Cireres, fruita d’estiu
Amb la calor també arriben les cireres. Es tracta d’una de les fruites més “poderoses” que existeixen. Ens aporten excel·lents beneficis nutricionals i a més és baixa en calories.
Des de fa anys que la cirera és considera com una de les millors fruites per depurar l’organisme, alliberant-ho de les toxines. Té molt bones propietats netejadores gràcies a les antocianines, que són les que li proporcionen aquest pigment de color morat. Són capaces de neutralitzar els radicals lliures, responsables de malalties degeneratives com ara l’Alzheimer, el càncer o l’artritis.
Protegeixen el cor i afavoreixen la circulació de la sang, ajuden a mantenir en bon estat els capil·lars de la retina ocular.
D’altra banda, la cirera aporta vitamina C i aminoàcids, ideals per a la prevenció de l’envelliment de la pell, la cura de cabell i de les ungles. També ens protegeix de les arrugues, la flacciditat i les taques de la dermis.
Està recomanada la ingesta d’aquesta fruita per combatre els símptomes i problemes relacionats a l’osteoporosi, sobretot en les dones en l’etapa de la menopausa. Això es deu al fet que la cirera conté ferro i calci. Serveix també per prevenir o tractar l’anèmia ferropènica i els problemes de formació de dents. Ha d’estar inclosa en l’alimentació dels nens que encara no li han crescut les dents permanents.
Les grans propietats de les cireres
A manera de resum i com un complement al que s’ha dit anteriorment, val la pena destacar quins són els beneficis més importants que té aquesta fruita pel nostre cos:
- Com he dit abans, tenen una gran quantitat d’antioxidants que ajuden a reduir malalties cardíaques, el càncer o l’artritis.
- Són una de les poques fonts de melatonina, un compost que serveix per regular el ritme del cor i els cicles de la son, sent ideals per als que pateixen d’insomni o cansament crònic.
- Es tracta d’una excel·lent font de betacarotè o vitamina A, unes 20 vegades més que les maduixes o els nabius.
- Són riques en vitamines C i E, ferro, fibra, àcid fòlic, potassi i magnesi.
- Permeten reduir els símptomes de la gota i l’artritis, així com la inflamació i la retenció de líquids.
- Són molt bones per a la salut digestiva, al ser una font immillorable de fibres.
- Les cireres són antiinflamatòries. S’aconsellen en el cas de dolors musculars o en els tendons, sent un aliment molt consumit pels corredors o atletes després dels entrenaments.
- Tenen propietats desintoxicants i remineralitzants.
- Ajuden a eliminar l’àcid úric de la sang.
- Tenen un efecte laxant a causa de la seva aportació d’aigua, potassi i fibra.
- Eviten la degeneració cel·lular per la seva riquesa en flavonoides.
- Es recomanen en els pacients amb hipertensió, pacients amb còlics de ronyó i malalts cardíac o renals.
Les cireres a la nostra dieta
La temporada de la cirera és curta, estant en el seu moment òptim de consum de maig a juliol, no només com a ingredient per a la rebosteria, també per les podem incloure en amanides o prendre-les com a snack. Ja has provat el gaspatxo amb cireres o fer salses amb iogurt? Si tens altres idees pots deixar-les als comentaris!