Els beneficis de practicar la comunicació assertiva
Per parlar d’assertivitat he convidat a escriure a la Laura Martin Almeida, formadora, coach, entrenadora emocional i experta en PNL, col·laboradora habitual d’aquest apartat del web.
Se’n parla molt de la comunicació assertiva, però sabeu en què consisteix, com la podeu posar en pràctica i quins són els beneficis de practicar-la? Us en faré cinc cèntims:
L’assertivitat és una habilitat social de molt valor, associada a la intel·ligència emocional i que es caracteritza per ser una comunicació saludable amb nosaltres mateixes i amb els altres.
I què vol dir això? És un tipus de comunicació que permet expressar la nostra opinió, necessitats i sentiments des del respecte per l’interlocutor i el respecte a nosaltres mateixes, mantenint el difícil equilibri entre no dir el que penso per por a la reacció dels altres, o dir-ho de manera agressiva ofenent a qui ho rep. Es tracta de ser ferm amb el fet, però suau amb la forma: dic el que sento i defenso el que penso.
La formula Nemo de l’assertivitat
Qualsevol àmbit de la nostra vida és bo per poder en posar en pràctica aquest estil de comunicació: només cal que hi hagi una discrepància o una diferència d’opinió respecte a la nostra. Fàcil, oi?
Com podem fer-ho? Us donaré una fórmula molt simple per iniciar-vos d’una manera molt senzilla i efectiva. La fórmula es diu NEMO i segurament us resultarà molt fàcil recordar-la.
N: (nom) Podem dir el nom de la persona directament per connectar i descriure la situació que s’ha donat de la manera més objectiva possible.
Exemple: Maria, quan dius…
E: (emoció) Des del “jo”, diem com ens sentim quan passa aquesta situació, el que ens fa sentir. Exemple: Em sento trista/enfadada…
M: (motiu) Expressem el que ens genera aquesta situació.
Exemple: Penso que no t’importo…
O: (objectiu) Què vull aconseguir d’aquesta conversa? Quin és el meu objectiu?
Exemple: M’agradaria que la pròxima vegada…
Maria, quan m’interromps a les reunions davant de tot l’equip, em sento que valores poc la meva feina. Per això, m’agradaria que a la pròxima reunió em deixis parlar fins que acabi de defensar el meu projecte.
Posar en pràctica aquesta fórmula, potser al principi pot resultar una mica forçat, però us animo a que ho proveu cada vegada que tingueu l’oportunitat, per tal d’automatitzar i interioritzar-ho, fins que assoliu aquest hàbit.
Què us aportarà la comunicació assertiva?
- Guanyar confiança en vosaltres mateixes i millorar la vostra autoestima.
- Tenir el respecte dels altres.
- Millorar la vostra gestió emocional.
- Evitar que els problemes es magnifiquin.
- Millorar les vostres relacions i la vostra comunicació.
- Millor gestió de l’estrès.
Ara que ja sabeu la importància que pot tenir aquesta habilitat social a la vostra vida, us convido a reflexionar i reforçar-la si creieu que podeu millorar en aquest aspecte a les vostres relacions.