Receptes per la primavera
Avui us porto tres receptes per la primavera ideals amb ingredients com les carxofes, els espinacs i les maduixes!
Carxofes amb vinagreta de maduixes i fruits secs
Ingredients (per a 2 persones):
- 8 carxofes petites (mini baby)
- 4 maduixots
- 8 nous
- 16 pinyons
- 16 panses sultanes
- 4 cullerades d’oli d’oliva
- 4 culleradetes de vinagre balsàmic
- Un pessic de sal
- Una culleradeta de mel
Elaboració:
Renteu les maduixes, retireu les fulles i/o el peduncle i talleu-les a trossets molt petits. Col·loca en un bol. Pela i pica les nous i els pinyons. Trosseja les panses (i retira les llavors si tinguessin). Afegeix els fruits secs a les maduixes.
Si les mini carxofes són naturals, neteja i cou en aigua amb sal durant 10-12 minuts. Renta amb aigua molt freda per tallar la cocció i reserva. Si són en conserva, renta molt bé amb aigua freda i reserva. Amaneix les maduixes amb un pessic de sal i el vinagre i mou bé. Afegeix finalment l’oli i la mel i mou de nou per emulsionar la vinagreta. Col·loca les carxofes sobre el recipient de servir i llença al voltant la vinagreta de maduixes i fruits secs. Barreja amb compte per no trencar les carxofes i serveix en fred.
Trucs i consells:
→ Com més petites i tendres siguin les carxofes, molt millor.
→ Les maduixes no han d’estar toves.
→ Fes servir un bon oli d’oliva i un bon vinagre: la gràcia d’aquest plat és a la vinagreta.
→ Pots deixar-ho preparat una estona abans de servir. Si necessites fer-ho amb molta antelació, deixa preparades les carxofes en un recipient a la nevera, les maduixes amb fruits secs en un altre i amaneix i barreja una mica abans de menjar.
Espinacs gratinats amb pernil i formatge
Ingredients (per a 2 persones):
- 300 grams d’espinacs frescos
- 60 grams de pernil salat
- 100 grams de formatge ratllat
- 2 alls
- 1-2 cullerades d’oli d’oliva
- 25 grams de farina (1 cullerada)
- 200 grams de llet (1 got)
- Pebre negre mòlt
- Nou moscada
Elaboració:
Neteja bé els espinacs per eliminar totes les restes de terra. Talla a trossos. Escalda en una cassola amb aigua bullint i una mica de sal durant 5 minuts. Treu i escorre molt bé.
Pela i lamina els alls. Pica el pernil i reserva-ho. En una paella, posa l’oli i salta els alls a rodanxes fines. Quan comencin a daurar-se, afegeix els espinacs ben escorreguts i ofega. Quan deixin de deixar anar aigua, incorpora el pernil i salta-ho tot junt.
Afegeix 2 cullerades de formatge ratllat i barreja perquè es fongui. Aboca la farina i mou per torrar. Passats 3-5 minuts, incorpora la llet a poc a poc, perquè lligui amb la farina i formi la salsa beixamel. Posa una mica de pebre i nou moscada i rectifica el punt de sal, si cal (normalment, amb el pernil, no cal afegir sal). No deixeu de moure. Al cap d’uns quants minuts, la barreja començarà a espessir.
Quan tingui una textura cremosa, reparteix en dues cassoletes que es puguin ficar al forn, cobreix amb la resta del formatge ratllat i gratina al forn en posició grill.
Trucs i consells:
→ Si ho prefereixes, pots saltejar els espinacs a la paella, en lloc de coure’ls. Fes-ho amb una cullerada d’oli durant uns minuts. Al principi veuràs una muntanya de fulles, però en poc temps el volum anirà reduint. Això sí, no deixis de moure-les, perquè es cuinin de manera uniforme.
→ Pots deixar les cassoletes preparades hores abans i, fins i tot, la vigília. Espera que es refredin, afegeix el formatge per sobre i cobreix amb film transparent. Reserva a la nevera. En aquest cas, abans de gratinar-les cal escalfar-les, al mateix forn o durant 1-2 minuts al microones.
Amanida d’espinacs i maduixes
Ingredients (per a 2 persones):
- 75 grams d’espinacs frescos
- 75 grams de maduixes
- 50 grams de formatge de cabra
- 1 grapat de pinyons
- Sal
- 3 cullerades d’oli d’oliva
- 1 cullerada de vinagre
- 1 cullerada de crema de vinagre de Mòdena
- 1 cullerada de mel
Elaboració:
En primer lloc, preparem l’amaniment perquè tots els sabors estiguin ben barrejats. En un pot de vidre hi posem les tres cullerades d’oli, la cullerada de vinagre, la cullerada de crema de vinagre de Mòdena i la cullerada de mel. Tapem i barregem bé perquè tot quedi perfectament integrat. Reservem.
A continuació, neteja i renta les fulles d’espinacs, trosseja i escorre molt bé (si tens un centrifugador d’enciams, fes-lo servir). Posa al fons de l’enciamera. Renta les maduixes, treu el peduncle i trosseja a parts petites. Tira per sobre dels espinacs. Torra els pinyons en una paella a foc mitjà-alt, sense perdre’ls de vista perquè no es cremin. Esmicola el formatge i afegeix a l’amanida, al costat dels pinyons torrats. Empolvora amb sal. Mou una mica més el pot amb el guarniment i reparteix per sobre. A punt per servir!
Trucs i consells:
→ Pots deixar tots els ingredients preparats per separat i muntar l’amanida al moment de servir. Tapa bé les maduixes i guarda a la nevera perquè no es posin lletges.
→ Si mai has menjat espinacs crus en amanida, et sorprendràs. Són tendres i tenen un sabor suau i una textura amb un punt cruixent. El més important és que siguin ben fresques.
Ja no tens excusa per menjar productes de primavera amb aquestes receptes, si les fas, comenta que t’han semblat!