Es bona la soja per la menopausa?

Es bona la soja per la menopausa?

La soja, soja o Glycine max és una planta lleguminosa molt consumida als països de l’Àsia oriental, sobretot per les llavors, que són riques en proteïnes d’alta qualitat (contenen els 8 aminoàcids essencials a l’edat adulta).

A més de ser el llegum de consum humà amb més contingut en isoflavones, sembla que la manera com aquestes es localitzen a la soja fa que la seva absorció sigui més gran que amb altres aliments

Què són les isoflavones

Les isoflavones són fitoestrògens (substàncies bioquímiques) que es troben a les plantes i tenen una estructura similar als estrògens, encara que més feble. Tenen una estructura química similar a la de l’estradiol (principal hormona esteroidea que es produeix a l’ovari), per la qual cosa simulen l’efecte fisiològic de les hormones femenines.

Les isoflavones considerades més beneficioses de la soja són la genisteïna, daidzeina i biocanina A .

Principals beneficis:

  • Prevenen malalties dependents d’hormones, com ara el càncer de mama o de pròstata.
  • Poden ajudar a moderar la pèrdua de massa òssia després de la menopausa i l’osteoporosi.
  • Alleugen les sufocacions menopàusiques sempre que continguin quantitats suficients de genisteïna, proteïna molt abundant a la soja.
  • Diferents estudis proven els efectes beneficiosos de les isoflavones de la soja en la disminució del LDL-colesterol (colesterol dolent) i la millora de la relació LDL-HDL (colesterol bo).
  • Tenen propietats cardiovasculars, anticancerígenes (inhibeixen el creixement de les cèl·lules tumorals) i metabòliques (disminueixen l’obesitat i la diabetis).

Un estudi recent desenvolupat a Corea, en què van participar 116 dones pre menopàusiques d’entre 30 i 40 anys, va demostrar que el consum de soja té un efecte beneficiós en la massa òssia.

Moltes dones després de la menopausa desenvolupen obesitat a causa de l’edat o la disminució d’activitat física. Els estrògens incrementen l’oxidació del greix al múscul esquelètic i inhibeixen la formació de greix al fetge. Per tant, un dèficit d’estrògens produeix una acumulació de greix visceral. La proteïna de la soja afavoreix la pèrdua de greix per estar associada amb una disminució dels nivells de sucre i insulina.

La sarcopènia (pèrdua de massa muscular) i l’osteoporosi (disminució de la densitat de massa òssia) són les dues malalties cròniques més comunes en la gent gran. La segona afecta el 30% de les dones, que tenen més risc de patir fractures. La soja és una font de proteïna dʻalta qualitat que pot promoure la formació de múscul esquelètic i podria ajudar a enfortir el sistema musculoesquelètic.

Prenent com a referència la dosi consumida a Orient, es considera que la dosi ideal oscil·la entre 30 i 60 mg d’isoflavones al dia. Així, la dieta es converteix en una estratègia de prevenció de la malaltia i una alternativa terapèutica important per a dones menopàusiques i perimenopàusiques. La soja és utilitzada com a planta medicinal pel seu contingut en isoflavones, que tenen una estructura química que els permet actuar als mateixos llocs que algunes hormones femenines, de manera que són capaços de suplir el paper dels estrògens, la pèrdua dels quals en el període de la menopausa és causa dels símptomes relacionats amb el climateri.

Quina quantitat d’isoflavones tenen la soja i els seus derivats

  • Fava de soja: 60-239 mg/100 g.
  • Farina de soja: 60-235 mg/100 g.
  • Proteïna de soja: 45-200 mg/100 g.
  • Llet de soja: 1-31 mg/100 g.
  • Tempeh: 43-63 mg/100 g.
  • Tofu: 10-50 mg/100 g.
  • Miso: 20-100 mg/100 g.

Per què el seu consum genera controvèrsia?

La soja conté fitoestrògens (o isoflavones), unes substàncies químiques vegetals que tenen una estructura similar als estrògens, hormones sexuals produïdes pels ovaris i la placenta durant l’embaràs. Alguns tipus de càncer de mama com l’ER+ o l’HR+ utilitzen receptors d’estrògens per créixer i disseminar-se, i es va pensar que els fitoestrògens podien augmentar aquest risc. Les isoflavones es classificaven com a disruptors endocrins, substàncies que interaccionen amb l’acció hormonal normal, però l’EFSA (l’Agència Europea de Seguretat Alimentària, per les sigles en anglès) no considera que ho siguin, de fet, hi ha nombroses dades que recolzen que no ho són.

Per tant la soja és una gran aliada en aquesta etapa de la vida, si necessites ajuda per millorar els teus símptomes i la teva energia, apunta’t al programa Equilibra la teva menopausa.