Llet de vaca versus begudes vegetals
Quan parlem de llet, tenim a la nostra disposició varietat d’opcions com senceres, desnatades, sense lactosa entre d’altres, però també tenim les “llets” d’origen vegetal. Per això, avui analitzem les diferents llets versus begudes vegetals i t’explico què aporta cadascuna.
Les begudes vegetals són lliures de lactosa i PLV i ens ajuden a millorar el perfil lipídic i la salut cardiovascular, perquè no contenen colesterol i són riques en greixos poliinsaturats. A més, tenen un alt contingut de vitamines del grup B, que intervenen en el bon funcionament del nostre sistema nerviós, i són ideals per a aquelles persones que pateixen habitualment d’estrès i ansietat.
Tipus de begudes vegetals
- Beguda de soja: És la que conté major aportació de proteïnes dins de les begudes vegetals, conté similar aportació de carbohidrats a la llet de vaca i té una baixa aportació de greix.
- Beguda d’ametlles o altres fruits secs: Són altes en greixos saludables i baixos en carbohidrats i proteïnes. Són les de menor aportació calòrica. La beguda d’ametlles conté un bon nivell de calci, però amb baixa biodisponibilitat, és a dir, baixa absorció.
- Begudes d’arròs, civada, espelta: Són altes en carbohidrats, baixes en greix i proteïnes.
Coses sobre la llet de vaca
La llet de vaca conté proteïnes de gran valor biològic. També és una de les fonts de calci més grans, que juntament amb l’aportació en vitamina D i lactosa, afavoreixen una absorció més completa. D’altra banda, ens aporta vitamina B12 que realitza un paper important en la formació dels glòbuls vermells a la sang, en el funcionament del sistema nerviós i prevé les malalties cardiovasculars.
Diferències principals entre la llet de vaca i les llets vegetals
Després d’analitzar les diferents begudes, ja sigui de vaca o d’origen vegetal, podem observar que la principal diferència entre aquestes és el contingut de colesterol que per descomptat, és nul a les begudes vegetals, així com també l’aportació de calci que es redueix considerablement en aquestes darreres opcions.
L’aportació calòrica no presenta diferències significatives entre la llet de vaca i les begudes vegetals, encara que sí entre les versions desnatades i semidesnatades perquè en aquestes últimes, es redueix l’aportació de greixos a nul o a la meitat, respectivament. A més, és important recordar que les llets vegetals poden tenir quantitats variables de fibra, encara que generalment no superen els 2 grams per cada 100 ml, nutrient que a la llet de vaca és absent.
El contingut de potassi sol ser inferior a la majoria de les begudes vegetals respecte a la llet de vaca, excepte a la llet de soja i de coco que concentren gran quantitat d’aquest mineral, amb el que podem concloure que si busquem calci, proteïnes completes i potassi sempre trobarem majors quantitats a les llets de vaca.
Quin tipus de llet hauria de beure?
Respecte la llet que hauríem de veure, hi ha molts mites i moltes darreres tendències. El cas és que sempre t’has de guiar per la teva salut i els teus gustos alimentaris. Si tens dubtes sobre què fer el millor és que consultis al teu metge, metgessa o a un expert en nutrició. I ja saps, si vols que et doni un cop de mà amb els teus hàbits tan alimentaris com d’exercici, només has de contactar amb mi .