Com menjar saludable durant el confinament
En la situació actual, hi ha un alt risc de contagi del COVID-19 tant per a les persones que segueixen assistint als seus llocs de treball (metges, infermeres, auxiliars, farmacèutics, policia i un llarg etcètera) com per a les que segueixen treballant a casa, hem de vigilar molt més la nostra alimentació.
Perquè hem de mantenir o modificar els nostres hàbits alimentaris?
La resposta és senzilla: necessitem que el nostre sistema immunitari estigui més fort que mai. S’està produint un increment de l’estrès a causa de que la nostra vida ha sofert una transformació molt important, ja que els nostres hàbits han canviat dràsticament. La situació d’estrès es projecta sobre el nostre sistema immunitari i ens fa més susceptibles de patir una infecció.
Com puc organitzar el rebost durant el confinament?
El primer que hem de tenir em compte és en fer una llista de la compra ben pensada abans de sortir a comprar:
- Evitar els processats carregats de sucres, additius, greixos de mala qualitat i farines refinades. Estar a casa i tenir al rebost galetes o pastisseria pot ser una mala combinació.
- Molt important comprar producte fresc, com, per exemple: verdura, fruita, ous, peix i carn.
- Productes bàsics i conserves: oli d’oliva verge extra, fruits secs i llavors, tonyina, cereals integrals, llegums, tomàquet triturat, etc…
- Làctics: Iogurt, formatges, llet.
- Cafè, te i infusions
- Snacks saludables: xocolata negra del 80%, olives, blat de moro, edamame entre d’altres.
Organitzar el menú setmanal per escrit, seguint una alimentació saludable i variada. Al llarg de la setmana, utilitzar tots els ingredients dels grups dels aliments, amb molta rotació de plats i tècniques culinàries.
Adaptar les racions a les necessitats actuals, amb el confinament la nostre despesa calòrica disminueix amb el que les nostres racions també han de disminuir, no pots menjar com si fos com abans.
Un altre aspecte a tenir em compte és la Vitamina D, al estar a casa ens toca menys el sol i aquesta vitamina la fabriquem majoritàriament a través de la pell mitjançant l’exposició solar. Només un 10% dels requeriments òptims de vitamina D es poden obtenir mitjançant l’alimentació, gràcies a aliments com el peix blau, el fetge, el rovell de l’ou, la mantega, la llet o les ostres.
Segons el National Institute of Health (NIH), són necessaris entre cinc i trenta minuts d’exposició solar entre les 10 del matí i les 15 h de la tarda almenys dues vegades per setmana a cara i braços, cames i espatlles, sense aplicar protector solar, per proporcionar suficient vitamina D. En definitiva, necessitem el sol per aconseguir la vitamina D, així que durant aquests dies és important buscar l’exposició solar uns 15’ al dia si és possible.
L’avorriment als àpats és perillós, aprofita per gaudir de la cuina!
Una de les coses més perilloses que té l’avorriment és la seva tendència a portar-nos cap a la cuina. Al estar a casa és més fàcil acabar devant la porta de la nevera, així que molta força de voluntat i pensar primer si realment és gana o avorriment. Per evitar menjar “porqueries” el primer és no comprar-ne, però si volem picar alguna cosa a mig matí o mitja tarda podem trobar diferents opcions saludables com serien: palets de pastanaga amb humus, olives, crispetes casolanes, edamame amb oli i sal, etc…
És un bon moment per a potenciar la cuina d’aprofitament: revisar tot el que tenim al congelador i a la despensa. Si fem verdura a la nit i en sobra, l’endemà la pots saltejar i fer-ne una truita Si t’han quedat llenties, pots fer una mica d’arròs bullit i barrejar-les. Si tens una llauna de sardines, tens una coca de recapte. Si una fruita s’ha posat lletja es pot fer macedònia…Agafa aquell llibre de cuina que et van regalar i comença a experimentar, prova de fer alguna de les receptes que trobaràs al meu blog per sorprendre a la família o als companys de confinament! I si el teu objectiu és aprofitar aquest període per fer un canvi en els teus hàbits a tots nivells ja saps que pots contactar amb mi perquè t’assessori .