Beneficis dels aliments de la tardor
Encara que sembli que l’estiu no s’ha acabat ja estem oficialment a la tardor i ha arribat el moment d’abraçar els deliciosos productes d’aquesta temporada. Toca acomiadar-se del meló i la síndria, però els aliments de tardor no tenen res a envejar a l’estiu. Ves al mercat i deixa’t seduir per la riquesa de sabors i beneficis que tenen els productes de tardor. Et sorprendrà la gran varietat!
Verdures, hortalisses, fruites i bolets per a una tardor reconfortant!
Sempre diem que la natura és sàvia, i amb els aliments de tardor ens ho torna a demostrar. Són dies en què ens anem preparant per al fred de l’hivern, baixen les temperatures, els dies es fan cada cop més curts i comencen els primers refredats. Per fer-hi front, a tot el cos necessitem bons nutrients que trobem fàcilment als productes de temporada, que a més són ideals per gaudir de la cuina típica de la tardor.
Són dies en què per fi ve de gust escoltar el xup-xup de l’olla per recuperar aquests plats de cullera tan reconfortants i nutritius. Els gaspatxos i sopes fredes donen pas a guisats, estofats, sopes i cremes calentetes de tots els colors, carregades de vitamines. Amb el fred tornem a encendre el forn amb ganes; són dies de rostir verdures i de coure pa de pessic, pans i dolços carregats d’espècies i fruits secs.
Perquè no t’escapi la temporada sense aprofitar al màxim els productes de tardor, aquí tens una selecció dels millors aliments de temporada per gaudir a casa:
- Carabassa: molt baixa en calories, rica en fibra, vitamines i minerals, destaca pel contingut en carotens, ideal per cuidar la pell i protegir-nos d’agents externs. De sabor dolç, és perfecta per cuinar tot tipus de plats salats i dolços, deliciosa en cremes i també rostida o cuita.
- Moniato: hortalissa molt nutritiva que aporta bones dosis d’energia sense resultar pesada, a més a més posseeix molts antioxidants i proteïnes vegetals, és molt saciant i versàtil a l’hora de cuinar amb ella.
- Cols: llombarda, coliflor, cols de Brussel·les, bròquil, col de cabdell, col… Hi ha tanta varietat que segur que trobes la teva col preferida. Tot just tenen calories però aporten molta sacietat i concentren una gran quantitat de nutrients, vitamines antioxidants i proteïnes vegetals. Prova-les saltejades o rostides deixant-les cruixents i aprofitaràs millor les seves propietats.
- Tubercles: pastanaga, nap, remolatxa, xirivia… són verdures que creixen sota la terra com les patates, però resulten molt més lleugeres i menys calòriques. Són hidratants i lleugerament dolces, bona font de vitamines i minerals essencials com a magnesi, potassi o fòsfor.
- Espinacs i bledes: ara estan en el millor moment i podem gaudir-les fresques per aprofitar al màxim les seves propietats. Són molt lleugeres, riques en aigua i fibra i una gran font de minerals vegetals com ferro i calci, a més de carotens i vitamines del grup B.
- Cítrics: arrenca la llarga temporada de fruites cítriques amb les delicioses taronges, mandarines, aranges, llimes i llimones. Amb poques calories, són fruites molt hidratants amb una gran quantitat de fibra, sobretot si es mengen senceres. A més són font essencial de carotens i altres vitamines que ens preparen per resistir malalties típiques del fred, i també tenen molt àcid fòlic i minerals com a calci.
- Caqui: aquesta fruita concentra gran quantitat de nutrients i és una bona font d’energia que pot ajudar a cuidar la salut cardiovascular i la hipertensió. A més conté antioxidants i un alt nivell de potassi, calci i ferro i és molt saciant.
- Pomes i peres: la tardor és la millor època per degustar aquestes fruites tan populars. N’hi ha de moltes varietats i colors amb diferents matisos de sabor. Tenen poques calories però són molt saciants gràcies a la quantitat d’aigua i fibra que tenen, per la qual cosa es recomana prendre-les amb la pell. A més són excel·lents per rostir o cuinar tot tipus de dolços i plats salats, ja que acompanyen de meravella carns i altres verdures.
- Magrana: es considera un superaliment per concentrar gran quantitat de nutrients en petites quantitats, especialment compostos fenòlics amb funció antioxidant, i s’associa amb propietats anticancerígenes gràcies als polifenols. També té poder antioxidant i concentra moltes vitamines, sense oblidar-nos del seu deliciós sabor.
- Raïm: és diürètic i depuratiu gràcies a la seva gran aportació d’aigua i fibra, potassi i vitamines del grup B. A més, conté substàncies beneficioses que ajuden a combatre l’envelliment prematur, com els antocians, flavonoides i tanins. Refrescant i dolç, és una gran font d’energia.
- Castanyes: és el fruit sec amb menys calories perquè no conté tants greixos. Destaca per la seva aportació energètica d’hidrats de carboni complexos i per ser bona font de fibra, minerals i vitamines. A més, té compostos polifenols antioxidants que combaten l’estrès i els radicals lliures, i és ideal per recarregar energies i recuperar l’organisme després de fer activitat física o per al bon funcionament cognitiu.
- Bolets: la tardor és la millor època per degustar els bolets silvestres que apareixen sobretot després de les pluges. Hi ha moltíssimes varietats amb sabors i textures diferents, però totes es caracteritzen per ser un aliment de poques calories però molt nutritiu. Posseeixen gran quantitat de proteïnes vegetals, vitamines del grup B i potassi. Ens ajuden a mantenir un bon sistema nerviós i muscular i són meravellosos per donar sabor a qualsevol plat sense afegir greixos.
- Codonyat: destaca per les propietats astringents, l’aportació de fibra i minerals essencials, amb poques calories. En cru resulta una mica indigest, però és una fruita deliciosa per cuinar postres i plats salats combinat amb altres fruites i espècies. El codonyat és un aperitiu o snack deliciós combinat amb formatge, olives i torrades cruixents.
Apropa’t al mercat del teu barri o deixa’t aconsellar pel teu fruiter de confiança per emportar-te a casa els millors aliments de tardor i aprofitar al màxim totes les seves propietats.
Quin és el teu producte de tardor favorit?