Susto o rampa!
Encara que en la majoria de casos les rampes no suposen un trastorn greu, la veritat és que provoquen un dolor intens i molt desagradable durant uns segons. Si els pateixes amb freqüència has de saber que modificant certs hàbits pots ajudar a evitar-los.
És habitual que les popularment anomenades “rampes” tinguin lloc durant o després de l’exercici, però també és cert que de vegades s’originen quan estem descansant, sobretot a la nit.
I si bé una rampa pot la pot patir qualsevol múscul del cos, sol afectar amb més freqüència a la cuixa (tant per davant com per darrere) i a la part posterior de la cama (bessons).
Què pot provocar una rampa?
La manca de minerals com el potassi o el magnesi i la manca d’algunes vitamines del grup B influeixen en la intensitat i freqüència de les rampes. De fet, just quan aquestes solen aparèixer en repòs, a la nit, poden indicar falta de minerals. En canvi, una dieta rica en fruites i verdures ajuda a prevenir-los.
L’ús de diürètics i les diarrees freqüents poden provocar deshidratació i al perdre electròlits i sals minerals les rampes poden aparèixer més fàcilment. Mantenir-se hidratat, sobretot si es practica exercici físic, disminueix el risc.
També és cert que alguns medicaments poden provocar-les: antihipertensius, broncodilatadors, fàrmacs per al colesterol … Si et passa informa al teu metge.
D’altra banda, l’abús de l’alcohol, la insuficiència renal, d’hipotiroïdisme, l’anèmia, la cirrosi hepàtica, la menstruació, l’embaràs o fins i tot les fractures òssies provoquen una hiperexcitació dels nervis que estimulen els diferents músculs, el que dóna lloc a les rampes.
Com es poden evitar les rampes?
Sembla que és una cosa espontània que apareix sense més però pots prendre algunes mesures perquè no sigui una cosa freqüent.
A la pràctica d’exercici és molt important fer un bon escalfament articular abans i també després de l’activitat fer uns bons estiraments (sobretot si no ho practiquem habitualment o si es va a fer un esforç important).
Has d’augmentar el consum de fruites, verdures, hortalisses (riques en potassi i magnesi) i fruits secs perquè el teu cos estigui preparat per gastar energia i no tingui mancances en un moment on li “exigiràs” més.
Evita els ambients excessivament calorosos per fer esport.
Si pateixes rampes nocturnes en els bessons i als peus sense causa aparent pot tractar-se de rampes nocturnes idiopàtiques, és a dir, amb una base genètica. Hi sol haver un historial familiar amb aquesta patologia en la qual no es troba alteració que els justifiqui. En cas de patir-los, la prevenció consisteix a realitzar estiraments cada dia durant 10 o 15 minuts just abans d’anar a dormir, mantenir una hidratació adequada amb aigua i una dieta rica en aliments amb calci i magnesi, així com realitzar exercici físic habitual.
També pot funcionar un petit massatge sobre el múscul afectat, tractant d’estirar tot el que es pugui. La calor pot ajudar a relaxar l’espasme, de manera que els draps calents solen alleujar el dolor. Però un cop ha cessat la contracció, si la zona roman adolorida (pot fer-ho fins a 24 hores després de la rampa) és el fred el que pot beneficiar. Els antiinflamatoris en crema aplicats mitjançant un massatge són una altra de les opcions amb què comptes per reduir les molèsties.
De tota manera, si les rampes són molt intenses, no desapareixen al realitzar l’estirament del múscul i aquest segueix contret i no podem relaxar-lo o dura molt de temps, cal consultar amb el metge perquè verifiqui la causa mitjançant proves com les analítiques que determinen si el ronyó funciona correctament o si és possible que hi hagi algun dèficit de vitamines o de minerals.
Si tens dubtes sobre els tipus d’estirament o alimentació que podrien ajudar-te posa’t en contacte amb mi i et donaré un cop de ma.