Menjar + sensacions = Mindful eating
Cada vegada prestem més atenció a les emocions, a les quals intentem conferir-los un paper cada cop més gran en cadascun dels àmbits de la nostra vida, fins i tot en el de l’alimentació. En aquest sentit, s’està estenent una tendència on el protagonisme recau sobre el binomi menjar-sensacions. Parlem del mindful eating.
D’on surt el mindful eating?
Com ja fa preveure el seu nom, té el seu origen al mindfulness o consciència plena, una tècnica de meditació que consisteix a observar la realitat del moment present, sense intenció de jutjar i amb plena obertura i acceptació. Aquesta tècnica és molt utilitzada per disminuir l’estrès i l’ansietat. El mindful eating pretén traslladar aquesta consciència al moment present durant les ingestes. D’aquesta manera, atenem les nostres sensacions fisiològiques i emocionals, aprenent així a detectar la nostra percepció de gana/sacietat.
Així, la clau és l’atenció plena. Cal tenir una actitud de curiositat (i no de judici) als pensaments, sensacions físiques i emocions que ens sorgeixen durant l’experiència de menjar i que poden estar influint en les nostres decisions sobre què, quant, com i per què mengem.
El principal objectiu del mindful eating no és el d’aprimar-se, com molta gent pot pensar. Per contra, es tracta de fomentar l’escolta de les pròpies necessitats fisiològiques i hedòniques al voltant del menjar, per així menjar amb satisfacció.
Beneficis del mildful eating
Aquesta tendència d’alimentació ens ajuda a prendre consciència de vells patrons alimentaris que potser no afavoreixen la nostra relació amb el menjar o la nostra salut, tot permetent així incorporar hàbits més positius. D’aquesta manera, encara que la pràctica del mindful eating no persegueix la modificació de la forma o del pes corporal, sí que es poden donar canvis en aquest sentit com a conseqüència de noves pràctiques.
Es pot produir una pèrdua de pes associada a una millor ingesta, deguda en la majoria dels casos, en la pràctica de mastegar bé cada mos i menjar més a poc a poc, cosa que fa que el nostre cos sigui més conscient de les nostres sensacions de sacietat i per tant, que en algunes ocasions mengem menys quantitat.
Si volem iniciar-nos en aquesta pràctica aprendràs a:
- Menjar asseguda, relaxada i en un lloc tranquil.
- Evitar distraccions com la televisió o el mòbil.
- Menjar en funció de les teves sensacions de gana o sacietat.
- Triar aliments saludables i nutritius, utilitzant tots els sentits per explorar, degustar i assaborir. En concret, escollir una dieta rica en vegetals, fruites, llegums i fruita seca serà fonamental per aconseguir aquest equilibri entre alimentació saludable i conscient.
- Menjar fins a saciar-te, sense arribar a omplir-se o sentir-se inflat. Com que el ritme dels menjars s’alenteix, el nostre cervell té temps per rebre les senyals de plenitud i sacietat de l’estómac i això influeix en la decisió de parar de menjar quan és el moment.
- Gaudir del plaer de menjar com a concepte més ampli.
- Augmentar el coneixement sobre les característiques i les propietats dels aliments.
Com es comença amb el mindful eating?
Per dur a terme aquesta actitud davant del menjar, et deixo una sèrie de consells
- Reservar prou temps per menjar, sempre que sigui possible.
- Procurar, si es pot, un lloc tranquil i sense distraccions, asseient-se en una taula per menjar amb plats i coberts.
- Relaxar-se abans de començar a menjar, fent 2-3 respiracions profundes.
- Parar atenció a l’aspecte i l’olor del que hem decidit menjar, així com pensar en el procés que ens ha portat fins arribar al nostre plat (des de la pluja o el sol sobre el cultiu, fins als qui distribueixen l’aliment, el venen i, finalment, qui el cuina).
- Portar a la boca una mossegada, tot deixant la resta i els coberts sobre la taula per experimentar detingudament el seu gust, temperatura i textura.
- Mastegar a poc a poc i gaudir de cada mos.
- Experimentar les sensacions a la boca, el paladar i la gola conforme es mastega i s’empassa, fixant-nos en els moviments que fa la llengua.
- Observar com apareixen pensaments que ens distreuen i, en adonar-nos, redirigir l’atenció de nou al que passa a la boca.
Comença a practicar el mindful eating!
Segur que estàs pensant que aplicar-lo a la teva vida no serà senzill i menys encara si es tracta del menjar. Comença poc a poc; per exemple, els caps de setmana segur tens més temps per invertir en tu. Amb aquests petits trucs i una mica de força de voluntat segur que ho aconseguiràs. Un cop entris en la dinàmica, et sortirà sol! Si necessites ajuda per organitzar-te, trobar una dieta equilibrada o idees de receptes ja sap que pots comptar amb mi!