Receptes saludables i delicioses per Nadal

Receptes saludables i delicioses per Nadal

Cada dia ens importa més cuidar-nos i el mes de desembre és un mes en que normalment ens passem. Per què no podem fer un sopar de Nadal sa? Us proposo receptes delicioses i sanes per aquest Nadal.

Aquí tens un seguit de plats lleugers i sans que segur que sorprendran als teus familiars.

Per començar el dinar o el sopar de Nadal una gran opció és una deliciosa crema de marisc.

Crema de marisc

Una crema de marisc fàcil i barata per aquest Nadal. El que té de bo aquesta recepta és que podem triar la quantitat de marisc a posar i amb això el seu preu.

La crema de marisc o en alguns casos, crema de peix i marisc, es pot fer amb els mariscs que t’agradin més o amb els que et puguis permetre. En aquesta recepta us proposo gambots (pots fer servir gambes o llagostins), musclos i pop.

Ingredients per fer crema de marisc (per a 4 persones):

  • 2 porros
  • 1 pebrot vermell
  • 1 ceba
  • 300 grams de gambots (podem substituir per llagostins o gambes)
  • 1 quilo de musclos cuits
  • 2 potes grans de pop
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1,5 litres de brou de peix
  • Sal
  • 1 full de llorer
  • 100 ml de nata líquida
  • Rom o vi blanc
  • 4 cullerades d’oli d’oliva verge extra
Receptes saludables i delicioses per Nadal

Preparació per fer crema de marisc:

  1. Comencem escalfant el porro, la ceba i el pebrot vermell. No us preocupeu del tipus de tall perquè després ho passarem per la batedora. Uns 15 minuts a foc lent.
  2. Un cop fet tot incorporem els gambots sencers, els musclos ja cuits i el pop. Li donem unes voltes i incorporem una cullerada de pebre vermell que li donarà un sabor boníssim. És important posar les closques perquè aportaran molt de sabor, però podeu pelar les gambes o gambots també.
  3. Ofeguem tot 2 minuts, afegim un rajolí de rom i puja el foc perquè s’evapori l’alcohol.
  4. Afegim el brou de peix, encara que podem posar-hi brou de peix dels que vénen en brics perquè actualment són de molt bona qualitat encara que com sempre dic, el casolà millor que millor.
  5. Cuinar a foc lent durant uns 20 minuts. Si no teniu brou amb aigua valdria. Amb 2 o 3 litres d’aigua n’hi hauria prou.
  6. Passats aquest temps, ho passarem per la batedora. Retirem els gambots abans de triturar-lo i els pelem perquè no quedi sorra a l’hora de menjar-lo.
  7. Sempre en colar-lo és inevitable que alguna petita closca es quedi a la crema i si pelem els gambots o llagostins evitarem això.
  8. Un cop batut tot ho passem per un colador o un xinès perquè quedi una crema molt fina.
  9. Incorporem la nata líquida i rectifiquem de sal al gust. No posem sal al principi perquè el fumet de peix ja li aportarà sal i és millor afegir-lo al final.

Consomé

El consomé de Nadal és una recepta lleugera i reconfortant per seguir menjant un bon plat.

La recepta de consomé és un brou de Nadal molt tradicional que podem consumir durant tot l’any, encara que en aquesta època és la més típica. Sabem que ha arribat la tardor-hivern i crec que a tots ens agrada arribar a casa i abans de sopar prendre’ns un consomé en un got.

De consomé realment hi ha mil receptes diferents, la que us proposo és una recepta casolana de consomé que és perfecta per Nadal o per un dia de fred.

Ingredients per fer consomé:

  • 2 contra cuixes de gallina
  • 1 parell d’ossos de genoll
  • 1 tros de pernil
  • 1 tros de carn de botifarra
  • 2 pastanagues
  • 3 porros
  • 1 nap
  • 1 ram d’api
  • Fulles de julivert
  • Sal
  • Aigua
Receptes saludables i delicioses per Nadal

Preparació per fer consomé:

  1. Posem les carns a torrar al forn per donar-li al consomé un color torrat o marró i que no quedi blanc un brou blanc.
  2. El segon que farem serà pelar les verdures i tallar-les a trossos mitjans. Jo les ofega una mica abans, això és a gust de cadascú.
  3. Incorporem les carns torrades i cobrim amb aigua les carns i verdures, posem una mica de sal. Quan comenci a bullir a foc fort, retireu la capa d’escuma del brou. Els ossos de vedella i de pollastre solen deixar anar impureses que hem de retirar.
  4. Quan comenci a bullir, baixem a foc lent, tapem l’olla i deixem cuinar a l’olla exprés durant 40 minuts.
  5. Colem el brou i deixem refredar i desgreixem completament amb una cullera. Com veieu podem treure tot el greix amb facilitat, que per pura física, pujarà a la part superior.
  6. Podem posar-hi una mica de pa torrat també es posa rovell d’ou i més guarnicions, això depèn de cada casa o de la teva regió.

Cloïsses amb salsa verda

Les cloïsses són un dels plats de nadal perfectes. El millor es que avui tenim molts tipus i de molts preus. Una de les millors receptes és fer cloïsses amb salsa verda o fins i tot fer cloïsses a la paella.

Les cloïsses en salsa verda són una de les maneres més clàssiques de cuinar les cloïsses, una de les receptes de peix i marisc que no poden faltar en qualsevol receptari.

Per aquesta recepta de cloïsses en salsa verda he triturat la salsa, ja que m’agrada que quedi amb cos i prengui aquest color verd tan característic que li aporta el julivert, aquest sempre ha de ser fresc, no feu servir julivert sec, és important aquesta diferència.

Ingredients per fer cloïsses amb salsa verda:

  • 500 grams de cloïsses
  • 2 alls
  • 1 ceba
  • 1 got de vi blanc
  • Brou de peix (opcional) o aigua
  • Julivert fresc
  • 1 cullerada de farina
  • Oli d’oliva verge extra
Receptes saludables i delicioses per Nadal

Preparació per fer cloïsses amb salsa verda:

  1. Comencem escalfant en oli la ceba i els alls, durant uns 15 minuts.
  2. Passat aquest temps afegim la cullerada de farina i cuinem uns minuts perquè perdi aquest gust de cru.
  3. Un cop ofegada la farina, afegiu-hi el got de vi blanc i deixeu que s’evapori l’alcohol.
  4. Seguidament afegim un got de brou de peix o aigua. Rectifiquem de sal (poseu poc) i deixem cuinar uns 15 minuts a foc lent la salsa.
  5. Passem a un got de batedora i triturem la salsa bé amb un bon grapat de julivert fresc.
  6. Tornem a incorporar la salsa triturada a la paella i hi aboquem les cloïsses. Tapem amb una tapadora i deixem que s’obrin.
  7. Estirem amb julivert picat i servim.

Xampinyons farcits de pernil i formatge

Si volem posar alguna cosa diferent i una recepta que m’encanta són els xampinyons farcits, una recepta que estic segur enamorarà els teus convidats.

Us recomano comprar xampinyons dels que venen actualment grans, a la secció de verdures sol posar que són per a barbacoa perquè són més grans.

Ingredients per fer xampinyons farcits de pernil i formatge:

  • 12 xampinyons grans
  • 1 terrina de formatge estil  “Philadelphia”
  • 1 paquet de pernil dolç
  • Formatge curat
  • Formatge parmesà per gratinar
  • Sal
  • Un rajolí d’oli d’oliva
Receptes saludables i delicioses per Nadal

Preparació per fer xampinyons farcits de pernil i formatge:

  1. El primer de tot serà netejar els xampinyons i rentar-los per treure tota la resta de sorra que puguin tenir. S’han de rentar els xampinyons a consciència perquè trobar-se amb restes de sorra és molt incòmode. Un cop nets li traurem el tronc i els buidarem bé.
  2. Tallem el pernil dolç i el formatge curat a trossets petits i ho barregem amb la terrina de formatge “Philadelphia”.
  3. Farcim els xampinyons amb la barreja i amb l’ajuda d’una cullereta. Cobrim de formatge parmesà ratllat, o de qualsevol formatge per gratinar que tinguem. Mentrestant anem pre escalfant el forn.
  4. Enfornem 20 minuts a 180º graus i acabem amb 4 minuts de gratinat perquè es daurin per sobre i ja estan llestos per servir.

Aquí teniu unes receptes nadalenques, boníssimes i saludables! Espero que les poseu en pràctica aquestes Festes!