Beneficis de l’aigua de mar

Beneficis de l'aigua de mar

L’aigua de mar és una dissolució formada per aigua i sals, en una proporció d’un 96,5% d’aigua i un 3,5% de sals.  

Composició de l’aigua de mar 

Les sals que composen l’aigua de mar estan constituïdes per: 

  • Compostos químics, com el clor, sodi, magnesi, calci, potassi, brom, estronci, bor i fluor principalment. 
  • Oligoelements en concentracions infinitesimals com: ferro, manganès, coure, iode, silici, fòsfor… 
  • Presència de zooplacton i fitoplacton. 

Presenta al voltant de 83 elements biodisponibles dels 118 elements de la taula periòdica. La presència d’aquests elements fa de l’aigua de mar un bon recurs per suplir el dèficit mineral o bé complementar l’entrada de minerals de l’alimentació habitual. 

Com hem fet servir l’aigua de mar 

Des de l’antiguitat l’ésser humà ha après a utilitzar l’aigua com a element curatiu mitjançant tècniques d’hidroteràpia, i a les escoles pitagòriques i hipocràtiques eren coneixedors de teràpies a base d’aigua de mar per mantenir i recuperar la salut dels pacients. El coneixement de la teràpia amb aigua de mar el devem al científic francès René Quinton (1867-1925), que va demostrar la similitud de la composició del plasma sanguini amb la de l’aigua de mar. Va establir que les cèl·lules humanes es poden mantenir vives en aquesta aigua de mar primigènia, menys salada que l’actual. Així que, diluint l’aigua marina per rebaixar la concentració de sals i acostar-la a la de la sang, va aconseguir un plasma marí amb què va curar milers de persones, en una època en què no hi havia antibiòtics. 

Beneficis per a la salut de l’aigua de mar

  • Proporciona a l’organisme minerals i oligoelements que necessita per al bon funcionament. 
  • Alleugereix els símptomes de la rinitis, sinusitis i altres malalties respiratòries. 
  • Mucolític, dissol les mucositats i hidrata les mucoses. 
  • Accelera la cicatrització de les ferides. 
  • El contingut en magnesi contribueix a reduir l’estrès i l’ansietat. 
  • Redueix la fatiga i accelera la recuperació muscular. 
  • Es pot utilitzar com a col·lutori, desinfectant i cicatritzant per a infeccions de boca. 
  • És un laxant natural, estimula els moviments peristàltics i el buidatge intestinal. 
  • Millora el sabor dels aliments. Substituir la sal comuna per aigua de mar a la cuina permet obtenir sabors més naturals i originals plens de matisos i sense emmascaraments. 
  • Antioxidant, relanteix l’envelliment cel·lular.

Tipus d’aigua de mar 

És evident que quan parlem d’aigua de mar no ens referim a una aigua potable, perquè la seva salinitat quadruplica la nostra. Això la fa incompatible amb el nostre medi intern, sobretot si pretenem beure-la com ho fem amb l’aigua dolça. No obstant això, cal no oblidar que la dosi diferencia un verí d’un remei. Al mercat podem trobar diferents presentacions: 

1. Aigua de mar isotònica 

La beguda isotònica s’obté barrejant aigua de mar amb aigua mineral amb la mateixa concentració de salinitat orgànica. Té una concentració aproximada de 9 grams de sals per litre d’aigua, que és similar a la dels líquids al cos humà (plasma, llàgrimes, suor…), i ja està preparada per beure, bé en la seva forma natural o bé en formats amb diferents aromes cítriques. 

L’aigua de mar presa així actua com a nutrient. Cal procurar beure-la en petits gots espaiats entre si per evitar que l’acumulació de sal a l’intestí tingui un efecte laxant. Té la funció remineralitzant i rehidratant del cos de forma natural. 

2. Aigua de mar hipertònica 

És 100% aigua de mar sense alterar-ne la composició i concentració en sals minerals. Se’n diu hipertònica per tenir una concentració salina més gran a la nostra, concretament quadruplica la nostra amb 36 grams de sals per litre d’aigua.  

  • Per cuinar, substituint la sal comuna o també per conservar i descongelar peix i marisc. 
  • En la salut i higiene del nostre cos per alleujar irritacions nasals, cicatritzar petites ferides, com ara col·lutori o antisèptic. 
  • També es pot diluir i utilitzar com a isotònica o en altres concentracions per poder beure-la. 

Actualment hi ha diverses marques que comercialitzen l’aigua de mar en diferents formats per diluir-les en altres líquids, en ampolla o envasos més grans. El més important es diluir-la amb aigua dolça en una proporció d’1 a 3: una part d’aigua salada per tres d’aigua dolça, o bé en suc natural de fruites cítriques o infusió per donar-vos un sabor més agradable. L’ideal és prendre-la en diferents glops al llarg del dia, perquè el nostre cos pugui anar a poc a poc absorbint les propietats minerals. 

Quanta cal beure 

Com a reconstituent per a l’organisme, entre 30 i 50 ml al dia són suficients, i el límit màxim tolerat és de 500 ml. 

Consum segur i saludable 

Les empreses que comercialitzen aigua marina com a complement nutritiu la recullen als vòrtexs marins, llocs on conflueixen diferents corrents, per ser zones riques en fitoplàncton i zooplàncton, i amb una aigua hiperoxigenada. S’extreu a més de 10 metres de profunditat i lluny de rutes marítimes, ports i zones habitades. Després passen per un procés de microfiltratge en fred i esterilització per ser consumida amb seguretat. 

Beure aigua de mar no té contraindicacions sempre que no es pateixi de cap malaltia en què la ingesta de la sal sigui contraproduent. Per saber que no ets intolerant a l’aigua de mar prova petites quantitats per verificar que senti bé. 

Incorporant l’aigua de mar en el teu dia a dia milloraràs la teva hidratació tan interior i exterior i notaràs millora en les mucoses i en la pell. Si necessites ajuda per millorar la teva alimentació i activitat física, aquí estic per ajudar-te.