Talons… llunyans
Avui torna a col·laborar amb nosaltres en Dani Gonfaus que va escriure un article sobre els fonaments de la fisioteràpia l’any passat. Té més de 15 anys d’experiència com a fisioterapeuta i la seva especialitat és la mobilitat funcional i postural.
És molt habitual trobar a la consulta d’un fisioterapeuta pacients amb problemes d’esquena. Molts d’aquests dolors són causats per una alteració morfològica de la columna a causa d’un calçat inadequat. En aquest article, ens centrarem en els canvis que pot produir en el nostre cos l’ús excessiu de talons alts en les dones.
No parlaré dels inconvenients que ja suposa per als peus portar aquest tipus de sabates i les seves possibles patologies com hallux valgus, metatarsialgias, neuroma de Morton, fascitis plantar… sinó que incidiré en les alteracions i canvis que es produeixen en la nostra columna a l’utilitzar diàriament, o molt sovint, aquest tipus de calçat.
Alteracions a la columna
En unes condicions normals, el nostre centre de gravetat està repartit equilibradament entre la part anterior (metatarsians i dits) i la zona posterior (taló) del peu.
No obstant això, quan fem servir la sabata de taló, el nostre centre de gravetat es desplaça cap endavant, carregant més el nostre pes a la zona dels metatarsians i dits i deixant més lliure de pressió la zona de taló.
Com podem observar a la fotografia, el fet de desplaçar el nostre centre de gravetat cap endavant provoca una anteriorizació de la pelvis i, per tant, un augment de la curvatura de la zona lumbar (hiperlordosi).
Però com el cos humà no entén de parts sinó que tot està connectat entre si a través d’uns teixits anomenades fàscies, aquesta hiperlordosi a la zona lumbar ens provocarà un augment de la curvatura de la columna dorsal (hipercifosi) com a mesura compensatòria i possiblement, una augment de la curvatura cervical… , augmentant així les possibilitats de patir una dolència a l’esquena.
Exercicis que t’ajudaran a no tenir mal d’esquena
A continuació us proposo una sèrie d’exercicis molt útils i fàcils que podeu fer a casa per contrarestar els efectes de l’ús dels talons. Aquests exercicis es centren sobretot en enfortir la zona central del tronc (CORE) i estirar la musculatura lumbar i posterior de les cames:
1- Exercici anti-extensió:
Conegut també com planxa abdominal, aquest exercici té com a objectiu enfortir la zona de l’abdomen. Per realitzar-ho correctament, col·loca els braços a 90º de flexió aproximadament, mantingues alineades les cames i activa fort el transvers de l’abdomen (amaga fort la panxa) i els glutis.
Mantingues la posició entre 15 i 30 segons i repeteix-tres vegades.
2- Exercici Pont gluti:
Aquest exercici té com a objectiu activar els teus glutis. Per realitzar-lo correctament has de tombar-te panxa amunt a terra amb les cames doblegades, els peus i les cames obertes i els teus braços recolzats a terra. Per activar els teus glutis puja la pelvis cap amunt poc a poc alhora que treus aire per la boca. Però compte, puja la pelvis i apreta el transvers abdominal per evitar arquejar massa la zona lumbar.
Fes 15 repeticions i repeteix-tres vegades.
3- Estirament per vertebrals lumbars:
Amb aquest exercici aconseguirem estirar suau i relaxadament la nostra columna lumbar. Tomba’t cap per amunt i recull les teves cames abraçant els genolls amb els teus braços. Porta suaument els genolls cap al pit alhora que treus l’aire per la boca. Respira pausadament mentre mantens l’estirament uns 30 segons.
4- Estirament bessons:
Per estirar els bessons retrocedim una de les dues cames i mantindrem el peu endarrerit ben recolzat al terra. Per provocar l’estirament, desplaçarem el nostre cos cap endavant, notant així com s’estira la musculatura del bessó de la cama del darrera. Si tenim problemes per mantenir l’equilibri podem recolzar les nostres mans a la paret.
L’exercici: la millor pel mal d’esquena
Aquests exercicis poden ajudar-te a prevenir dolors d’esquena per ús prolongat de talons de forma diària. No obstant això, el meu consell és que si tens mal d’esquena posa’t en mans d’un bon fisioterapeuta perquè pugui et pugui valorar i realitzar-te un tractament més individualitzat. En salut, més val prevenir!