Com combatre l’astènia primaveral
L’astènia primaveral és el fenomen que es produeix amb l’arribada de la primavera i que s’intensifica encara més amb el canvi d’hora. Els dies més llargs, l’increment de les hores de llum i les noves rutines fan que ens costi habituar-nos més del compte al nou ritme.
A més de les raons anteriors, aquest 2023 l’astènia primaveral ens podria afectar encara més. El motiu? En les darreres primaveres, amb l’efecte de la pandèmia ens hem habituat cada vegada més a la vida casolana i sedentària. Per això, les expectatives amb aquesta primavera no podien ser més elevades.
Astènia primaveral: quins són els seus símptomes?
Alguns dels símptomes que podem experimentar i que indiquen que tenim astènia primaveral són:
- Sentir cansament de manera habitual.
- Tenir alteracions de son. Al tenir més hores de sol tendim a canviar les nostres pautes de son, per exemple, endarrerint les hores de descans. Un hàbit que pot alterar el nostre son.
- Somnolència diürna. En no descansar a la nit, tendim a acumular una sensació de son i cansament.
- Tenir manca d’energia. Aquesta manca de descans dificultarà que es duguin a terme les diferents activitats del dia a dia.
- Sentir irritabilitat i ansietat: sentim que no tenim ganes de fer res i això ens fa estar més irritables i ens pot arribar a provocar ansietat.
- Tenir pèrdua de gana.
- Manca de concentració.
Com s’han de prevenir els símptomes de l’astènia primaveral?
Tot i que l’origen de l’astènia primaveral s’associa a raons multifactorials i relacionades amb un canvi d’hàbits, hi ha certes pautes que podem incorporar a la nostra vida per tractar que aquesta ens impacti de la menor manera possible.
- Mantingues una correcta higiene del son: Dorm entre 7 i 8 hores i en la mesura del possible tracta de sincronitzar-te amb la llum del dia. És a dir, prioritza el període d’activitat quan hi hagi llum i el descans quan el sol s’amagui.
- Estableix rutines i horaris: El canvi d’hora ho posa tot de cap per avall durant les dues primeres setmanes i més encara si no ens preparem.
- No abandonis l’exercici físic: L’esport serà el teu millor aliat per alleujar l’estrès i la sensació de no arribar a tot que pots sentir derivada del cansament de les primeres setmanes. A més, amb l’exercici alliberes endorfines que generen un estat de satisfacció i benestar amb tu mateixa que t’aixeca l’ànim.
- Porta una dieta rica en vitamines i minerals. Això ajuda a mantenir un sistema immunitari fort i equilibrat. T’aconsellem menjars que incloguin verdures, fruites, llegums i cereals integrals. Aliments rics en vitamines A, E, C i B.
- És fonamental que t’hidratis bé durant el dia. Beure molta aigua et manté concentrada en les nostres feines i redueix la fatiga que s’arrossega per la pujada de les temperatures. La cafeïna i les begudes excitants les has d’evitar. Encara que creguis que t’activen i et treuen la son a curt termini, també incentiven el nerviosisme, el mal humor i l’insomni.
- Gaudeix del Sol: Aprofitar les hores de sol que se sumen al dia en lloc de lluitar-hi. Aquest ha de ser el pensament. No t’ho prenguis com un “quin dia més llarg” sinó com un temps extra de llum al dia per fer més coses. Posa’t com a compromís fer una passejada d’almenys 30 minuts al dia mentre faci Sol. T’ajuda a carregar les piles i ha adaptar-te a la transició del canvi d’hora.
El Sol i les seves vitamines són dels millors remeis naturals amb què fer-li front a la desgana.
Si amb les pautes anteriors encara et sents que vas a mig gas, els complements vitamínics amb ginseng, magnesi, triptòfan o vitamines del grup B i C poden ajudar-te.
La teva actitud també és un punt important. No deixis que et mengi l’apatia i treu la teva millor cara a la primavera. I si necessites ajuda, pots contactar amb mi!