Receptes per depurar el cos després de festes
Venim de les vacances de Nadal i hem menjat i begut molt i probablement ens hem mogut poc. És l’hora de preparar el cos per afrontar un dels propòsits d’any nou més comuns: seguir una dieta saludable.
Tot el que mengem i bevem passa pel fetge mitjançant la sang. Aproximadament cada minut passa pel fetge 1,5 litre de sang provinent de l’intestí que conté nutrients i toxines, i el fetge s’encarrega de netejar aquesta sang abans que circuli per la resta del cos.
Quan mengem plats rics en greixos, bevem alcohol i fem un consum excessiu de proteïnes d’origen animal sobrecarreguem les tasques habituals del nostre fetge. Només tenim un i hem de cuidar-lo. Fer una dieta per tenir cura del fetge ens ajudarà a restablir valors sanguinis que puguin haver pujat. Em refereixo a colesterol, àcid úric, triglicèrids, transaminases i tensió arterial. Quan el fetge està carregat de greix es poden alterar aquests valors . Si ara seguim una dieta adequada, disminuirem de nou aquests valors aconseguint una neteja de fetge.
Com cuidar i depurar el fetge
Per seguir cuidant el fetge, és interessant consumir aliments basificants. Això què vol dir? Quan digerim un aliment pot deixar un residu àcid o bàsic que canviarà lleugerament el pH de l’orina. Els aliments que deixen un residu bàsic o alcalí són principalment: fruites i verdures.
Aquí teniu un parell de receptes: us recomano fer un brou basificant i prendre cada dia de 2 a 4 tasses.
Caldo depuratiu: brou vegetal amb llimona.
Bullir durant 30 minuts api, julivert, ceba, pastanaga i porro sense sal. El deixes refredar i el coles. Guarda el brou a la nevera. Es pot prendre fred o calent. Just abans de beure-ho afegeix un rajolí de llimona. Us pot arribar a durar un setmaneta a la nevera, però intenteu consumir-lo el més ràpid possible.
Amanida depurativa i desintoxicant
Ingredients:
- 4 carxofes petites
- 1 pastanaga
- 1 carbassó petit
- Un grapat de fulles de remolatxa
- Suc de mitja llimona
- Germinats d’all negre
- 1 culleradeta de xucrut
- 1 culleradeta de flocs d’alga nori
- 1 culleradeta de llavors de cànem
Elaboració:
Posar dos dits d’aigua a bullir.
Peleu les carxofes i tallar en trossos petits traient els “pèls” del cor. Posar una mica de suc de llimona perquè no es posin negres i bullir 7 minuts amb tapa i foc mitjà. Ratllar, tallar en juliana o fer espaguetis de la pastanaga i el carbassó i macerar amb suc de llimona. Reservar. Rentar bé les fulles de la pastanaga, tallar i macerar amb una mica de suc de llimona en un plat. Afegir la pastanaga i el carbassó al plat de les fulles de la remolatxa, col·locant-los al mig. Posar les carxofes al voltant del plat. Afegir en el moment de menjar els germinats, l’alga nori, el xucrut i les llavors de cànem disposant-ho tot d’una manera atractiva a la vista.
Si es desitja es pot afegir una mica més de llimona, o vinagre de poma, o una mica d’oli d’oliva ecològic i fins i tot una cullerada de llevat nutricional.
I no t’oblidis de l’aigua!
Un altre factor important serà hidratar-se bé i beure sobre tot aigua.
Ara mateix molta gent sent el seu cos pesat i el seu ànim poc proactiu. Ja veuràs com dedicant uns dies a desintoxicar el teu cos, aclariràs també la teva ment i podràs posar focus de nou als hàbits saludables que t’ajudaran a complir els teus propòsits d’aquest 2021. I si necessites un cop demà ja saps! ;P