag i pel teu estómac. Si no vols passar-te la meitat de les vacances al lavabo de l’hotel tingues en compte els següents consells:

  • Ja saps de sobra quins aliments et senten bé i quins no. Potser també tens alguna al·lèrgia o intolerància a algun aliment. Informat bé dels menjars del país a visitar per si en la seva elaboració porten algun dels ingredients que no son bons pel teu cos.
  • Porta sempre aigua embotellada a la motxilla.
  • Segons a quin país vagis evita els glaçons de gel. Hi ha composicions d’aigües altes en ferro o altres minerals que poden convertir el teu viatge en un malson. I potser millor també tot embotellat o enllaunat.
  • Si tens accés a algun supermercat o similar, aprofita per fer una mica de rebost d’snacks o bé de fruita que s’hagi de pelar per menjar.

Menjar sa mentre es viatja pot ser un repte, però no té per què ser impossible. Prioritzar menjar aliments integrals i rics en proteïnes és la millor manera de mantenir-te saciat i amb energia mentre ets de viatge. T’ajudarà a portar millor el jet lag. I ja saps que pots contactar amb mi si necessites un cop de mà per saber com pots planificar la teva dieta de vacances. Bon estiu!