Receptes saludables amb la Thermomix
Algunes de les meves clientes m’han demanat un article amb receptes per aquest robot de cuina.
Per qui no la coneixeu la Thermomix és un clàssic dels robots de cuina de casa i que fan servir molts restaurants. És picadora, batedora, vaporera, cassola, iogurtera i realitza fins a un total de vint funcions. És ideal per les famílies nombroses o per les persones que volen menjar bé, tenen poc temps o fan el que ara s’anomena batchcooking que és “el cuinar per tota la setmana” de tota la vida. També pels que no saben cuinar o no els agrada els pot facilitar molt la vida.
Avui us porto receptes per esmorzar, dinar, berenar i sopar.
Per esmorzar: Pa de xia i ametlles
Ingredients: (per a 8 llesques)
- 150 g. de llet (sencera de vaca o de civada)
- 10 g. de suc de llimona
- 60 g. de llavors de xia
- 150 g. d’ametlles crues sense pell
- 1 sobre de llevat químic en pols
- 120 g. d’aigua
- 4 rovells d’ou
- 1 culleradeta de sal
- 4 clares d’ou
- 2 cullerades de pipes de carbassa
Preparació:
- Folrem amb 2 tires creuades de paper de coure un motlle de cake de 1 llitre de capacitat.
- Col·loquem un bol sobre la tapa del vas, premem la funció balança i tirem la llet i els 10 g. de suc de llimona. Remenem amb una cullera i deixem que reposi durant 10 minuts aproximadament o fins que veiem que la llet s’ha tallat. Reservem.
- En el got de la Thermomix posem les llavors de xia i programem 10 segons, a velocitat 10. Amb l’espàtula, baixem els ingredients cap al fons del vas.
- Afegim les ametlles i el llevat. Programem 20 segons, a velocitat 10. Amb l’espàtula, baixem els ingredients cap al fons del vas i enlairem el que hagi quedat en el fons.
- Incorporem la llet, l’aigua, els rovells d’ou i ½ culleradeta de sal. Barregem durant 10 segons a velocitat 4. Barregem bé amb l’espàtula i tornem a programar altres 10 segons, a velocitat 4. Retirem a un bol gran i reservem.
- Preescalfem el forn a 180º.
- Rentem i assequem molt bé el got, la tapa i les fulles.
- Col·loquem la papallona a les ganivetes i posem al vas les clares d’ou i ½ culleradeta de sal. Programem 4 minuts, a velocitat 3½.
- Retirem la papallona i incorporem 1/3 de les clares muntades a la barreja de xia i ametlles i barregem amb moviments envolvents. Després, incorporem la resta de les clares muntades i barregem suaument fins que s’integrin totalment.
- Aboquem la massa al motlle preparat i espolvorem amb les pipes de carbassa.
- Posem al forn el pa durant 1 hora i 10 minuts, a 180º, a la meitat inferior de forn.
- Retirem el pa de forn, deixem refredar una mica, desmotllem i deixem que refredi completament sobre una reixeta.
- Tallem a llesques i servim.
Per dinar: Salmó amb arròs integral i verdures amb salsa d’anet
Ingredients: (per a 4 racions)
Per a les verdures, el salmó i l’arròs:
- 300 g d’aigua
- 200 g d’arròs integral de 20 min. de cocció
- 150 g de carbassó amb pell a rodanxes fines (2-3 mm)
- 150 g de pastanaga a tires
- 150 g d’espàrrecs verds en trossos de 3-4 cm
- ½ culleradeta de sal
- 4 lloms de salmó fresc (aprox. 600 g) salpebrats
- 1 raig d’oli d’oliva verge extra, per regar les verdures (opcional)
Per a la salsa d’anet:
- 4-6 branquetes d’anet fresc (els fulls)
- 2 iogurts natural (240-250 g)
- 2 cullerades de mostassa de Dijon
- 2 culleradetes de mostassa a l’antiga
Preparació:
Verdures, salmó i arròs:
En el got de la Thermomix posem l’aigua i introduïm el cistellet, premem la funció balança i tirem l’arròs.
Situem el recipient en la posició Varoma i posem el carbassó, la pastanaga i els espàrrecs verds i espolvorem una mica de sal per sobre. Col·loquem la safata de Varoma amb els lloms de salmó embolicats en film transparent o en paper d’enfornar. Tapem el Varoma i programem 22 minuts, temperatura Varoma i velocitat 2.
Retirem el Varoma. Amb l’ajut de l’espàtula, treiem el cistellet.
Posem l’arròs, el salmó i les verdures en una font gran. Reguem les verdures amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra.
Buidem el got.
Salsa d’anet:
Posem al vas l’anet, el iogurt, la mostassa de Dijon i la mostassa a l’antiga. Barregem durant 15 segons, a velocitat 5 i aboquem en un bol.
Servim l’arròs, les verdures i el salmó acompanyats de la salsa d’anet.
Per berenar: galetes de civada i plàtan
Ingredients: (per a 12 unitats)
- 100 g de flocs de civada integral (suaus)
- 240 g de plàtan madur, a trossos (2 plàtans grans)
- 40 g de nous trossejades, panses i / o nabius vermells deshidratats (opcional)
Preparació:
Preescalfem el forn a 190 º. Folrem amb paper d’enfornar 2 safates de forn. Reservem.
En el got de la Thermomix posem els flocs de civada i els plàtans a trossos. Programem 30 segons, a velocitat 4.
Afegim les nous picades, les panses i els nabius. Barregem tot amb l’espàtula.
A la safata de forn preparada, anem posant piles de la barreja (més o menys ½ cullerada o una mica més) i amb una espàtula o cullera donem forma rodona. Deixem separació entre cadascun.
Posem al forn cada safata durant 15 minuts, a 190º.
Retirem de forn, esperem uns minuts i passem les galetes a una reixeta. Deixem que refredin completament.
Per sopar: crema d’espinacs
Ingredients: (per a 6 racions)
- 50 g d’oli d’oliva verge extra
- 1 litre de brou de verdures
- 200 g d’espinacs frescos o bé 200 g d’espinacs congelats prèviament descongelats
Preparació:
Per fer el caldo de verdures necessitem (podem fer-ho amb altres verdures que ens agradin més):
- 200 g de col en 2 o 3 trossos
- 100 g de nap blanc en 2 o 3 trossos
- 100 g de pastanagues en 2 o 3 trossos
- 100 g d’api en 2 o 3 trossos
- 100 g de porro, només la part blanca, en 2 o 3 trossos
- 1 ceba petita a quarts
- 1 tomàquet petit
- 1200 g d’aigua
Per fer el brou:
En el got de la Thermomix posem la col, el nap, la pastanaga, l’api, el porro, la ceba i el tomàquet. Trossegem durant 4 segons, a velocitat 4.
Afegim l’aigua i programem 30 minuts, temperatura 100º i velocitat 1.
Colem per obtenir només el brou i reservem les verdures per fer un puré o sofregim un parell de grans d’all amb oli d’oliva i els ofeguem amb les verdures.
Reservem el brou en un bol gran.
Per fer la crema d’espinacs:
Sense rentar el got, tirem l’oli d’oliva i programem 5 minuts, temperatura 120º i velocitat 1.
Afegim la farina (al voltant de les fulles) i barregem durant 30 segons, a velocitat 3.
Incorporem 1 litre de brou de verdures (o 1 litre d’aigua + 1 got de brou de verdures) i programem 13 minuts, temperatura 100º i velocitat 2.
Afegim els espinacs i programem 20 segons, a velocitat 5.
Aboquem en una sopera i servim immediatament.
Thermomix, un món ple de possibilitats saludables
Ja has vist que aquesta màquina pot fer quasi tot dins una cuina. El meu consell és que si tens la sort de tenir una a casa, perquè barates no són, aprofita tots els avantatges que comporta, com els llibres de cuina saludable, els blogs i les reunions. Si no en tens hi ha moltes receptes que tenen la seva versió de cuina clàssica. Sigui com sigui fes que la teva alimentació sigui un hàbit saludable. Si tens dubtes contacta amb mi i t’ajudaré