Què trenca el dejuni?
Una pregunta que ens repetiu de manera recurrent fa referència al dejuni: què trenca i què no trenca el dejuni?
Encara que per definició qualsevol ingestió calòrica, tant líquida com sòlida, trenca el dejuni, hi ha alguns aliments que encara que tècnicament constitueixen una ingesta, no trenquen del tot l’estat metabòlic del dejuni, cosa que ens permet mantenir la major part dels seus beneficis.
Aquests aliments, majoritàriament begudes, ens ajuden a suportar el dejuni i ho fan més amable, sobretot al principi, quan per a algunes persones pot generar por o inseguretat.
El cafè trenca el dejuni?
La resposta tècnica és SÍ. Per definició el dejuni és la parada voluntària a la ingesta d’aliments i per tant qualsevol aliment que s’ingereix trenca el dejuni.
En la modalitat del dejuni sec, en què no es permet la presa d’aliments ni de cap beguda, fins i tot l’aigua també estaria trencant el dejuni sec.
La pregunta de si el cafè trenca el dejuni, en realitat ens preguntem si el cafè trenca els beneficis del dejuni o dit altrament, si el cafè ens treu de l’estat metabòlic en què ens trobem quan estem fent dejuni. En aquest cas la resposta és diferent, la resposta és NO, el cafè no trenca els beneficis del dejuni ja que no et treu de l’estat metabòlic en què et trobes durant el dejuni. De fet, el cafè és un potenciador del metabolisme, augmentant per tant els beneficis del dejuni.
El cafè sol o tipus americà (diluït amb aigua) sense llet, ni sucre, ni edulcorants… activa el metabolisme pel que es converteix en una eina molt eficient d’activar la crema de greixos, que és el combustible de reserva del que obtenim energia quan no estem menjant res. És important tornar a incidir que ha de ser cafè sol, sense cap afegit.
A més, els polifenols del cafè activen l’autofàgia —un altre dels grans objectius del dejuni— que és el sistema de reciclatge, neteja i renovació del nostre organisme. Per descomptat, quan ens referim al cafè incloem el cafè descafeïnat.
El te trenca el dejuni?
Hi ha moltes persones a qui no els agrada el cafè, no volen prendre’l o són molt sensibles a la cafeïna i el substitueixen per te, sorgint de nou la pregunta: el te trenca el dejuni? o millor encara, ¿el te trenca els beneficis del dejuni? I la resposta és NO, el te no trenca els beneficis del dejuni. I com en el cas del cafè, aquí incloem totes les varietats com el te vermell, te negre, te verd…
Test edat biològica
Quan parlem de te apareix un altre benefici afegit quan estem fent un dejuni, i és que les catequines del te suprimeixen la gana, i per tant serà una bona ajuda per portar millor una de les principals dificultats del dejuni, que és la gana .
Per descomptat, com en el cas del cafè, ha de ser te sol, sense llet ni sucre o edulcorants, perquè totes aquestes substàncies aporten sucre, que bloquejarà tot aquest procés de crema de greix, de depuració del medi intern. I a més, la llet té l’inconvenient afegit que inhibeix o impedeix la correcta absorció dels àcids clorogènics beneficiosos.
Si t’estàs iniciant al dejuni i t’agrada prendre alguna cosa calenta i que no sigui tan fort com el cafè, pot ser un bon moment per descobrir els beneficis del te verd.
El cafè cetogènic trenca el dejuni?
Una altra pregunta molt freqüent és si el cafè cetogènic, aquest cafè al qual afegim greix en forma d’oli de coco, mantega, MCT oil o fins i tot nata ens treu del dejuni.
Novament hem de dir que tots aquests tipus de cafè ceto treuen del dejuni perquè estem ingerint un aliment, ia més un aliment molt calòric pel contingut en greixos, però en realitat no ens treuen de l’estat metabòlic del dejuni.
Quan estem en dejú comencem a funcionar cremant les nostres reserves energètiques de greix i utilitzem com a combustible no la glucosa, que és habitual, sinó els cossos cetònics que deriven del metabolisme dels greixos.
El cafè cetogènic, o cafè amb mantega, afavoreix la síntesi de cossos cetònics i ens ajuda a obtenir tots els beneficis del dejuni.
Quan prenem un cafè o un te cetogènics, el que utilitzarem com a font d’energia, com a combustible, són greixos, de manera que fins i tot afavorim la síntesi i la utilització de cossos cetònics. Així que això et treu del dejuni literalment quant a la definició del dejuni, però no et treu dels beneficis ni de l’estat metabòlic d’estar en dejú.
La llet d’ametlles trenca el dejuni?
SÍ. Pel contingut calòric, la llet d’ametlles trenca el dejuni.
La llet de civada trenca el dejuni?
SÍ. Pel seu contingut calòric, la llet de civada trenca el dejuni.
Els medicaments trenquen el dejuni?
Depèn. En general els medicaments no trenquen el dejuni, però algunes preparacions líquides (xarops) o en versió gominola o gummie que contenen sucres i derivats que sí trenquen el mecanisme del dejuni.
Consulta sempre amb el teu metge l’opció de prendre el medicament fora de l’horari de dejuni o fins i tot si cal acompanyar-lo de menjar.
Recordeu que mai no heu de suspendre la presa d’un medicament sense consultar prèviament amb el vostre metge.
Les vitamines trenquen el dejuni?
Depèn. La majoria dels complexos de vitamines no trenquen el dejuni. Recentment s’estan comercialitzant preparacions en forma de gominoles o gummies a base de sucres que sí que trenquen el dejuni.
En qualsevol cas, cal tenir en compte que les vitamines B i C són hidrosolubles i es poden prendre sense aliments, però les vitamines liposolubles com la vitamina A, D, E i K necessiten ser ingerides durant els àpats per facilitar-ne l’absorció.
En qualsevol cas, atesa la gran varietat de presentacions de multivitamínics, consulteu sempre l’etiqueta. Tenim un article sobre el sucre ocult que et pot ajudar a descobrir quins altres noms amaguen sucres.
L’aigua amb llimona trenca el dejuni?
NO. Es pot prendre aigua amb llimona, que és una cosa que també moltes persones pregunten. Puc continuar prenent l’aigua amb llimona del matí? Doncs sí que es pot, sempre que hagi estat obtinguda amb el suc de mitja llimona natural. El suc de llimona té un índex glucèmic molt baix, gairebé no aportarà calories i és gairebé insignificant l’aportació d’hidrats de carboni i a més té l’efecte beneficiós que ens ajuda a desintoxicar i a netejar el medi intern.
Tenim un article sobre els beneficis de l’aigua amb llimona.
El quefir d’aigua trenca el dejuni?
SÍ. Encara que el contingut en proteïnes i greixos del quefir d’aigua és gairebé nul, el seu contingut en carbohidrats, encara que molt menor que el present al quefir de llet, arriba als 2 grams per cada 100 ml, per la qual cosa trenca l’estat de dejuni.
Els suplements trenquen el dejuni?
Depèn del tipus de suplement. Alguns, com les vitamines que hem vist més amunt, dependrà de la presentació.
Els suplements que contenen proteïnes com els preparats a base d’espirulina o de creatina trenquen el dejuni.
El brou trenca el dejuni?
Aquest brou de verdures trenca el dejuni però en pot tenir sentit el consum en dejunis perllongats.
Es pot prendre brou de verdures o brou d’ossos al qual no hi afegirem ni sucre ni pastilles de brou, que poden portar edulcorants i saboritzants que ens treguin del dejuni. Podem elaborar nosaltres mateixos aquest brou amb verdures i/o amb ossos o raspes de peix, oli d´oliva i una mica de sal marina.
La Coca Cola Zero trenca el dejuni?
SÍ. La Coca Cola Zero, en contra del que moltes persones creuen, trenca el dejuni.
Aquest popular refresc no conté sucre, però al seu lloc porta acesulfam K, ciclamat sòdic i aspartam, edulcorants que li atorguen el sabor dolç encara que són acalòrics. Però quan el nostre cervell detecta el sabor dolç entén que s’està ingerint sucre i provoca una resposta insulínica, que trenca el dejuni.
El mat trenca el dejuni?
NO. És una opció molt recomanable, perquè el mat no trenca el dejuni sempre que sigui sol i sense sucre, perquè ens ajudarà a portar millor el dejuni ia més també té una propietat estrella que podem destacar, i és que ajuda a mantenir la salut intestinal i de la flora intestinal, la microbiota.
L’aigua de mar trenca el dejuni?
NO. L’aigua de mar no trenca el dejuni.
Per prendre aigua de mar convé diluir-la com a norma general en una proporció del 25%, és a dir, una part d’aigua de mar amb tres parts d’aigua dolça, encara que també es pot prendre concentrada fins al 50%. El percentatge de dilució depèn de les necessitats de cada persona i recorda que no has de consumir aigua recollida directament del mar.
Per a la majoria de persones prendre aigua de mar diluïda en aigua dolça resulta molt beneficiós perquè aporta gran quantitat de minerals, que resulta molt important durant el dejuni ja que ens assegura totes les nostres funcions vitals i alhora fomenta altres funcions com la depuració, la desintoxicació, metabolisme hepàtic i autofàgia.
Les infusions trenquen el dejuni?
NO. I a més les infusions com la camamilla, la til·la o el rooibos ajuden a portar millor el dejuni, a tenir alguna cosa per portar-nos a la boca quan ens aixequem o quan ens sentim febles o destemplats. També les podem fer servir durant aquestes reunions socials en què altrament no podríem participar.
Sempre que no els afegim sucre, ni edulcorants, ni llets, les infusions ens aportaran també altres beneficis com ara un efecte relaxant en la majoria.
El fet d’ingerir alguna cosa calenta pot ajudar molt quan fem dejunis, sobretot al principi quan no hi estem gaire acostumats. El fet de prendre un líquid calent ens ofereix un suport psicològic que pot esdevenir el punt diferenciador.
Persones amb reflux gastroesofàgic
Hi ha una excepció quant a no ingerir cap aliment sòlid durant el dejuni, i es refereix a aquelles persones que tenen malaltia per acidesa, reflux gastroesofàgic o malaltia per reflux.
Quan persones amb aquesta malaltia duen a terme un dejuni poden sentir que els símptomes s’exacerben, que tenen encara més acidesa perquè la presència d’aliments a l’estómac esmorteeix l’acidesa dels sucs gàstrics, i quan aquests aliments no són presents aquesta acidesa és més notable.
A les persones amb aquesta patologia se’ls pot recomanar una petita amanida de brots verds, sempre en molt petita quantitat i amb molt pocs ingredients. Un exemple podria ser una petita amanida amb escarola, enciam, canonges, ruca o altres brots verds amanida només amb oli i sal per evitar sortir de l’estat metabòlic de dejuni. Encara que no és una mesura molt ortodoxa, ja que al cap ia la fi dejunar és no ingerir cap aliment, és una manera que les persones amb aquest tipus de malaltia puguin beneficiar-se del dejuni i de tots els seus efectes terapèutics.
Totes aquestes begudes que hem esmentat permeten a moltes persones iniciar-se en el dejuni intermitent ja que t’ho fan més fàcil, fins i tot poden ajudar de manera psicològica a treure la por del dejuni, a la sensació que si es deixa de menjar passarà alguna cosa dolenta.
Durant molts anys ens han estat llançant la idea que s’han de menjar diverses vegades al dia, i per a moltes persones practicar dejunis pot ser un desafiament.
Es pot començar amb un dejuni curt, que inclogui cafè o te cetogènic. I quan veus que pots fer un dejuni més o menys llarg amb l’ajuda d’una beguda cetogènica, pots fer el següent pas i que sigui només amb una infusió per més endavant fer el següent pas i fer-ho només amb aigua. No és un salt al buit, que és massa vertiginós, sinó que aniríem avançant de mica en mica.
El camí és llarg, no hi ha pressa. L’important és que cadascú vagi fent passos al seu propi ritme. Si alguna d’aquestes begudes que hem esmentat ens fan més suportable el dejuni, el surfejar millor les onades de la gana i esquivar aquests pics de gana, es poden convertir en una eina molt valuosa.